Vi vill ha macken kvar

Ja så lät det i ett nyhetsinslag i TV häromdagen. Vet inte var någonstans, men det spelar ingen roll för min lilla fundering. Jag har svårt att förstå att bensinmacken mitt i byn har fått en ställning jämförbar med kyrkan mitt i byn. Blickfånget är ju med förlov sagt en smula eljest som vi norrlänningar uttrycker oss. Det är säkert något annat, kanske övernaturligt, som ger bensinmacken den här ställningen i folks medvetande. Klart som korvspad om jag får en mack utanför tomtgränsen där jag kan tanka bensin och diesel till samma pris som i storstäder skulle jag säkert tacka ja. Branschen förutspår att ett par tusen mackar i Sverige måste läggas ned för att de inte bär sina kostnader. Vari katastrofen ligger har jag svårt att förstå. Varje person som äger en bil har säkerligen ärenden till sitt kommuncentrum eller närmaste stad minst en gång per vecka och kan då passa på att fylla tanken full, vilket i sig är nyttigt vid växlande temperaturer. Jag har själv 3 mil till närmaste mack och har aldrig några problem med det. 10 mil skulle inte heller vara några problem även om jag då kanske skulle investera i en 20 liters dunk för 125 kronor. I USA och Canada som familjen besökte för många herrans år sedan varierade bensinpriset kraftigt mellan stad och glesbygd. Omvandlat till dagens skvaltkronor rörde det sig om prisskillnader på ett par-tre kronor per liter om det t ex var en liten håla i Klippiga Bergen. Det går alltså mycket väl att tänka sig mackar var som helst om kunderna är villiga att betala några kronor extra per liter men jag är helt säker på att köptroheten då skulle försvinna någonstans uppåt Klimtatjakka. Precis som det brukar gå när lanthandeln försöker överleva på priser som ligger 20 % över lågprisbutiker i tätorter. Det kanske vore bättre för allas vårt välstånd om folk ägnade sina krafter åt projekt som har överlevnadsmöjligheter i stället för att lägga ned tid och pengar på det som utvecklingen redan sprungit förbi för minst 10 år sedan. Waste of time, som de gamla grekerna sa. Och de sa mycket klokt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.