(Inte bara som) svampar ur marken…

IMG_3392 IMG_3393

”De sticker upp som svampar ur marken” brukar man säga! Om sånt som börjar synas ofta och som lite överallt. Och de sticker verkligen upp ur jorden – svamparna. Plötsligt är de bara där, ätliga, oätliga, giftiga, vackra – kanske också fula? (Tveksamt dock, tycker  i princip att alla svampar är vackra!)  

Och vad är hemligheten till att de till synes bara kan sticka upp så där som de gör? Jo, att deras ”mycel” är så utvecklat redan under markytan. För att citera wikipedia ”Mycel är den vegetativa delen hos svampar, bestående av ett månggrenat nätverk av trådlika hyfer som växer under jorden eller inom ett annat substrat (till exempel ruttnande eller levande träd). Svampens välbekanta fruktkropp är enbart den reproduktiva, sporbärande delen av svampen: den består också av hyfer men betraktas som skild från mycelet.” (http://sv.wikipedia.org/wiki/Mycel)

Just det! Innan något börjar synas ofta och lite överallt, så finns det förmodligen ett ”mycel” därunder. Nyttigt, oätligt eller giftigt – det är frågan?

IMG_3394 IMG_3391

Det lite fiffiga med svamparnas mycel är att det är nyttigt till mycket, även om de svampar som syns vid ytan skulle vara giftiga. För att fortsätta citera wikipedia ”Mycel är en livsviktig komponent i många ekosystem eftersom den förbättrar vatten- och näringsupptagningsförmågan hos många växter. Dessutom är mycelets nedbrytande verkan på plantmaterial av stor betydelse.” Bra va?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
Etiketter
Sidor