Håller nya alliansen i Storuman tiden ut?

Den sprängda allians som jag och mitt parti tillhörde fick ge upp efter 1 år och 4 månader. Orsakerna till det varierar beroende på vem man frågar eller kanske vilket parti man frågar. Den nya alliansen s+kd+partilösa innehåller sprängmedel som får mig att spå att den inte heller håller tiden ut. Om min spådom inte slår in bör någon form av utmärkelse tilldelas Gunilla Lundgren som valperiodens lagledare nr 1. För att klara sammanhållningen måste t ex de partilösa tillgodoses som inte vill samordna skolorna mellan Storuman och Stensele, samhällen som är näst intill sammanbyggda. Som inte vill göra högstadiet till en 6-9 skola, vilket hör till vanligheterna i dag i andra kommuner. Som inte vill undersöka möjligheterna att lösa Slussforsområdets problem med vikande elevunderlag genom samarbete med Vilhelmina som har skola med årskurs 1-9 i Dikanäs endast 3 mil från Slussforsområdet (här fick de partilösa kraftfullt stöd från s och kd i fullmäktige). Bristen på samarbetsvilja med grannkommunerna kan inte demonstreras tydligare. Navelskådandet i inlandskommunerna når nya höjder som man inte trodde fanns. I budgetberedningen föreslår Erik-Abel Ejderud kd en budgetram för omsorgsnämnden som innebär ett sparkrav på i reala termer minst en miljon och 3 milj mindre än begärt, vilket naturligtvis är en följd av att man inte vill röra strukturen i grundskolan för att hålla ihop alliansen. Förslaget röstas igenom av s + kd + partilösa i budgetberedningen. Det är inte oproblematiskt att strunta i strukturförändringar när grundskolan minskar elevantalet från 700 till 600 på två år. Förändringen är synnerligen dramatisk. Antalet äldre 80+ har stadigt ökat med totalt 10 % under en 8-årsperiod och vårdtyngden har ökat i ännu högre grad. Följderna av att underlåta möjliga strukturförändringar slår direkt mot kvaliteten i skolan och äldreomsorgen. Frånvaron av tydliga omstruktureringar beroende på befolkningsförändringarna är slående i den nya alliansens budgetram. Struktur och kvalitet är som två kommunicerande kärl eftersom penningpungen är densamma men debatten om detta faktum finns inte. Bortblåst! Jag rekommenderar politiker av alla kulörer att göra studiebesök på våra särskilda boenden.

Det företagarfientliga beslutet från nya alliansen s + kd + partilösa att i fullmäktige neka det lokala byggföretaget i Hemavan att köpa tomt för hyreshus måste vara påfrestande. Bengt-Göran Burman i Tärnaby gör inte livet lättare för nya alliansen med sina insikter i detta ärende. Läs hans blogg i ämnet och begrunda.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.