Bristvaran empati

Vi upplever i dagarna den femtielfte reprisen på barna-kvinnomördares undanflykter. ’Hon kommenterade min bilkörning så jag knuffade till henne och hon föll och dog’. Tydligen dog hon på fläcken. I ett annat morddrama ’sparkade hon (ett elvaårigt flickebarn) mig på benet’. Så hon också måste ju också dö. Det nästan vidrigaste i sammanhanget är att den totala empatilösheten inte gäller mördaren-sexbrottslingen själv. Här ömkas och snyftas det så tårarna rinner i floder. Tjänstvilliga advokater hakar gärna på och talar om hur dåligt mördaren-sexbrottslingen mår med det tydliga syftet att domstolar och allmänhet skall flytta sympatin från brottsoffren till brottslingen själv. Att det hos brottslingen till nästan 100 % är vedervärdig självömkan kommer liksom inte fram. Förmågan till empati torde som de flesta biologiska egenskaper vara normalfördelad och det är extremerna som påverkar vår sinnesfrid.

Från det ena till det andra. Jag hoppas att vår empatiska förmåga räcker till god omvårdnad av våra gamla och dementa och att inte resurserna till demensvården skall vara den restpost som återstår då andra viktiga verksamheter i kommunbudgeten, t ex flyg, diverse kommunala bolag och industrihus, fått vad de behöver. Det är en grupp människor som inte har förmåga att strida för sin sak på barrikaderna och anhörigvårdarna befinner sig ofta i en krisartad situation som gör det svårt att högljutt kräva sina rättigheter. Nästa kommunval borde bli intressant för dem som ger sig tid att undersöka hur politiker och partier röstat och agerat i fullmäktige, styrelser och nämnder. Det är ju väljarna som har makten att förändra om förändringar behövs.

3 kommentarer

  1. Marre

    Nu är det ju faktiskt så att det även behövs intäkter till denna kommun! Å då behöver man oxå satsa på näringslivet! För som du säkert vet, inga företag inga jobb, inga intäkter och då kan man ju skrika hur mycket som helst att det saknas pengar!! Så jag tycker du snedvrider denna debatt något!

  2. Janne

    Lite lustigt att alla dessa ”fritidspolitiker” verkar veta bäst hur kommunens pengar ska fördelas, och att det mest gnälls på de som verkligen har ”makten”, politikerna. Skulle vara intressant att se hur tongångarna skulle vara ifall en bråkdel av alla som bloggar här verkligen engagerade sig istället för att som nu sitta på distans och klanka ner på de som styr. Med det inte sagt att det du skriver är fel på något sätt, men det verkar vara så att alla ”andra” vet precis vad som är bäst för denna kommun.

  3. Kommunbo

    Jag tycker att du har helt rätt inställning Håkan, fler som du då kanske det såg annorlunda ut i denna kommun !!!!!!!!! Helt vansinnigt med flygplatsen i Gunnarn först och främst när vi behöver pengar till både skola och omsorgen. Vi behöver fler boende både i Storuman och Tärnaby, i första hand demensboenden. Var ska våra gamla och sjuka bo när anhöriga säger att de inte orkar längre.Vi är inte så många skattebetalare i lilla Storumans kommun, hur fixar vi detta? Räcker det med 4,15 miljoner till flygplatsen, är allt medräknat eller tillkommer det några fler miljoner som man inte tänkt på??? Hur blir det med äventyrsbadet i Storuman ? Vi har säkert pengar till det också? Hur blir det med badhuset i Hemavan som är till salu, har kommunen råd att köpa det så att våra skolbarn får lära sig simma ? Det finns bara det badhuset i den västra delen av kommunen. Missa inte detta nu så det blir som med Folkets Hus i Tärnaby att någon annan intresserad hinner före.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.