I division Ginkgoväxter!

Det här med systematik inom biologin – tycker det är lite knepigt. Själv håller jag inte på med det hela tiden, så jag hänger inte så bra med i ändringar.

Idag när jag skrev en kort-notis om ett par kinesiska fossil (en vandrande pinne och den växt den kamoflouerat sig som), så stötte jag på begreppet division. Division – inte för jag är fotbollsintresserad, men det är ändå till idrottsvärlden jag härrör det begreppet.

Så jag slog upp den här Ginkgophyta-gruppen, och jodå – både på svenska och engelska stod det division. På den plats där det förut brukat stå nder-rike eller överklass – typ. (Berömda Ginkgo biloba är förresten den enda överlevande arten i den här växt-gruppen. Ni vet det här ”levande fossilet” som man trodde varit utdött i en massa miljoner år, och sedan hittade det livs levande i – just det, Kina.) http://en.wikipedia.org/wiki/Ginkgo_biloba

Gjorde inte någon noggrannare undersökning just idag, men när jag tittade på spökskräckor, dit vandrande pinnar och vandrande blad hör, så stod det ingenting om division. Så – jag gick till en enkel wikipedia-länk om systematik i biologi. Där stod det inte heller! Den svenska hade i och för sig en tydlig stapel, medan den engelska såg tämligen rörig ut. Det jag dock la märke till – underst i stapeln, som egentligen är överst, mot hur det brukar stå, dvs över Domän-begreppet, var att det stod liv!

http://sv.wikipedia.org/wiki/Systematik_%28biologi%29

http://en.wikipedia.org/wiki/Systematics

Inte illa – systematiken börjar med liv! Vad mer behöver man veta?

(Hann tyvärr inte leta fram Ginkgo-bilder, finns att se på wik-Ginkgo-länken. Fick bli några andra gröna från vackra växt-riket.)

IMG_2572 IMG_3376

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
Etiketter
Sidor