Likhet inför lagen och landshövdingar

Landshövding Marianne Samuelsson på Gotland har gjort sommarens magplask. Inte bara att hon brutit mot en av våra heligaste grundregler – likheten inför lagen – utan hon går till attack och försvarar sitt beslut. Egentligen har regeringen inget val, hon måste skiljas från sitt uppdrag.  Hon demonstrerar sin olämplighet i TV på bästa sändningstid. Ingen "pudel" kan nu rädda henne.

Problemet Samuelsson leder till en annan fundering. Är det lämpligt att med automatik ge avdankade politiker chefstjänstemannauppdrag på hög nivå, eller på vilken nivå som helst? Vi har ju ett antal landshövdingar och generaldirektörer som genom åren blivit smått historiska för sina klavertramp. I andra fall har de uppvisat en ledarstil som hör hemma i ett annat århundrade eller på en annan planet. Fortsätter vi att betrakta landshövdingar och generaldirektörer som lämpliga politiska förläningar till föredettingar inom politiken kommer vi snart att  få uppleva nya fadäser och klavertramp. Det är till skada för vårt land.

2 kommentarer

  1. Peter Åberg

    Håller med dig i din ”dom” mot Landshövdingen. Däremot tvivlar jag på att sådana här, som du kallar det, magplask, kommer att upphöra att ske regelbundet om man rekryterar Landshövdingar på annat sätt.

    Vilka menar du Håkan skall få dessa befattningar?
    Tvivelaktig moral, girighet,självsvåldighet och bristande kompetens finns det ju många exempel på även bland höga chefer inom både offentiliga och privata sektorn.

  2. Håkan Rombe

    Jag menar att landshövdingsbefattningar är rena tjänstemannabefattningar där bl a ledarskap skall utövas. Tjänsterna får utlysas i vanlig ordning och den mest lämpade får jobbet. En grundförutsättning borde vara erfarenheter från chefsbefattningar från låg till hög nivå inom offentlig förvaltning. Näringslivets toppar med mångmiljonlöner torde knappast vara intresserade. Ledaregenskaperna och förmågan att fatta beslut i politiskt styrda offentliga förvaltningar ska alltså vara väl dokumenterade.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.