Konferens och fromhet

Var ned till kommunalkontoret idag. Det är ca 100 m höjdskillnad ned till Storuman. Från vinterväglag till bar asfalt. Undertecknade protokoll och förberedde Storumans del av konferensen ’Aktuell Socialpolitik’ i Hemavan 27-29 maj. Storuman är värd och 70 deltagare är anmälda till konferensen som går av stapeln på Högfjällshotellet. Rekordmånga enligt regionförbundet. Vi var lite rädda för att Hemavan skulle betraktas som en besvärlig avkrok att ta sig till men gensvaret är fantastiskt. Vi klår förra årets värd Kiruna med nästan 10 deltagare. Storuman och Tärna/Hemavan är i allra högsta grad i ropet just nu. Guld och konferensdestination. Den nya regimen i Storuman som tillträder 1 maj har ansvaret för genomförandet av vår del av programmet. Känns lite underligt att kanske inte få vara med, men som pensionär finns det tusen andra sysslor att kasta sig över. Tar väl upp en fryst röding den 27:e till middag och en sparad påskmust. En rejäl influensa fick mig att åka hem tidigt. Hoppas att jag inte blir lika sjuk som Errold och andra. I posten i Långsjöby låg tidskriften Västerbotten med numrets tema ’Fromhetsliv’. Vännen Stig Anderback deltar med en mycket intressant och välskriven artikel om Fromhetsliv i Gratianbygden. Uppväxt i ett missionsförbundarhem är det med igenkännande av tidsandan i södra Lappland jag läser Stigs text. En del personer som beskrivs var kända även i Långsjöby inte minst OF Johansson vars namn ofta nämndes i mitt hem. Lennart Fricks artikel om sin far ’smörgåspredikanten’ i pingströrelsen ger också igenkännande vibrationer. Intoleransen, ja fientligheten, mellan de olika frikyrkosamfunden känner jag väl igen liksom pingströrelsens syndakataloger och strikta klädselpåbud för kvinnorna. Hela tidskriften nr 1/2008 av Västerbotten (köp den, läs den) är ett viktigt historiskt dokument om vår landsändas fromhetshistoria. Borde användas i skolornas undervisning här uppe. Grunden för all historieundervisning borde vara att utgångspunkten tas i de egna rötterna. Gustav Vasa i all ära.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.