Solzjenitsyn död

En av de författare som med rätta kan sägas ha förändrat världen har gått ur tiden. Det kommunistiska korthuset har säkerligen kollapsat utan Solzjenitsyn men knappast lika fort. Hans avslöjanden om det kommunistiska barbariet öppnade mångas ögon även i den fria världen men dock inte allas. En del skryter över sin kommunistiska tro, t ex Lars Ohly, medan andra smyger runt hörnet och hoppas att ingen minns. Vissa kända rabiata EU-motståndare tillhörde tidigare sekteristiska kommunistsamfund men blev sedermera socialdemokrater, vilket säkert underlättade karriären. Men varför gräva ned sig bland de politiska kameleonterna en sådan här dag. En av författarens beskrivningar av kommunismen som jag minns särskilt väl är när han i en av sina böcker beskriver kommunismen ungefär så här ’kommunismen är mänsklighetens cancer och i likhet med cancern lämnar kommunismen dödliga metastaser. Går inte kommunismen under så går mänskligheten under, båda kan inte existera på samma planet’. Mänsklighetens cancer, kommunismen, är snart en historisk parentes men fortfarande puttrar en och annan metastas. Även här i Sverige. Solzjenitsyn är en komplicerad person och jag sympatiserar inte med allt han skrivit men hans postiva påverkan på världshistorien kan ingen ta ifrån honom.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.