Företagarfientligt bredbandsförslag

Folkpartiet har i kväll gått igenom det förslag till prislista för bredbandstjänster som föreligger och som ska upp i KS och KF. Jag och mitt parti måste tyvärr konstatera att förslaget är oantagbart eftersom det inte är konkurrensneutralt och sannolikt kommer att slå undan benen på ett lokalt företag som har en utmärkt affärsidé och som mängder av kommunens företag anlitar och är beroende av. Ska vi betrakta infrastrukturen bredband på samma sätt som infrastrukturen vägar är det bara en princip som gäller och det är ett pris som är lika per slutkund. Med andra ord ska det lokala företaget och alla andra betala samma pris per slutkund. Så fort man blandar in pris per fibermeter slår det orättvist. Det går inte att säga något om vilket pris per slutkund som ska gälla när inte kommunens driftskostnad för nätet är redovisad, d v s vad denna kostnad innehåller för delar. Som jag tidigare poängterat bör inte statsbidragsdelen av den totala investeringen ingå i avskrivningsunderlaget. Jag håller mig till principen och den är att kommunen ska vara ’rund’ alltså samma pris per slutkund avsett var i kommunen kunden finns. Det är också folkpartiets mycket bestämda uppfattning. Blir det inte en acceptabel lösning på bredbandsprislistan lär väl kommunen aspirera på sista platsen i Svenskt Näringslivs ranking av Sveriges kommuner. Steget blir inte särskilt långt eftersom vi nästan är där. Det är heller inte långt till nästa val…

En kommentar

  1. Robert Salomonsson

    Kul att läsa att även folkpartiet stöder de grundläggande principer som Företagarna i Storuman har när det gälller bredbandnätet i kommunen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.