Klokt att spara på fritid och kultur?

Thomas Idergaard Timbro (Tankesmedja) har i DN givit kommunerna rådet att skrota utgifterna för fritid och kultur. Ibland får Timbro beteckningen nyliberal men gör nog snarare rätt för beteckningen ultraliberal. Åtminstone skribenten Thomas Idergaard. Han har vädrat dessa idéer under lång tid och därför blev det inte den karriär inom moderaterna som många väntade sig. Ultraliberalism passar inte i ett parti som försöker vara mer socialdemokratiska än sossarna själva. Ola Nordebo hade en intressant betraktelse i fredagens V-K om extremisterna inom socialdemokraterna och Timbro.

Begreppet liberalism har lika många tolkningar som antalet människor. Marknadsekonomi och demokrati är självklara ingredienser. Marknadsekonomin är i själva verket ytterst demokratisk. Kunderna bestämmer via sina val vad som produceras och var produkterna säljs. I de kommunistiska öststaterna bestämdes vad som skulle produceras och var och hur produkterna skulle säljas genom s k "demokratiska beslut". Det ledde till 10-åriga köer på köp av ny bil och att den lämpliga mängden bananer var en femtedels banan per person och vecka. För en 5-personers familj blev det en banan per vecka ofta såld av någon surkart i en trist statlig butik sedan kunden köat i 5 timmar. Hade kunden otur tog bananerna slut efter 4 timmar och 59 minuter. 

I Sverige är det numera inte många varor och tjänster som säljs planekonomiskt. Det jag närmast tänker på är sjukvård och åldringsvård. Som man kan vänta sig är det en totalt omöjlig uppgift att genom demokratiska beslut få utbuds- och efterfrågekurvorna att mötas för de allt flera specialtjänster som sjukvårdsforskningen erbjuder. Ibland längtar man efter "the invisible hand" som får utbuds- och efterfågekurvorna att mötas för t ex bananer, bilreparationer, motorcyklar etc etc.

Men Timbros Idergaard går mycket längre. Bort med offentligt finansierade ungdomsledare, föreningsstöd till idrotten, idrottshallar, bibliokek etc. Resultatet med sådan politik blir fler unga kunder hos de sociala myndigheterna och ett kulturfattigt land. Jag själv kanske inte har stort utbyte av opera men det gäller också att bevara ett kulturarv. De här ultraliberala värdenihilisterna vill reducera statens roll till att straffa tjuvar och att bestämma vilken sida bilarna ska köra på. I övrigt det mesta fritt efter eget skön även när denna frihet inkräktar på andra människors frihet. Fritt att köra hur fort som helst och var som helst och att utsätta andra, levande och ofödda, för cigarrettrök.

Socialdemokratiska framtidstänkare har å andra sidan hittat ett möjligt segervapen inför nästa val. Förbud mot vinster för friskolor och privata äldreboenden. Det som varit en framgångsmekanism för marknadsekonomin vill man lagstifta bort. Jag har väldigt svårt  att förstå vad det är för problem man vill lagstiofta bort. Vill man lagstifta bort privata initiativ kan jag förstå det men varför då gå omvägen och förbjuda vinst? Jag vet hur lätt det är att trolla med vinsten om man vill redovisa ett annan vinst än den verkliga. Vill man ägna sig åt att jaga skuggor får man full sysselsättning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.