Humletider…

IMG_3600 Humletiderna är här, bara älskar det… Humledrottningarna har skapat nya samhällen, vars arbetare nu börjar komma fram och jobbar på så fint. IMG_3555 Sen den här myten att de inte borde kunna flyga. Det är förstås precis så – en myt, om än en långlivad sådan. Istället är det tvärtom, att humlor är väl designade att kunna flyga det. Humlans vinge liknar mer ett helikopterblad, än en flygplansvinge. Dess form och rörelsemönster skapar en luftvirvel precis ovanför vingen och ger upphov till ökad lyftkraft.     IMG_3545IMG_3557IMG_3566IMG_3547 Myten om att humlorna inte borde kunna flyga är ganska gammal. Den uppstod redan på 1930-talet när en berömd aerodynamiker och föreläsare vid namn John McMasters  återberättade en anekdot om en annan aerodynamiker. Den sistnämnda hade vid en middagsbjudning gjort några ungefärliga beräkningar, och konstaterat att enligt hans ekvationer så kunde humlor inte flyga.

Och säkerligen talade dessa forskare i god tro utifrån vad dåtidens aerodynamiker kände till. I form av aerodynamikens grundlagar, så borde inte en humla kunna skapa tillräckligt med lyftkraft på grund av sina relativt små vingar, låga flyghastighet och tyngd. Men det är dock inget bevis på att de inte kan flyga, snarare ett bevis på att humlor inte kan glidflyga. Det är helt olika mekanismer som gäller för glidflygning och regelrätt flygförmåga.

IMG_3572IMG_3559 Så utifrån vad forskningen känner till idag är att humlor borde kunna flyga –  riktigt bra dessutom! Vilket vi till vår glädje kan konstatera varje sommar att de också gör… IMG_2491IMG_2504IMG_3240.jpg.humlaIMG_3795

Källor: https://en.wikipedia.org/wiki/Bumblebee#cite_note-105

https://www.nyteknik.se/innovation/vill-bevisa-att-humlor-kan-flyga-6451974

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
Etiketter

Sidor