Nelson Mandela, den store humanisten

Tittade på musikgalan från London i går kväll som arrangerades med anledning av Nelson Mandelas 90-årsdag. Nelson Mandela, den store humanisten och läromästaren, som lär oss att stå emot frestelsen att välja den väg som förefaller orsaka minst besvär och konflikter men som ofta blir en skammens och ryggradslöshetens väg. Han har fått betala ett högt pris för sitt civilkurage med årtionden i sydafrikanskt fängelse. För de flesta av oss krävs betydligt mindre offer för att undvika det våta fingret i luften som kompass och rättesnöre på vägen genom livet. Nelson Mandela har behållit sin mänskliga värdighet och är en förebild för miljarder människor på vårt klot.

Måtte tusenden och åter tusenden lära av honom att välja ’fel sida’ när denna sida står för omoral och förföljelse av oliktänkande eller förföljelse av människor med annan etnisk bakgrund. Hur känns det att bli gammal och blicka tillbaka på ett liv som dominerats av det våta fingret i luften? Nelson Mandela kan med stolthet säga – ’vet int’! Må han leva uti hundrade år! Minst!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.