Satsa på komvux

Nu när konjunkturen vänder och många förväntas bli arbetslösa är det dags att satsa på komvux igen. Det gäller staten men det gäller även kommunerna. De satsningar som staten kommer att göra brukar inte finansiera utbildningarna helt utan kommunerna förväntas också bidra med 25-30 % av totala kostnaden eftersom kommunerna också tjänar på verksamheten via högre inkomstskatter för anställda lärare mm. Det är standard i sådana här sammanhang. Kommunerna har nyligen antagit budgeten för 2009 och har man inte i den förutsett de utbildningsbehov som kommer borde man fundera över en tilläggsbudget. Behovet av utbildning p g a friställning väntar tråkigt nog inte en hel budgetcykel utan kan vara verklighet redan i början på 2009. Stora utbildningsbehov finns bl a inom vård och omsorg men även inom gruvverksamhet och transportsektorn. Efterfrågan på högskoleutbildningar i inlandet borde även öka. Vuxenutbildningen måste nu tillåtas expandera efter den stora nedgången under den långa högkonjunktur vi upplevt. En hel del av utbildningen, speciellt den teoretiska, kan ske på distans. Samarbetet mellan inlandskommunerna, Lapplandsvux, har upparbetat god kompetens på området, en kompetens som kan bli guld värd även i samarbetet mellan inlandsgymnasierna.

2 kommentarer

 1. Marianne Johansson

  Jag tycker också att man ska satsa på komvux, men det är ju alliansregeringen som minskat pengarna till det!

 2. Peter Åberg

  Hej Marianne!

  Här håller jag med dig. Det verkar som om vår nya regering när det gäller att hantera en ekonomisk nedgång gör som man säger i USA. To little to late.

  Önskar att man vore tillnärmelsevis lika snabb på att sätta in utbildnings och arbetsmarknadsåtgärder som man varit med att montera ned de trygghetssystem som det tog tidigare socialdemokratiska regeringar årtionden att bygga upp.

  Tyvärr verkar det nu som om vi håller på att få ett samhälle där man skall vara frisk och ha rika föräldrar för att klara sig bra. De som är sjuka och fattiga får skylla sig själva.

  God Jul

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.