Gustav Didron, kampsportsbloggen

Botnia Punishment och Hellqvists triumf!

En glad segrare med pokal och terroristinspirerad huvudbonad.
Vi går in i hotellrummet i Seinäjoki. Bäck kutar in först och snor åt sig en säng. Han vänder sig om och börjar garva. Jag följer hans blick. Jag ser min säng –inget konstigt. Jag höjer blicken och förstår plötsligt vad han garvar åt. Bäcks sida av hotellrummet är täckt med en helt normal tapet med blommor på. Min sida av hotellrummet är helt täckt av en mörk träpanel med färgen av sot blandat med fläckvis utstänkt blod eller snarare den färg som man ser i operationsscener i filmer när de har skurit upp magen på någon och filmar inifrån. Från golv till tak är den sataniskt inspirerade väggen räfflad och skrapad som om någon i panik försökt ta sig igenom den genom att skrikande skrapa sönder naglarna mot den. Vi står och stirrar. Bäck säger att den måste vara gjord av trägolvet från en gammal abortklinik. Jag kollar om det finns någon tandrad som sticker fram eller någon liten hand som försöker ta sig ut. Vi konstaterar att vi är i Finland…
Den lokala kyrkan ritad av Alvar Alto föräras ett besök. Finska systembolaget ”Alko” därefter. Så var sevärdheterna avklarade. Grabbarna med blomkålsöron börjar rumla in. Hamid Corassani, Jean Hanoun och Billy Malm från GBG MMA, Bilal Musa från Team Latifi Malmö, Arash med coach från Hilti, Matti Mäkelä och Carlos Prada från Pancrase, spanjorer och polacker sluter upp. Finnarna kommer sist. Alla ser likadana ut. Bleka, rakade och tatuerade. Vi svenskar liknar en karnival i Hammarkullen i jämförelse. Umeåstyrkan består av stjärnan själv Jonas ”Hellraiser” Hellqvist i sällskap av sin hjärtas dam Hillevi, undertecknad och Bäck. Vi kom med båt, resten med flygplan och  nej, Hilti grabbarna kom inte med helikopter… (kunde inte låta bli, sorry)  
Invägningen går fint. Jonas har skött bantningen perfekt och behöver inte ta många kilo i bastun. Jag lider med Arash från Hilti som kämpar hårdast av alla, timme efter timme i bastun. Hans blick är tom. Kroppen vill inte ge ifrån sig mer vätska. Men han är en krigare och fixar det till slut. Alla fighters klarar till slut vikten. Vi käkar och våra fighter går i säng. Herr Mäkelä, jag och Bäck konstaterar att det är fredag kväll i Finland och föräldrafritt. Raj raj raj… Kyppis!
Matchdag. Under en låååång och mycket trevlig frukost ger Hamid från GBG mig en historielektion om Azerbadjan. Grabbarnas humör börjar vända efter att de fått i sig några måltider efter bantningen. Stämningen börjar öka. Uppsluppenhet och skratt blandas med en spänd förväntan. Taxibilarna hämtar oss mot tävlingsarenan. Någon hade glömt att informera oss om att fighten ska gå i bur. Det gör ingenting. Vi konstaterar att det kommer att gynna Jonas och missgynna hans motståndare. Burens galler gör det lättare att ställa sig upp vilket gynnar någon som kan slå, sparka och knäa. Arenan visar sig vara gjord för rockkonserter och passar perfekt för en MMA drabbning. Vi utlänningar samlar ihop oss i vårt kombinerade omklädningsrum och uppvärmningsyta. Vi börjar förvandlas till ett lag. Svennar, blattar, spanjorer och polacker svetsas samman i den finska exilen. Alla hjälper varandra. Vi lånar ut grejer om någon saknar något, håller mitsar, tejpar händer, uppvärmningsbrottas och smetar in ansikten med vaselin. Grabbarna börjar bli koncentrerade på uppgiften. De peppar och stödjer varandra inför det annalkande våldsverkandet.
Billy Malm är först ut. Jag är bekant med Billy och hoppas verkligen att han ska vinna. Med sorg ser jag honom gå i backen efter en slagväxling. Finnen Ville Yrjölä vinner på TKO.
Jean ”Jano” Hanoun är näste svensk ut. Den assyriska ångvälten ger inte sin finne många minuter innan han stryper honom med en giljotin efter att med pondus ha dominerat matchen.
Det unga stjärnskottet Carlos Prada från Pancrase gym är näste svensk på tur. Carlos går ut hårt mot erfarne Risto Koivisto och dominerar inledningen av matchen med fina nedtagningar. I andra ronden lyckas Risto läsa av Carlos rörelsemönster och tajmar ett perfekt knä i ansiktet som skakar om den unge stockholmaren ordentligt. Carlos går i backen och Risto följer upp som en varg som vittrar blod. Vi noterar ännu en svensk förlust.
Arash Pourmanochechri från Stockholm och Hilti kämpar tappert i motvind under sin match och får se sig besegrad på domslut av Joni Haahkaa. Förlust igen.
Jonas tur. Adrenalinet börjar dra på. ”Panthera” dundrar i högtalarna och Jonas börjar sin vandring mot buren med oss i släptåg. Matchen drar igång. Jonas motståndare Mikko Koivumäki går lågt på nedtagning. Jonas kommer in för högt och blir nedtagen. Jonas jobbar bra med att neutralisera alla försök från finnen att göra något för att hota honom på marken. Men Koivumäki dominerar positionerna. Hela första ronden går i samma tema. Koivumäki vill inte stå upp och byta slag en sekund. Jonas driver framåt och Koivumäki vinner nedtagningarna och dominerar position på marken utan att åstadkomma någonting. Rond ett går till finland. Rondpaus. Jag säger till Jonas att han måste komma in lägre i clinchen och försöka få underhooks dvs kroka under finnens armhålor när han kommer in i närkamp. Rond två går igång. Jonas tar över. Han lyckas få ner finnen på backen. Finnen kryper ihop för att skydda sig men det är försent. Jonas regnar ner slag. Finnen somnar in. Jonas höjer armarna som segrare. Jag, Bäck och Hillevi är i extas.
Huvudmatchen går mellan Bilal Musa från team Latifi, Malmö och Mattias Klockars, Vaasa. Matti Mäkelä ber mig assistera honom i att coacha Bilal vilket jag självklart gör. Bilal är en mycket duktig brottare som går sin första MMA match. Klockars är hemmafavoriten, en före detta kickboxningsmästare med ett mycket stort antal matcher i bagaget. Dessutom är Klockars rejält mycket större än skåningen. Men Bilal har ingen rädsla i ögonen. Han går in i buren med en aura av lugn runt sig. När matchen börjar tar han helt utan respekt kommandot direkt. Han sätter en låg spark och går på nedtagning. Bilal dominerar på mattan. Driver matchen. Brottas och slår. Klockars får inget utrymme för sina slag eller sparkar. Efter två minuter vänder det plötsligt. Klockars får in en slagserie, Bilal kryper ihop, Klockars får in flera slag och domaren bryter. Klockars drabbas av adrenalinhybris och springer runt och vrålar, svär och försöker putta Bilal som tar dårskapen med ro. Ingenting verkar kunna rubba den skånske ”bundesliga” brottaren mentalt. Han gjorde en fullständigt strålande debutfight mot en nordisk elitfighter. Trots förlust är Bilal den som folk kommer att prata om efter den här matchen.
Matti Mäkele, Bilal Musa och undertecknad
Botnia Punishment 8 var slutligen en mycket välordnad tävling. Ett riktigt vasst fightcard med actionfyllda och tekniska matcher. Tommi och Markku, männen bakom Botnia Punishment lyckades verkligen denna gång. Det är bara att ta av hatten och önska att dessa mycket sympatiska herrar fortsätter att vara fanbärare för sporten i österbotten.
Förövrigt så hörde vi en lokal legend om en mytologisk figur vid namn ”Jögen” som vandrar runt i mörka gränder under nattens timmar och skipar gatans rättvisa mot bigotter och översittare. Han lär gå till strid varje gång den svensktalande minoriteten förringas eller baktalas. Märkligt…

4 kommentarer

  1. westah

    hilti skämtet var styggt! 😀 men som vanligt mkt bra skrivet och underhållande, nästan som att vara där själv. keep up the good work!

  2. En kompakt jävel

    MMA är allmänbildande också. Alko och ett altohus varje gång i Seinäjoki – då har ni att göra 4 gånger till!

  3. Marina

    Hello, bra skrivet som alltid=). Bor lite långt borta ,så jag tänkte höra om biljetterna för 12 dec har släppts än?/Marina

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.