I blomflugornas rike…

IMG_8413.jpg.blomfluga.jpg.2 Blir mer och mer fascinerad av blomflugor. Och nu pratar jag inte om små svarta sorgmyggor, dagg- eller bananflugor som brukar angripa våra krukväxter. (Jo, jag brukar också felaktigt kalla dem blomflugor.) Nej, jag menar dem som med rätta här i Sverige bär namnet blomflugor för att de ofta besöker blommande växter utomhus. Även på engelska kallas de ibland “flower flies”, även om “hoverflies” är vanligare. Ett ganska passande namn då de kan hovra i luften, dvs sväva på ett och samma ställe, som små helikoptrar. IMG_8232 IMG_8462 Som säkert många redan känner till har blomflugor en avancerad flygteknik, de är snabba vid starten och kan flyga, manövrera och landa snabbt och exakt. IMG_3152 Allt detta med endast ett vingpar, vilket likt andra flugor skiljer dem från humlor, bin och getingar. Ett bra kännetecken då några av dem liknar getingar genom sin långsmala form och gul- och svart-randig “klädedräkt”. IMG_7901 Men blomflugor är helt ofarliga, och dessutom nyttiga, inte minst genom att de är betydelsefulla som pollinerare. (Även getingar gör nytta, men att bli stucken av någon är inte särskilt roligt.) Därför kan man obehindrat studera dem nära, och upptäcka vilken mångfald av olika arter där finns – och så vackra! Fastän jag har själv förstås bara sett några få av den mångfalden… Men glad blir jag varje gång jag ser dem – riktigt, riktigt glad! IMG_8233IMG_7507IMG_8501IMG_4022IMG_3335IMG_2683IMG_8546IMG_3146.jpg.blomfluga

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
Etiketter
Sidor