Det här med samvete …

IMG_4314 Läser ”En läkares samvete” av den kände barnläkaren Lars H Gustafsson (Norstedts förlag 2006). Som vanligt läsvärt när denne man tar till pennan, även för den – likt undertecknad – som inte valt samma yrkesbana. Fakta om filosofiska teorier, kring vad samvete är, blandat med Lars H Gustafssons egna upplevelser och reflektioner genom livet. Då boken skrevs mot slutet av hans yrkesverksamma liv har han mycken erfarenhet och livskunskap att spegla bokens innehåll emot.

Det här med samvetet kändes extra aktuellt när jag igår började läsa ”Mannen i dödscellen, fjorton samtal om Gud med Adolf Eichmann” av William L Hull (EFS-förlaget 1965). Var Eichmanns samvete tystat för alltid? Eller fanns det kvar någonstans, gömt under ett mångårigt eget försvar för sina handlingar – och de teorier han gjort till sina sedan han lämnat sin hemvist i en evangelikal kyrka? En mycket rakt och direkt skriven bok, med alla samtal, reflektioner och händelser väl dokumenterade.  IMG_4311IMG_4313 Tyvärr är den nog den här boken lite svår att få tag på längre, ser när jag googlar på titeln att den inte finns kvar på Stockholms bibliotek (finns kanske på andra bibliotek), ej heller på de boklänkar som tidigare haft den till försäljning.  Så förstår att jag kan skatta mig lycklig som fått tag på den på second hand – en allvarlig, men mycket intressant bok. IMG_4317.jpg.böckerIMG_1067

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
Etiketter