Fundamentalismen

Fundamentalismen tycks växa på vårt arma jordklot. När fundamentalistiska marxister inte längre tycks utgöra något hot mot mänskligheten dyker fundamentalistiska religiösa upp för att fylla tomrummet. Eller för något annat. Enligt en del ’vetare’ flyr många människor in i en fundamentalistisk åskådning som reaktion på en brokig omvärld, t ex krig, globalisering, migration. Den bördiga myllan är rädslan och skräcken för det annorlunda och orena. När då sekter dyker upp som säger sig inneha den eviga sanningen och den kliniska renheten lockas många av detta budskap. Ofta används gamla oförätter, inbillade eller verkliga, tusenåriga eller nutida som bränsle på brasan.

Såg ett TV-program ’fundamentalisterna’. I programmet fick fundamentalister av olika slag komma till tals. Det var fundamentalistiska kristna, muslimer, hinduer, buddhister och judar. I många fall ansåg man att det var legitimt med våld för att rädda ’sin’ religion från att konkurreras ut av andra religioner. Fredlig samexistens kunde inte ens komma på tal. En ortodox judinna i Israel använde text från profeten Josua för att hävda rätten att utöka Israels gränser till floden Eufrat med våld. Naturligtvis bodde denna kvinna i en olaglig bosättning på Palestinsk mark. Det är skrämmande att i vår överbefolkade och globaliserade värld höra sådana tongångar.

Själv har jag inga ambitioner att söka mig till organisationer och partier som genomsyras av främlingsrädsla och letar efter fornhistoriska argument för att hävda rätten att ge sig på andra. Vi får finna oss i att leva i ett samhälle som blir alltmer mångkulturellt om inte allt ska sluta i ett allas krig mot alla. Religiös fundamentalism måste börja tas på allvar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.