Att bita tag i dagen… (Eller – ”tänk om man hade en Megalodon-tand!)

Har börjat bita tag i nya dagen, och nya veckan…!

Nej, jag har inte så stora tänder som på fotot! Den initierade ser säkert att det är en hajtand, en fossil sådan. Just denna kommer från en Megalodon, den största haj man hittat fossil ifrån. Hela 27 meter sägs den kunnat bli! Själva hajen alltså! Men tänderna blev ganska rejäla de också, när de vuxit sig klart.

Som kanske bekant byter ju hajarna tänder några gånger under sitt liv. De nya tänderna sitter i rader bakom varandra, vilket ger hajen dess karakteristiska och beryktade, skräckinjagande utseende. I själva verket är det endast den yttre, eller några av de yttre raderna som är funktionella. De inre tandraderna utgörs av ersättningständer som fälls fram när yttertänderna slitits ned eller lossnat. Dessa förnyas livet igenom. Hos nutida största hajen, tillika fisken (betydligt mindre än Megalodon dock) kan det röra sig om upp till 300 tänder. Hur många tänder megaloden kunde rymma samtidigt i sitt stora gap finns inga uppgifter om.

Kanske skulle det varit bra att haft en Megalodon-tand att bita tag i dagens uppgifter, och fått dem undan i ett litet nafs! Men kanske inte ändå! Visst kan det vara både roligt och praktiskt när allting går lite hisnande snabbt. Men tror att det lite lugna, metodiska passar mig bättre när allt kommer omkring. Åtminstone som regel, men några undantag emellanåt är inte helt fel det heller förstås…!

Men just nu biter nog tag med mina alldeles egna tänder – eller ska jag kanske hellre säga händer. För att få något vettigt gjort, även fortsättningsvis denna nya dag, tillika arbetsvecka! IMG_6655

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
Etiketter
Sidor