Polisens rattfyllerikontroller

Enligt en undersökning ökar antalet kontroller och antalet avslöjade rattfyllerister minskar. Skulle ju vara utmärkt om inte allting talar för att rattfylleriet ökar i stället. Det hela blir begripligt när polisledningen sätter upp antalet ’blås’ som mål för verksamheten. För att prestera många blås ställer man sig uppenbarligen på tider och platser där få förare förväntas åka fast. Åker någon fast är ju den dagen förstörd genom att en massa arbetstid förbrukas med sjukhusbesök etc etc. I min enfaldiga värld skulle jag, om jag vore polisens högste chef, belöna polisen för antal avslöjade rattfyllerister i stället. Polisen får också oväntad hjälp från ett litet antal dagstidningar, inklusive V-K tyvärr, som varje vecka publicerar uppgifter om var polisen planerat ha sina kontroller avseende nykterhet, hastighetsövervakning mm. Dessa tidningar hjälper på så sätt polisen att hinna med en massa kontroller utan att löpa särskilt stor risk att behöva lägga ned tid för att avslöja och rapportera trafikbrottslingar. En annan grupp som säkert är tacksam är de människor som tagit ett järn för mycket och som kan planera sina bilfärder utan större risk att åka fast för rattfylleri. Bilförare som satt i system att överträda hastighetsgränserna är säkert också tacksamma över all hjälp de får från alla håll med att fortsätta sitt för oss alla riskabla beteende. Fordonsförare som överträder hastighetsgränserna orsakar ca 150 människors död varje år enligt trafikforskare. Det finns ingen annan kategori brottslingar som orsakar så många människors död i detta land.

Men polisen, fortsätt gärna med kontrollerna. Det ökar känslan av trygghet i trafiken. Och för allt i världen, annonsera inte ut var och när kontrollerna utförs. Sådant får en att tro att någon högt uppe i hierarkin är lika enfaldig som poliskonstapel Paulus Bergström..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.