Kommunfullmäktige

Deltog i fullmäktige i går. När man läser om fullmäktige i Vilhelmina måste Storumans fullmäktige vara paradiset på jorden. Visst finns det politiska stridigheter men tonen mellan ledamöterna är en helt annan än i grannkommunen. Roger Vestman föreslog att Storumans flygplats, Gunnarnfältet, skulle erbjudas Lycksele och Vilhelmina till försäljning för att få dessa kommuner att begripa att en enda flygplats är det enda vettiga och då naturligtvis besluta sig för den egna nyinköpta flygplatsen i Gunnarn. Hur klokt som helst. De hundratals miljoner som investerats i politikermonumenten i Lycksele och Vilhelmina är egentligen rena vanvettet. Vilka vägar vi skulle fått för dessa hundratals miljoner! Vilhelmina borde i stället för att bygga egen flygplats ha begärt pengar till en autostrada till Gunnarn. För Lyckseles del hade det bara behövts en flygskylt för 2 800 kronor vid västra utfarten, ’Lapplanda 42 minuter’. Våra kommuner fortsätter stirra in i sin egen navel och jag anser därför att inga kommunala skattepengar skall satsas för att upprätthålla trafik som staten drar bort stödet från. Vi behöver inte en flygplats utanför varje farstubro.

En annan variant på samarbete kunde vara att fullmäktige i Storuman beslutar för Vilhelmina, Vilhelmina beslutar för Lycksele och Lyckseles fullmäktige för Storuman med ett rullande schema. Vi skulle då komma bort från byapolitiken och rabaldren vid omstrukturering av skolväsendet, åldringsvården etc och brukaren-medborgaren skulle komma i centrum igen. Bäst skola, vård, omsorg etc för skappepengarna m a o.

En annan fråga som engagerade mig var budgetramarna för 2009. En majoritet beslutade att omsorgen skall få en ram som innebär reala besparingar på kanske 2 milj kronor i ett läge när verksamheten är så slimmad att vi ligger i svensk toppklass när det gäller förväntade kostnader enligt Webors nyckeltal. Många tycks tänka, ’har det gått förr går det nu också’. Förr fanns det strukturrationaliseringar att göra men dessa finns inte längre med undantag för kommunens många tillagningskök. Går det så går det-politiken inom äldreomsorgen behöver ett trendbrott sedan länge. Jag yrkade på att Stig-Harry Johanssons förslag från kommunstyrelsen på en ramökning för omsorgsnämnden på ca 2 milj skulle återställas för att slippa neddragningar. Nya alliansen, s+kd plus hälften av moderaterna röstade för att fler åldringar skall klara sig på mindre pengar. Precis detta innebär beslutet. (Minns ej hur Erold Vestman röstade!). Dessa pengar kanske behövs för att driva flygplatsen i egen regi? Vem vet? Fullmäktige avslutades med allsång, Idas visa till gitarrackompanjemang av Erold. Tänkte på Vilhelminas fullmäktige igen.

En kommentar

  1. Erold Westman

    Tyvärr var jag i det förlorande laget,alltså ditt……sorry oldies..och jag gillade brorsans förslag om flyget,,,trevlig sommar Håkan från Erold ”the Artist”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.