Samverkan mellan inlandskommunerna, en trist historia

Men det finns undantag! Den samverkan mellan gymnasiekommunerna som tycks omöjlig har samma kommuners kommunala vuxenutbildningar klarat av trots ett klent intresse från politikerna (eller kanske tack vare?). Kommunerna i södra Lappland + Norsjö har ett samarbete om komvuxkurser med distansteknik, titta gärna på hemsidan www.lapplandsvux.se.

Riktigt roligt att konstatera sådana framsteg för brukarnas bästa när min egen kommun i stort sett förbjuder en utredning om samarbete med Vilhelmina kommun inom grundskolan i ett fall där ett samarbete skulle kunna halvera sträckan för resa till och från skolan. Den trista historien om 4 st flygplatser på en befolkning på 38 000 själar tar jag inte upp här.

Vad jag nu väntar på är samverkan mellan gymnasierna i inlandet. Många kurser kan redan nu läsas med distansteknik och vad jag förstår öppnar regeringen möjligheter att läsa även kärnämnen på distans. Distansstudierna kan utformas på ett oändligt antal sätt och det borde gå att hitta former som passar för gymnasieeleverna. De små gymnasierna kommer annars att få svårigheter att erbjuda ett bra urval kurser till eleverna. Denna samverkan skulle underlättas om man skapade en gemensam organisation för gymnasierna i södra Lappland. Mitt förslag på hemsida är www.lapplandsgymnasiet.se. En bra vision tycker jag.

En kommentar

  1. Error

    Med dina tankar om samverkan och ideer om effektivitet,så kanske det skulle vara dax att samverka om äldre/äldre och göra det stora sanatoriet i Hällnäs till ett Äldrecentrum och samarbeta (ekonomiskt billigast)med inlandskommunerna om ”gamla” som dig tex,(för där ryms ju jättemånga)men eftersom jag vill utveckla kommuner och få folk att trivas istället för att spara ihjäl oss ,så är detta endast som motfråga till dig Håkan,som hackar på skolorganisationen i Storuman.
    Obs!
    Bara ett skämt,men kan bli verklighet om man har dessa logistiska (men kalla)ideer om samverkan……..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.