Frid på jorden, alltså även här.

Julefriden närmar sig, åtminstone på de flesta håll. Även denna jul torde många barn bli övergivna av föräldrar och vuxna som allteftersom julaftonen fortskrider blir allt rundare under fötterna och i de värsta fallen tippar omkull. Vuxna som blir allt högljuddare runt julbordet och försöker överrösta varandra medan barnen försvinner någonstans i tankedimmorna. Heder åt alla vuxna som gör julen till barnens högtid.

Storuman vann tävlingen om vackraste julgranen. Ett bevis på den goda jordmånen i kommunen. När man åker Blå Vägen österut blir det ju allt magrare ner mot Lycksele, men tallen verkar må bra. Vilket inte är fy skam eftersom tallen betalas med ett högre pris. Men det hjälper knappast Lycksele kommun som sysslar med svindlande affärer genom att bygga ny flygplats trots att det redan fanns en och genom att sprätta ut miljoner varje år på att sponsra hantverkare och butiksägare. Inom omsorgen måste Lycksele säga upp personal. Kan de här sakerna hänga ihop?

Vår svenska krona (uttalas med kona med darr på rösten) borde inte göra oss glada. Hade vi haft euro hade haft 15 % mer i plånboken när vi köper utländska varor eller turistar utomlands. Till råga på allt under den ekonomiska krisen har vi alltså på studs blivit åtskilligt fattigare på grund av utanförskapet inom EMU. Men det fanns ju stålblanka argument för att vi skulle stå utanför. Ett viktigt skäl för detta för en västerbottnisk riksdagsman var att ’de har så höga löner i Bryssel’. En annan högt utbildad västerbottning åkte runt i byarna och rev ned applådåskor med att beskriva hur Bryssel skulle bli rena eländet för oss om vi röstade ja till euron. Det var slagord i stället för vetenskaplighet. Men det var nog möten för de redan troende. Allt som innebär minsta förändring är ett hot som måste bekämpas. Allt ska vara som förr, jag är emot, emot emot…. Men jag brukar tvärtemot säga att det är i förändringen som tryggheten finns i den föränderliga värld vi lever i. Tycker att jag ser allt fler bevis för att det är rätt förhållningssätt. I en nedläggning av något gammalt, obehövligt och olönsamt finns nya möjligheter som man bör fokusera på i stället. Gråt ej över spilld mjölk, som de gamla grekerna sa.

Nu ska det bli flyg från Gunnarn och framtiden får utvisa hur det går. Jag har ju redan sagt att vi i krisens tider inte har råd med detta trotsande av statens beslut. En stat som vi sedan ska tigga extra skatteutjämningsbidrag ifrån. Vore jag stat skulle jag säga: ’Olydiga kommun, vad håller ni på med’? Ska inte omsorg och skola gå åt tjotahejti lär vi behöva åtskilliga miljoner ytterligare från staten. Kommunekonomin känns lite som rysk roulette för närvarande.

Kommundelsnämnd i Tärnaby pratas det om. Jag hoppas verkligen att vi kan hitta klokare lösningar på det problem man upplever i västra kommundelen. En kommundelsnämnd ska ha egen budget vilket kräver fler tjänstemän och mer administration. När vi nu står inför budget 2010 som f n uppvisar ett stort hål på 10-15 miljoner måste jag säga att jag föredrar att vi slipper säga upp 5 personer inom omsorgen i stället för att satsa dessa pengar på mer tjänstemän och mer administration. Nu behöver vi sans och måtta, mer än någonsin. Om vi ska vara kvar i branschen ’hitta på nya kommunala kostnader’ tror jag att geniknölarna bör användas till att lösa det skriande behovet av förstärkning av demensvården. Hur gör vi något bra här till lägsta möjliga kostnad?

Ja det finns mycket fundera över förutom julkryss och Trivial Pursuit.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.