Förintelsen och antisemitismen

Idag 27 januari är förintelsens minnesdag, den dag 1945 när röda armén befriade dödslägret Auschwitz kvarvarande överlevande. Jag sällar mig till alla andra som tycker att denna dag är viktig att hålla i minne. Den präst i svenska kyrkan i Luleå som hade tänkt ställa in den årliga ceremonin om förintelsen pga kriget i Gazaremsan har idag ’krupit till korset’ och tagit tillbaka beslutet. För hans egen skull hoppas jag att han inte visste vad han gjorde. Vad förintelsen och kriget i Gaza har för samband med varandra måste väl höra till långsöktheternas världsmästerskap. Förintelsen var massmord mot en etnisk och religiös grupp, inte för att den gruppen angrep ett land med raketer och hotade landet med utplåning utan blott och bart för att man var jude. Om jag minns Hitlers regler rätt räckte det att man var kvarts jude för att åka in i gaskamrarna. Hitler själv, med sitt bisarra avelsräknande, var visst åttondels jude så han klarade sig.

Det är bra att TV-kanalerna sänder program som belyser den mänskliga sidan av det som hände. Det är viktigt att ondskans följder får ett ansikte. Med tanke på de udda figurer som ibland sticker upp sina trynen och förnekar att förinelsen har ägt rum känns det klockrent att citera de allierades överbefälhavare, sedermera USA-presidenten, Dwight Eisenhower som uppmanade sina soldater att fotografera så mycket som möjligt i koncentrationslägren med motiveringen att, ’det kommer säkert i framtiden att finnas idioter som påstår att detta ej har ägt rum’. Eisenhower var så klok och förutseende att han nog insåg att han skulle bli sannspådd. Han liksom många andra visste att vissa hinkar ingen botten har. Jag har besökt Auschwitz-Birkenau och den som efter ett besök där förnekar förintelsen måste ha katastrofala brister i sin perceptuella förmåga. Om den ens är mätbar.

3 kommentarer

 1. Anna Cederlund

  Jag önskar att det fanns pengar för skolklasser att söka för att få resa till något av koncentrationslägren för att med egna ögon se och uppleva. Den som någon gång sett ett sånt här läger som Auschwitz kommer aldrig att förneka att det hänt. Hur ska man ta tillvara de som fortfarande lever och kan berätta om sina upplevelser i koncentrationsläger?

 2. Pelle Svanslös

  Jag tycker att herr Rombe skulle försöka sig på en diskussion om förintelsen mot en man som använder sig av pseudonymet k0nsl runt om på internet. Det vore intressant att se hur herr PK-Rombe skulle klara utav det.

 3. Erik

  Oj! Här blev det inte många rätt. Hitler var inte ens kvartsjude. Däremot hade han många judiska vänner, bl a sin chaufför. Flera judar hade höga positioner inom tyska armén, bl a generaler. Ca 150 000 judar stred på Hitlers sida under kriget, och sionsiterna samárbetade med nazisterna.

  De mytomspunna ”6 miljoner judarna” kunde man läsa om redan den 11 juni 1900 i New York Times. På sidan 482 i 1902 års upplaga av Encyclopedia Brittanica kan man läsa om ”6 miljoner judar” som dör i Europa. Siffran repeteras sedan ett 30-tal gånger INNAN andra världskriget, bl a den 31 oktober 1919 i tidskrifet American Hebrew – i en artikel av Martin H. Glynn (Googla!). Där kan man läsa om en ”holocaust” för första gången.
  Kul att du nämner Eisenhower. Men det är konstigt att du inte nämner det faktum att han i sina memoarer inte säger ett ord om ”folkmord”, ”utrotning” eller ens ordet ”gaskammare”. Det gjorde inte Churchill heller i sina memoarer. Och inte De Gaulle heller. Och inte Röda Korset heller, i sin rapport från 1948. Vad konstigt…varför gör dom inte det…?

  Och varför deklarerade judarna krig mot tyskland den 24 mars 1933? Jaså, det visste du inte? Eller är du bara en förnekare själv?

  Du kanske förnekar att Churchill i en artikel i Illustrated Sunday Herald från 1920 säger att det var judarna som genomförde den s k ”Ryska Revolutionen”? Varför säger Churchill det? Det är nämligen hans ord – inte mina…

  Jag har besökt Auschwitz och faktiskt skrattat åt den s k ”gaskammaren”. Du kanske kan ge alla läsare en förklaring på hur den där ”gaskammaren” fungerade, med trädörr, nyckelhål, glasruta, utan ventialtion, intill en krematorieugn (Cyklon-B är explosivt)?

  ”Men vittnen då?” Ja, det finns massor av vittnen som säger att nazisterna gasade judar på rikstysk mark (Dachau, Bergen-Belsen m m), men dom vittnesmålen gäller inte längre – för nu var det ”bara” i Polen ”det hände”. Vad är det för KVALITATIV skillnad på de vittnesmål som sa att det gasades i Tyskland, jämfört med vittnesmålen som säger att det gasades i Polen? Berätta det för dina läsare.

  Nej, jag får nog sluta nu. Det har redan kommit alldeles för många sanningar, sanningar som du i egenskap av riktig förnekare kommer att förneka.

  Anna Cederlund: till ex Mietek Grocher – som säger att han rymde från en gaskammare – efter en vecka utan mat och vatten? Eller Abraham Frischer som säger att han låg i en likhög och slickade i sig blod från andra döda judar? Eller Philip Muller som säger att kroppsdelar från döda judar slängdes i plåthinkar på golvet – och dessa hinkar sedan hoppade omkring? Eller Martin Lowenburg som säger att han inte drack vatten på fyra år? Eller Moche Peer som säger att han överlevde gaskammaren 6 gånger – i Bergen-Belsen? Är det sådana vittnen du tänker på?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.