13-årig somaliska stenad till döds

Enligt Aftonbladet skulle den stenade otrogna ’hustrun’ ha varit 13 år. I dödsmisshandeln deltog enligt samma tidning 50 män. Sannolikt har en hel drös av dessa män själva varit otrogna sin egen hustru, eller kanske snarare sina hustrur. Men se det är en helt annan sak. Tydligen. Första reaktionen är att detta kan inte vara sant. Men världen är nu sådan att det troligen är hur sant som helst och kanske ännu värre. Ett barn som rusade mot den döende flickan lär ha skjutits ihjäl. Kanske det var hennes lillasyster? I dessa länder är Halloween på riktigt och dessutom pågående året om. I Iran finns lagförslag på dödsstraff för dem som konverterar från islam till andra religioner. Tur att vi inte har en justitieminister i Sverige som bläddrar i Gamla Testamentet för att hitta bestialiska straff för varje snedsteg människor kan göra. Man skulle kunna bli mörkrädd för mindre. Att vi har kvar relikten monarki i vårt eget land är nog i sammanhanget ett litet problem känns det som. Liksom.

2 kommentarer

 1. Peter Åberg

  Jag vet inte om det är en tillfällighet att du refererar till barbariska företeelser i islamska länder idag. Jag kan bara konstatera att vi i vårt eget land för inte så länge sedan brände häxor på bål. Det är inte länge sedan mannen i de svenska hemmen var sina fruars förmyndare och det är inte länge sedan kvinnan saknade rösträtt.

  Det är heller inte, historiskt sett, så länge sedan slaveriet blomstrade i sydstaterna. Det tyska tredje riket (kristet) ej att förglömma där 20 miljoner människor mördades för några årtionden sedan. Det är inte mer än ett par årtionden sedan som apartheidsystemet fanns i det kristna Sydafrika och Rhodesia.

  Vad har vi i den kristna världen för grund att moralisera när sexslaveri, narkotikahandel, mördande och fördrivande av folk i spåren av skövlingen av regnskogarna och diktaturer av olika slag finns i den kristna världen. Dessutom tar vi oss rätten att invadera och belägra andra länder på vaga misstankar om att kärnvapen finns i ett land. Vårt agerande tror jag är kontraproduktivt genom att det skapar rekryteringsgrund för olika extrema terroristgrupper och bygger ännu större klyftor mellan folk och religioner.

  Jag kan ibland fundera över hur de muslimska länderna sluter sig på grund av hur vi i den kristna världen behandlar dem och den attityd vi har gentemot dem.

  Vilken rätt har vi att döma dem? Rannsakar vi oss i den kristna världen tror jag att vi kommer att finna precis lika grymma och omänskliga företeelser som dessutom sanktioneras av ländernas regeringar. Jag vill nog påstå att det till stor del är den kristna världens fel att det ser ut som det gör i dag, tack vare kolonialismen och det sätt vi, med kristna förtecken, behandlat alla de, som vi då tyckte, lägre stående folken.

  Vad tror du Håkan?

  P.S. Den händelse du refererar till är fruktansvärd, men jag ville bara ge lite perspektiv.
  Dessutom tycker precis som du att monarkin borde avskaffas i ett modernt samhälle.

 2. Håkan Rombe

  Håller med Peter om att barbariska dåd utförts i kristendomens namn, bl a häxbränning. Jag tycker att i vår värld år 2008 ska vi inte behöva återuppleva 1600-talets barbari. Vi har FN-deklarationen om de mänskliga rättigheterna som gäller hela mänskligheten. Religionerna har inte samma universalitet och innehåller mycket intolerans och inskränkthet om urkunderna tas bokstavligt, vilket måste passa illa i en värld som förändras allt snabbare. Det jag uppfattar som allra viktigast är att religionen förbehålls den privata sfären. När staters rättssystem och styrelseskick funtas på religion, det är då stening av våldtagna flickor och fängslande av oliktänkande kan ske. I aktuellt fall handlade det om rättsskipningen i en stad men ambitionen hos islamisterna är helt klart att införa samma ”lära” i hela Somalia. Det tycks som om islam ligger något hundratal år efter kristendomen i den religiösa evolutionen. Men jag dömer inte den ena religionen som humanare än den andra på någon avgörande punkt. Det handlar snarare om på vilket utvecklingsstadium religionen befinner sig. Tror jag som inte alls är ”religionsvetare” men som tänker fritt. Och det är väl till det vi fått en hjärna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.