Ninas resa!

Läser just om ”Ninas resa”! Hittade en liten pocket-upplaga på loppis för en femma! Sist jag läste den lånade jag den på biblan. Har en egen DVD också sen tidigare, den vill jag nog också se om nu! Det är Nina Einhorn ”resan” handlar om, och mest om hennes tid under andra världskriget. En tonårstid som aldrig fick bli någon riktig sådan. För hur kunde den bli det under förhållandena i Warszawas judiska ghetto och sedan undangömd som om hon inte fanns? 

Nina kom sedan till Sverige, utbildade sig till låkare och gifte sig med den kände cancerläkaren och politikern Jerzy Einhorn. De träffades redan i Polen och flydde tillsammans till Sverige, när förföljelsen mot deras folk tog fart på nytt efter kriget. Har läst Jerzy Einhorns självbiografi också – ”Utvald att levla” – om hur han överlevde förintelsen i ghetton och koncentrationsläger. Gav bort den när jag läst den, men den vill jag nog också läsa om någon gång…

Det är Jerzy och Ninas dotter Lena, som intervjuat och berättar om Nina i ”Ninas resa”! Och varje gång jag läser den eller ser på DVN´n ger den lika starkt intryck. Och varje gång slås jag av hur ofta hon undslapp döden på ett märkligt sätt, ibland handlar det om minuter… ”Ninas resa” är en rädslans resa, där dödshotet är ständigt närvarande. Men det Nina upplever som värst när hon lever gömd för världen är känslan av icke-berättingande, att inte finnas till, fastän hon levde! Hon lovade under den här tiden, både sig själv och en annan judinna hon mötte, att om hon överlevde skulle hon berätta. Det har hon gjort här i boken och filmen genom sin dotter Lena. Jag är glad att hon fick tillfälle för det. Men känner en djup sorg över dem som inte fick möjlighet. Bara från Warszawas ghetto handlade det om 100 000-tals…

Det där vet vi de flesta, vi hör och har hört om det så ofta. Läst i böcker och sett på film! Men ändå griper det tag på nytt, förmedlat genom det personliga vittnesbördet. Idag finns inte så många överlevande kvar. Även Nina och Jerzy är borta! Men deras böcker finns kvar och de lever.

Det hoppas jag de får göra länge än…IMG_6779

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
Etiketter
Sidor