Om morgonkaffe-lukten – och en miljard andra!

Att skilja mellan en miljard olika lukter! Det låter kanske lite väl fantastiskt. Men enligt en ny forskningsstudie är det helt möjligt för oss att klara av.
Nu är det förstås inte möjligt att hinna med så många doftprov under en livstid. Men genom att göra stickprov har forskarna kunnat räkna ut den totala siffran.

Varje specifik lukt består av molekyler som når våra luktreceptorer i näsan. Beroende på hur molekylerna fäster sig och hur många av receptorerna som aktiveras, så blir upplevelsen av den här lukten unik. Kombinationsmöjligheterna mellan molekylerna och receptorernas reaktion innebär att antalet lukter praktiskt taget är oändligt.

Lät det komplicerat? För att förenkla det hela så luktar exempelvis aldrig morgonens kaffe som gårdagens. Jodå, just det nämndes i studien! Måste erkänna att jag inte kände någon skillnad på morgonkaffe-lukten mellan igår och idag. Eller mellan en massa mornar däremellan heller. Något fel på min näsa, kanske?

Tror väl inte det! Men exemplet med morgonkaffet visar hur små gradskillnader det handlar om. Enligt forskningsstudien kan vi aldrig – hur konstigt det än kan låta – känna samma lukt två gånger. Vi bär ju ändå med oss så många lukt-minnen och associerar till så mycket, när vi känner igen en speciell lukt.

Det mest intressanta med den nya studien är kanske ändå, att se hur fint designad människokroppen är, till alla sina delar. Det har flera forskningsstudier visat på! Denna gången gällde det vår känsliga och så fint designade näsa.

En vers från Psaltarens dyker osökt upp i tankarna – ”Jag tackar dig för att jag är så underbart skapad. Ja, underbara är dina verk, min själ vet det så väl” (Ps 139:14) Undras riktigt hur kung David (om han nu hunnit bli kung, när han skrev det) tänkte när han skrev så…. Att hans själ mådde väl kanske?

Tror jag får återkomma till de funderingarna. Men visst känns det fint inombords att tänka på att mitt luktsinne är så avancerat och fint. Även om jag inte känner någon skillnad på morgonkaffe-lukten, olika mornar emellan!

IMG_1959 IMG_2909

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
Etiketter
Sidor