Englas mamma JO-anmäler dalapolisen

Dalapolisen JO-anmäls av Englas mamma enligt vad jag hörde på radion igår. Engla mördades som de allra flesta vet förra året av en tidigare dömd sexvåldsbrottsling, Anders Eklund. Grova sexbrott och sexmord begås ofta av tidigare dömda sexbrottslingar. Hagamannen är i det sammanhanget en mycket ovanlig sexbrottsling eftersom han inte tidigare var dömd men ändå närapå kunde tituleras sexmördare, bara slumpen räddade honom från den "titeln". Dalapolisen har tidigare friats från brottsmisstankar eftersom det inte är ett brott att prioritera resurser fel eller att ta sitt jobb som ett mellanspel i väntan på pensionen. JO kan däremot bedöma resursprioritering och andra omständigheter som medförde att mördaren Anders Eklund fick chans att mörda en andra gång. Tipset som schabblades bort innehöll upplysningarna att Anders Eklund hade ett utseende som liknade fantombilden på mördaren i det tidigare mordet på Pernilla Hellgren och att han var tidigare dömd för sexbrott med uppseendeväckande våldsinslag och naturligtvis att han bodde i närheten av Falun. För en vanlig dödlig låter det som att alla larmklockor som finns måste gå igång i huvudet. Men icke. Enda förklaringen till schabblet skulle kunna vara att Dalarna vimlade av dömda våldsfixerade sexbrottslingar som liknade fantombilden. Englas mamma vill bl a att våra rättsvårdande myndigheter ska lära av misstagen och på så sätt rädda andra från att hamna i en livslång mardrömssituation.

Vad kan vi ytterligare lära av fjolårets mardröm som skakade oss alla?   Tydligen inte ett smack om vi ser på vad regering och riksdag åstadkommit.

Fortfarande tror vi oss inte om att kunna hantera ett allomfattande DNA-register för t ex uppklarning av grova brott som våldtäkter och mord. Integritetsapostlarna måste då tycka att ett mord av den typen vi upplevde i fjol är en kostnad vi får ta. Eller egentligen någon annan får ta eftersom sannolikheten att integritetsaposteln själv ska drabbas är försvinnande liten. Ett DNA-register för polisiärt bruk behöver inte innehålla känslig information om personers sjukdomsanlag etc.

Fortfarande behandlas våldtäktsmän av överfallstypen som vilken brottsling som helst. Vederbörande anses efter straffet ha "sonat" sitt brott.(I de här sammanhangen egentligen en omöjlighet). Våldtäktsmannen släpps ut på gator och torg helt oövervakad och helt oåtgärdad med avseende på sin sjuka sexualdrift.

Fortfarande har vi inget svenskt "FBI" för att samordna jakten på grova brottslingar.

Nu jagas en våldtäktsman i Umeå. Statistiskt mycket sannolikt en person som tidigare dömts för sexbrott och bara släppts ut vind för våg efter strafftiden. Det är så det går till.

Jag anser att ett allomfattande DNA-register för polisiärt bruk för uppklarande av grova våldsbrott t ex våldtäkter, grov misshandel och dråp-mord bör upprättas i så snabb takt som möjligt. Jag anser att våldtäktsmän av överfallstypen ska få välja mellan kastrering eller livslång vistelse på anstalt. I lindrigare fall livslång tvångsmedicinering eller fotboja. Jag anser att vi ska organisera ett svenskt "FBI" med dataregister över alla brott med brottslingens tillvägagångssätt etc. Precis som i USA.

Den våldtäktsman som nu jagas i Umeå kan i synnerhet i dessa semestertider komma från vilken plats som helst i Sverige. Signalement mm borde därför publiceras i alla tidningar runt om i Sverige och i TV. Det har gått oroande lång tid utan positiva nyheter från polisen.

En kommentar

  1. Göran Thingwall

    Hej!
    Håller fullständigt med! Har skrivit en motion som kommer upp nu den 3 feb i riksdagen. Har kallat den ”Vi får inte glömma Engla”. (Gå in å läs på riksdagen.se och klicka på dokument. Det måste till en påföljd som stoppar dessa män och inte ger dem möjlighet att upprepa sina handlingar.
    Hör gärna av Dig!
    Göran Thingwall

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.