Vojakkalaföljetongen och sovjetiska minkar i skärgården

Under 20-års tid har en familj i Vojakkala kontinuerligt och utan avbrott terroriserat grannarna i en by så att många flyttat och i ett par fall har Haparanda kommun löst in fastigheter som ansetts obeboeliga. Inte pga husmask eller liknande utan för att grannnarna är livsfarliga. En präst misshandlades svårt och blev tvungen flytta på 90-talet. Senast blev en man livshotande skadad med en yxa. Ja ordet senast måste i Vojakkala vara färskvara för i går söndag anfölls en granne med stenar och hotelser. Av en av personerna som är misstänkt för mordförsöket en vecka tidigare!! Utsläppt för 100:e gången? För ett antal år sedan gjorde en minister en kraftfull utryckning till Haparanda för att få en lösning på problemet. Tillbakaryckningen blev lika kraftfull. Under 20 års tid har man gjort kraftfulla översyner av lagar och regelverk och det obefintliga resultatet av utredningarna är lika kraftfullt. Man skulle kunna vara ironisk men jag avstår. Vår brottsbalk har fått sig en rejäl överyn vartannat århundrade och nu har väl 200 år passerats med råge. En del tycks ha hänt med brottsutvecklingen de senaste 200 åren. Frågan är om det inte hänt mer de senaste 50 åren än de 500 föregående åren. Vi kostar på oss straffrabatter som gör det 6:e brottet och alla följande i ett åtal helt gratis. Vi bortser från ett notoriskt brottsaktivt beteende och 10:e gången en brottsling står inför rätta inom en 5-årsperiod för samma typ av brott blir det samma straff. Rättssystemet saknar bokstavligen minne vilket kan vara en ringa tröst för oss äldre som börjar minnas dåligt. Det finns en plats för alla här i livet. Dubbelmördaren Anders Eklund begick allvarliga sexualbrott innan och mellan morden med samma beteendemönster vid flera av brotten. Sedan ut vind för våg utan tvingande behandlingsprogram för sin problematik. Den kollektiva minnesförlusten i rättsväsendet kunde ha avhjälpts med ett brottsregister av den typ som finns i USA. Eller ett DNA-register för alla hade förhindrat många mord och hade förhindrat Hagamannens terroriserande av Umeå i 10 år. Begreppet ’sonat sitt straff’ får det att låta som betalning av sophämtningen. När man betalt kan man begå nya brott eller fylla kärlet med mer sopor utan vidare krusiduller. Att en familj får terrorisera en hel by i 20 år med livshotande angrepp mm utan att problemet löses ger intrycket av ett narrspel med rättssystemet i huvudrollen. Det borde stiftas lagar som ser till mönstren i en händelseutveckling. Man kan börja med utgångspunkten att Vojakkala skall frälsas från detta skräckregemente och stifta lagar som uppfyller det målet.

När det gäller den senaste nyheten om ryska ubåtar, att en misstänkt ubåt kan vara turbåten Amalia återstår snart ingenting av de sovjetiska ubåtarna. Ubåten på skäret i Karlskrona kanske visar sig vara en hägring pga väderomslag. Allt börjar likna följetongerna om Palmes mördare och olika fantasifulla s k spår, eller Elvis som påstås leva inkognito någonstans liksom skådespelaren James Dean som inte dog i bilolyckan utan lever som farmare på prärien. Eller Dianas död som kommer att ge många konspirationsteoretiker full sysselsättning i århundraden. Även här, liksom i rättsväsendet, saknas förmodligen förmåga att se mönster i ett stort antal händelser. En analys kan inte hängas upp på tveksamheter i varje enskild händelse, vilket inte är detsamma som att man ska underlåta att granska varje enskild händelse. Det kan väl inte vara en slump att samma konspirationsteoretiker, gränsande till rättshaverister, som varit i farten om Palmemordet sedan några år har dykt upp i övervattensläge i ubåtsfrågan. Carl Bildt vill inte ge någon kommentar. Och jag förstår honom.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.