Den svenska kronan

Den svenska KRONAN ska nog uttalas med lätt darr på rösten. Den måste vara något slags högre väsen hos många. Ett surrogat för den apokalyps som Karl XII orsakade det svenska folket?? Trots att nackdelarna med att inte gå med i EMU håller på att vara minst sagt uppenbara tycker fortfarande en majoritet att vi ska behålla vår skvalpvaluta, kronan. 53 % emot idag skulle säkerligen i en ny folkomröstning växa till minst 60 % när den nationalistiska och nationalromantiska retoriken och skrämselpropagandan gjort sitt. En aspekt av utanförskapet är att värdet på kronan har sjunkit som en sten den senaste månaden vilket gör att vi blir fattigare när priserna stiger på alla varor som importeras från dollar- och euroländerna. OK, delar av svensk industri får lättare att exporterar sina produkter men att vi konsumenter förlorar talas det tyst om. Den kanske viktigaste effekten av utanförskapet är dock att vårt inflytande inom EU minskar och att krånglet vid utlandsaffärer består vilket är till störst nackdel för småföretag och du och jag när vi reser utomlands eller importerar grejor.

En så komplicerad fråga som den monitära unionen ska nog inte avgöras i folkomröstning när en så pass enkel antingen-eller-fråga som övergången till högertrafik nejröstades av 70 % av det svenska folket på 1960-talet. Dessutom i två folkomröstningar med flera års mellanrum. Vilken tur att riksdagen då sket i vad det vettskrämda svenska folket tyckte. Trafikolyckorna minskade radikalt redan från första dagen! Vi väljer riksdag för att den i vårt ställe fattar viktiga beslut, den s k representativa och parlamentariska demokratin. Riksdagen borde inte skyffla över en så komplicerad fråga som EMU till folkomröstning.

Folkomröstningar kan lamslå beslutsfattandet i ett land. Titta bara på Schweiz som tid efter annan skämmer ut sig med bisarra folkomröstningar, nu senast handlar det om att förbjuda vissa typer av personbilar som i Sverige används av t ex miljöpartister i ledande ställning. Folkomröstningar tycks ofta handla om populism och politiker som inte vågar fatta beslut. Det senare har de faktiskt betalt för, att i parlamentarisk ordning fatta beslut.

Folkomröstningar i kommuner är något jag inte betygsätter här. En fråga som överledningen av Vojmån i Vilhelmina är nog mycket lättare att inse betydelsen av för kommuninvånarna än på vilken sida på vägen vi lämpligen bör köra eller om Sverige skall vara med i det ena eller andra utrikesprojektet. Men som säkert framgår av texten ovan är jag ingen älskare av folkomröstningar som ett sätt för valda politiker att springa ifrån sina beslutsfattande uppgifter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.