Oansvariga kommunpolitiker

Politiker gamblar med skattebetalarnas pengar. Staten via Rikstrafiken beslutade 2008 att det räcker med 3 st flygplatser för södra Lapplands ofantliga folkmängd på 37 000 invånare. Gunnarnfältet ströks från upphandling av flygtrafik. Från de olika kommuncentra i södra Lappland kan man nå flyg inom 1½ timme. Från Storuman når man Lycksele, Vilhelmina och Hemavan inom 1½ timme. Tre st flygplatser alltså! Kommunfullmäktige beslutade 14 okt 2008 i Hemavan, trots finanskrisens flodvågor runt jorden, att trotsa staten och fortsätta flyga på egen hand. Enligt flygplatsbolagets ordf Erik-Abel Ejderud skulle det kosta max 4,2 milj av kommunala medel. Beslutet utformades som en garanti på 4,2 miljoner som, hette det, knappast skulle behöva infrias. Ett ofta använt argument var att näringslivet i Storuman stod och föll med den halva lunchrast i tid som skulle tjänas på eget flyg i Gunnarn. Jag och en handfull andra klarsynta röstade nej i Hemavan.

Vid fullmäktige 23 juni 2009 behandlades Storunmans egenkonstruerade "rikstrafik" igen. Prognosen då var att inte bara garantin på 4,2 miljoner skulle konsumeras utan ytterligare 7 miljoner. Minus 11,2 miljoner är en mindre härdsmälta för en kommun  på 6100 inv. Tiden före sammanträdet 23/6 bestod av en enda lång enkelriktad propaganda för att fortsätta med egen "rikstrafik" i Gunnarn. Konsulter och experter på löpande band (betalda av kommunens skattebetalare?) bedyrade att näringslivet skulle flykta från Storuman om KF sade nej till fortsatt flyg. Fara fanns att Skellefteå Krafts Bio Stor, gruvverksamhet och allehanda typer av företag skulle lämna kommunen. Den enda verksamhet som inte nämndes var rennäringen vilket nog bara var ett förbiseende. Jag har inte sett en enda ren under älgjakten så de har kanske lämnat kommunen?  Här stod förespråkarna för trotset mot staten med sina tvättade halsar och likt fågelungar i fågelboet med öppna munnar ropade efter mer. Minus 11,2 miljoner var inte nog. Ska kommunens ekonomi fullständigt raseras ska det gå med musik, förlåt "flyg". Jag yrkade i KF på att flyget i Gunnarn skulle avvecklas och ungefär samma klarsynta ledamöter som i Hemavan röstade nej. Ett kompromissförslag av Lena Drangel vann, innebärande att flygets ekonomi skulle utredas och ett nytt beslut tas  vid kommande fullmäktige 13 oktober. Det beslutet skulle kosta ca 1,5 milj extra.

Hur har då näringslivet betygsatt denna kommunens ruinering för att uppfylla näringslivets fundamentala behov av att tjäna en halv lunchrast till närmaste flyg? Vi har svaret. I årets företagsranking har kommunen fortsatt kräftgången och återfinns nu på 284:e plats av Sveriges 290 kommunen. Trots 11,2 miljoner av pengar som inte finns till flyg och trots ett utvecklingsbolag som säter sprätt på 4 miljoner varje år tycker vårt näringsliv att kommunen är bland de absolut sämsta i Sverige. Om vi omvandlar våra fyra största äldreboenden till flygbolag kanske vi kan klättra uppåt från den förnedrande 284:e platsen? Det senaste jag hörde var att kommunens prognostiserade förlust för 2009 är 13 miljoner. Det motsvarar ca 40 anställda med omsorgens löneläge som måttstock. Politikerna kör kommunen i sank för att uppfylla "näringslivets" önskningar. En tanke insmyger sig. Kanske företagare i likhet med de flesta andra tycker att bra omsorg, skola, ungdomsverksamhet, kultur mm är bra miljö för företagande? Den som är satt i skuld är inte fri och gökungen egen rikstrafik i Gunnarn lamslår kommunen på alla andra områden.

Nu inträffar ännu intressantare saker i spiralen nedåt. I V-K 23 sept säger kommnalrådet Gunilla Lundgren att "vi kan välja att antingen vara en kommun som bara administrerar eller som också jobbar för en framtid". Fyra st flygplatser inom 1½ timme är uppenbarligen framtiden men kommunpolitikernas främsta uppdrag, välfärdens kärna, är att "bara administrera". Skolans och omsorgens politiker och anställda sysslar alltså inte med en framtid utan bara administrerar. Här bör poängteras att skola och omsorg är också kommunstyrelsens yttersta ansvar. Nu tycker nog inte Gunilla exakt som det står i V-K men det som står i tidningarna är ofta den information som medborgarna erhåller. Återigen blundar politiker för verkligheten och tänker uppenbarligen fortsätta med att leka Rikstrafik, kosta vad det kosta vill. Gud förbjude att fullmäktige 14 oktober ska bli en upprepning av junifullmäktiges nästan dagslånga massiva, enkelriktade, kvävande och tidsödande propaganda. Hur 11 miljoner till flyget skulle passas in bland kommunens övriga behov gavs inte en minut att diskutera  under propagandaföreställningen 23/6. Det måste väl vara dags att fullmäktigeledamöterna slutar huka under parti- och allianspiskan och röstar efter egen övertygelse 14 oktober. Röstlängderna från fullmäktige 14 oktober 2008, 23 juni 2009 och 14 oktober 2009 kommer att bli bra konsumentupplysning inför valet 2010. Hur hålet på 11 miljoner i kommunens ekonomi ska lappas ihop borde ha högsta prioritet i kommunen, inte hur hålet ska göras ännu större.

31 kommentarer

 1. Erold

  Vilka i denna kommun kommer att dra in pengar till omsorg och skola enl dig,i framtiden?
  När skall du skriva om dessa 20 tal miljoner som har gått från din nämnd till Umeå ?.Du var ju den som var chef ett tag på Omsorgen,det är t.o.m mer än det som rinner ut från flyget, självkritik ?
  Nån valprostituerad är jag inte ,så valet bryr jag mig inte om ,huvudsaken vi håller fast vid hopp och arbetar FÖR kommunen,den jag och min familj vill bo i,hur vi sen ser på satsningar och ansvar överlåter jag till de som väljer!

 2. Marianne Johansson

  Avtalet om vård för den här mannen, med Umeå kommun ska ju också ses över nu,eller hur?
  Får jag ställa en fråga till dig Erold? Ja, jag tänker förståss göra det hursomhelst. Betalar du ingen kommunalskatt? Tror inte du att personal inom vård, skola och omsorg betalar någon kommunalskatt? Jag gör det då i alla fall! Hur är det Erold, vilken slags Kommunalservice vill du ha för dej och din familj?
  Jag vet vad jag vill ha, jag vill ha fina vägar, fungerande vatten och avlopp, en stimulerande och bra skola med lugna och trygga barn och duktig och pedagogisk personal som ser möjligheter, jag vill ha en bra sjukvård som jag kan känna mej trygg med för mig själv och mina familj, jag vill ha en riktig äldrevård där de äldre blir väl omhändertagna av en välutbildad och duktig personal, som slipper jobba under stress! Jag skulle förståss också vilja ha mera fritidsaktiviteter för barnen och ungdomarna, ex en ridskola, fungerande hockeyplan…….
  Är jag unik i mina önskningar tror du?

 3. Håkan Rombe

  Ja du Erold. Ifrågasättandet av vårdplaceringen i Umeå som kostar kommunen 1 miljon per år håller på att bli en vandringssägen som inte blir sannare för att den upprepas. Kommunen placerar regelmässigt vårdtagare utanför den egna kommunen när inte kommunen har egna resurser på området. Vilken kommun skulle ta emot vårdtagare om avsändarkommunen såg till att vederbörande skrev sig i vårdkommunen på studs och därmed kunna orsaka vårdkommunen stora kostnader? En sådan form av social dumpning är inte tillåten i Sverige och inte heller önskvärd och därför finns lagar som måste följas. Det finns inte en krona som kan tas tillbaka retroaktivt i ärendet men däremot kan vår kommun aktualisera frågan om det ändå inte borde finnas någon bortre tidsgräns för ett vårdavtal liknande det aktuella. Under min tid i nämnden och även under mina 16 månader som ordförande har nämnden aktualiserat frågan och tjänstemännen har undersökt avtalet och tjänstemän har besökt Umeå i ärendet. Jurister har sagt att ett sådant vårdavtal som det aktuella kan knappast kommunen få ogiltigförklarat. Umeå har slarvat lite när det gäller avtalets klausuler om samverkan vilket kanske eventuellt skulle kunna åberopas. Går man till tingsrätten och åberopar avtalsbrott ska man ha mycket på fötterna innan man riskerar stora rättegångskostnader. Vår nya socialchef kommer att ta upp fallet med jurister hon känner i Umeå, med länsrättsbakgrund tror jag, och vi hoppas naturligtvis att kunna bli av med utgiften. Man bör inte dra igång pilkastning mot politiker på grund av en tidningsartikel i en knepig juridisk fråga. Under de drygt 10 år jag suttit i nämnden har vi trots växande behov fått syssla med besparingar varenda år utom möjligen år 2007 när den förra fempartialliansen kunde ge omsorgsnämnden i det närmaste oförändrade reala resurser. Nämnden har vänt på varenda sten inklusive vårdavtalen med vårdföretag och avtal med andra kommuner.
  Att anklaga nämnden för att ha snillat bort 1 miljon per år under 19 år i Umeåärendet är rent ut sagt bara okunnigt trams. Ta gärna reda på alla fakta!

  Och vad har ett känsligt vårdärende att göra med satsningen på ett obehövligt flyg som har kostat 11 miljoner bara i år och kan kosta 8 miljoner nästa år? Man måste nog vara väldigt långsynt för att hitta en koppling. Båda sakerna hör väl inte till välfärdens kärna vad jag förstår.

 4. Erold

  Håkan ,”okunnigt trams”tycker jag att ni sysslar med.
  Efter att ha jobbat som Vaktmästare på sjukstugan i ett trettiotal år, ser jag på erat trams varje dag.
  Fokusering för er del verkar vara Dokumentation och kontor på vårdinrättningarna,med en massa möten,utan att de kan arbeta ”med” patienterna och vårdtagarna.
  Vart tog terapierna vägen förresten?
  Vad har patienterna att göra av sin tid,då de blir inlåsta?
  Inte undra på att det blir mer dementa öden inom vården!
  Personalen på golvet jobbar häcken av sig medans det planeras i överkant och dokumenteras ,men till vems fördel?

  Aktivera vårdtagaren istället för detta trams ni inte ser händer,så behövs inte denna demensutbyggnation som bara förvarar ,och inte aktiverar patienterna.
  Dessutom att tro att vi kan överleva och ha denna service utan att ha en balans mellan yngre-äldre och även en bra grund för företagande det ser jag som en otroligt konstig värld.
  Fortsätter vi som Håkan gör ,dvs att ideligen ska ha pengar från skolan och andras ramar för att klara omsorgens budget(som aldrig har hållits),utan ideer på hur vårdtagaren har det,så är de äldre illa ute,och även de som är yngre!
  Å Marianne,då du är så klok,varför är du alltid så tyst på mötena,men skriver en massa på bloggar.
  Och vilken kommun lever gott på att ta hand om andra,och skicka iväg studerande till andra kommuner.
  Har nån av er varit företagare,så ni vet vad som är viktigt för att kunna överleva som företagare på landsbygden?
  Några intressanta frågor till er:
  *Skall vi sluta betala pengar till kommunens flygplatser.
  *Skall vi ha kommunala bolag
  *Skall vi sälja kommunens delar i flygplatserna
  *Skall vi lägga alla skattepengar till vård å skola
  *Hur kommer framtiden att se ut för kommunen Tärna/Storuman om ni får makten,och vad skall ni satsa på för att öka invånarantalet?

 5. FJällbjörken

  Nu, Erold, måste jag ställa några små frågor. Tror du verkligen att Storuman blir en attraktiv plats att bo på efter att man utarmat skola, vård/omsorg och fritid? Är det inte redan nu så att det bl a i kommunhuset är ganska många som pendlar in från andra kommuner och även betalar skatt där? Efter att ni satt sprätt på kommunens lilla kassa och gjort mos av det som folk värdesätter i sin vardag, d v s att barnen har alternativ på sin fritid, att de har bra skolor och förskolor att gå till, där det finns en framtidstro och att man kan lita på att de finns kvar nästa år och att det finns bemanning på hälsocentraler osv. Jag gissar att med den här idiotiska satsningen på flygplatsen så kommer kanske, möjligen, om alla villkor är uppfyllda att öka antalet arbetstillfällen med några stycken, men om inte resten finns blir Storuman bara en genomfartsplats, dit man veckopendlar i väntan på annat jobb, för man får inte sin familj att flytta dit och i grund och botten vill man inte bo där själv heller. Vad har ni åstadkommit då och är det verkligen något som gagnar kommunen på sikt?

 6. B-G. Burman

  Hej Håkan. Det du skriver kan inte skrivas bättre, bli inte förvånad om du än en gång bli upphöjd till vänsterpartist. Bravo.

 7. Marianne Johansson

  Du tycker att jag är tystlåten på våra möten Erold?
  Själv tycker jag att jag får sagt det jag vill ha sagt, och att jag tar till orda när jag behöver det. Tycker du att jag var för tystlåten på vårat senaste möte?
  Jag har inget behov av att bara prata för att höra min egen röst.

  Personalen inom vården, och jag antar att det är detsamma på sjukstugan och boendena i Storuman, gör så gott vi kan utifrån de resurser vi tilldelas, och den personalstyrka vi är. terapin försvann, som du fick veta på vårat senaste möte, för flera år sedan! En besparing! Och så har det alltid varit, inom vården har det sparats så länge jag jobbat där, och ändå håller inte budgeten! Håkan Rombe bla försökte för ett år sedan få mer pengar till omsorgen, du röstade faktiskt med Håkans förslag tillsammans med dina gammla partikamrater i V, men din nya allians röstade ner förslaget.
  Omsorgsnämnden är en resursbehövande nämnd! Folk är gammla, dementa, sjuka och behöver omsorg av annat slag som kanske är lite svårt att förutsäga. På alla områdena i omsorgen är det oerhört viktigt att det finns resurser så att människor verkligen får den hjälp de behöver på rätt och bra sätt, det måste få kosta pengar!
  Det är också viktigt med resurser till skolan, vår framtid!
  Skolan måste också få kosta, men här är det dock lite lättare att förutse kostnader.
  Att eleverna flyr Luspengymnasiet är oerhört alvarligt, och ni i FKU nämnden måste ta reda på varför? Har det med resurser att göra eller någonting annat?
  Som sagt det behövs pengar till så mycket annat än flygtrafiken i Gunnarn, och vi är en liten fattig kommun!
  Du måste välja Erold, flyget eller vård, skola omsorg!

 8. G-mannen

  Skönt att se ett klokt inlägg i denna fråga Håkan!
  Är helt otroligt för mig att många fortfarande tror att det är bättre att lägga ner miljoner på att ha en flugplats inom ett avstånd som de flesta storstadsbor skulle bi gröna av avundsjuka över än att se till att det går att hålla skolor och annan grundläggande service tillgänglig i denna lilla kommun. Jag tycker iofs att det är klart att det inte kan vara nån prioritet att ha skola i Stensele varifrån det är nära till Storumans skolor men att stänga Slussfors tex är ju att ödelägga mitten av kommunen.

  Om nu nån tycker att det är så viktigare att slippa resa en halvtimme mer till flygplatsen då och då än att barnen ska behöva åka skolskjuts varje dag så borde de skämmas.

 9. Erold

  Ge Upp?
  Varför svarar inte Håkan och Marianne på mina frågor?
  Är det för svårt att ta ställning?
  Jag har inte tänkt ge upp ,för jag tror på att flygplatserna ökar på lång sikt kommuninkomsterna ,då nu alla förstår att turismen ger kommunen inkomster.Det ena skall ge det andra.
  Var skall alla dessa turister som åker till det nyomskrivna projektet i Borgafjäll o Kittelfjäll,då nu Gunnarns flygfält redan finns och då Håkan nu säger att det är så nära mellan fälten,varför skall nåt flygfält behöva bygga ut,då det redan finns ett fungerande i Gunnarn?

 10. Håkan Rombe

  Erolds frågor. I ett inlägg nedan sluggar Erold vilt och påstår saker som det skulle behövas en bok för att bemöta. T ex att personalen på korttidsboendet sysslar med dokumentering i st f att vårda. Det finns lagar och regler och goda motiv för detta och de skulle begå tjänstefel och riskera jobbet om de inte dokumenterade vårdinsatserna. Terapi i byarna blev bortsparade för flera år sedan eftersom äldreomsorgen blivit ständigt bortprioriterad i budgetprocessen så länge jag varit med.Vilket är drygt 10 år. Våra underbara äldre hör inte till dem som organiserar fackeltåg för att försvara sina intressen. Det är och har varit kris på korttidsboendet som beror på att vi har för få demensplatser och att lokalerna inte är anpassade för demensvård. Korttidsboendet har börjat anta formen av ett långtidsboende vilket inte är som det ska. Att vi inte har tillräckligt med resurser och lokaler för det vårdbehov som finns har som vanligt med pengar att göra. Någon gång måste vi inse att politik är att välja och prioritera och inte någon önskelista till jultomten. För lite resurser ger problem och personalen går på knäna. Frågan är om den planerade utbyggnaden av demensvården med 8 platser (för att bl a avlasta korttidsboendet på Backen) blir av med tanke på att kommunens politiker tycker att flyg i Gunnarn är viktigare än allt annat. Det stora hål i kommunens ekonomi som egen Rikstrafik i Gunnarn har skapat gör ju att vi inte har råd till någonting alls. Ska den galenskapen fortsätta blir kommunen snart satt under förmyndare vilket väl är motsvarigheten till konkurs i privata företag. Rikstrafiken tog bort det statliga stödet till flygtrafik på Gunnarn från januari 2009. Under sensommaren 2008 drabbade den värsta lågkonjunktur som setts sedan 1930-talet oss vilket alla borde ha begripit också skulle slå mot vår kommunala ekonomi. Att i det läget trotsa staten och flyga på eget bevåg till kostnaden 11 miljoner kronor för bara år 2009 är ett av de mest galna politiska beslut jag varit med om eller sett. Frågan är om inte kommunen behöver förmyndare ett tag.

 11. Fjällbjörken

  och varför svarar du inte på mina frågor, Erold? Vad ska företagarna hitta för arbetskraft, när ingen vill bo i Storuman, på grund av att ni slaktat förutsättningarna som krävs för att folk ska vilja leva och bo där? Hur många pendlar in och är skrivna i andra kommuner, med följden att deras skattepengar går ut ur Storuman och därmed inte kommer den kommunala välfärden till godo? Vad gör ni för att bibehålla kvaliteten på skolor och vård? Nedskärningarna är många och nu står byskolorna inför slaktbänken igen. Det verkar otroligt stabilt och bidrar verkligen till att folk stannar kvar eller överväger att flytta in.

 12. Erold

  Jag har jobbat på en vårdinrättning i ca 30 år,så vad vet jag Håkan som du inte vet,med eller utan bok?
  Terapierna på vårdinrättningarna pratar jag om,inte i byarna!
  Kan du förklara varför du var en som röstade att lägga ner Stefansgården i Tärna ,eller Prästkragen i Stensele?
  Det har kostat kommunen massos av miljoner,och nu har ni tänkt bygga ut blåsippan..,varför inte använda Prästkragen i ett tidigare stadium,och låtit de handikappade bo kvar i Storumans centrala delar ,istället för att göra det svårare för dessa handikappade att få tillgång till nåt att göra!
  Har ni svårt att se i framtiden ,eller dyker det bara upp?
  Skolorna har jag försökt se i ett framtidsperspektiv,det är därför jag inte ser en nedläggning av någon byaskola inom en 7års period,om elevstatistiken hålls,,men du Håkan bl.a har försökt ”nalla” av skolans budget hela tiden,och vad beror det på ?,och varför skriver du att du värnar om bl.a skolan isåfall?
  Slussfors till Dikanäs tex.
  Tycker du vi skall ha nåt i storumans kommun som gäller tillväxt?
  Frågorna om flyget har du inte besvarat ,men du måste väl läsa på?
  Vad jag ser i flyget ser du i tidigare svar,och där man kanske kan skräddarsy flygrutterna mera efter efterfrågan!
  Att såna som bl.a Håkan ,Marianne ,Peter Å,Allan F(VK) gör för kommunen är att det är att plocka fram det sämsta i en framtidsvision,som jag ser det
  ”Fjällbjörken” kan väl skriva sitt namn ,för då kan jag besvara frågorna!

 13. Fjällbjörken

  Nu, Erold, måste jag ställa ytterligare en fråga! Inga skolnedläggningar inom hur många år? Var står du i detta, då?

  http://vk.se/Article.jsp?article=304897&category=390

  Här står det uttryckligen att utan ett extra bidrag till skolan så kan antingen skolan i Stensele läggas ned eller så flyttas samtliga 4-6-elever till Storuman.

  Det är oväsentligt om jag skriver ut mitt namn eller inte, för att du inte svarar på frågor som borde vara enkla för den som tänkt igenom sitt ställningstagande är svar nog. Svara kommer du och de dina att få göra ju närmare valet vi kommer, särskilt utifrån ovan nämnda sparförslag på skolorna. Det är knappast fler som vill ha kvar flygplatsen, än de som vill ha kvar elever i byskolorna. varje barn har till att börja med två föräldrar och därefter mor- och farföräldrar och förmodligen fler berörda. De ska alla rösta i nästa val. Flygplatskramarna kommer att få stå till svars, as God is my witness…

 14. Håkan Rombe

  Erold! Vi har verkligen inte gjort försämringar inom äldreomsorg och särskild omsorg på pin kiv. Vi hade akuta behov inom särskilda omsorgen på ytterligare 2-3 platser och då var Prästkragen i Stensele billigaste alternativet även med hänsyn till nackdelarna med resor Stensele-Storuman. Pengarna styr! Gamla Stefansgården lades ned pga av besparingskrav liksom kökssammanslagning i Tärnaby. Pengarna styr.Det var strukturrationaliseringar som kunde genomföras utan större kvalitetsminskningar för brukarna. Alternativet hade varit att minska personaltätheten som skulle slå direkt mot brukarna. Även skolan måste göra strukturrationaliseringar pga dramatiskt minskande elevunderlag. Vad är det för vett i att behålla den skolstruktur vi hade när jag gick i Långsjöby skola och det fanns 70 elever. När skolan lades ned fanns det i genomsnitt 2½ elev per klass och föräldrar började flytta sina barn till Stensele pga brist på klasskamrater. Slussfors-Umnäs ligger 2½ – 3 mil från Dikanäs och vore jag förälder skulle jag föredra skolskjuts den sträckan i st f 6 – 7 mil till Tärnaby eller Storuman. Dikanäs tillhör väl inte en annan planet? Vi måste förhålla oss till verkligheten i stället för orealistiska förhoppningar om att gamla tanter börjar föda massor med barn. Demografin och pengarna styr. Trots svångremmar så omsorgen knappt kan andas kommer nya sparkrav hela tiden, även inför 2010. Fler brukare ska ha omsorg för mindre pengar. När inga strukturrationaliseringar längre är möjliga då stundar rena personalneddragningar som slår mot kvaliteten. Så är det även inom skolan. Politik är att välja och prioritera och det är absolut lättast att prioritera bort verksamheter som inte har med kommunens huvuduppdrag att göra. Åtminstone borde vara. Terapiverksamheten jobbar vi med i nämnd och verksamhet och jag går inte in på några detaljer här. Det är en verksamhetsfråga. Huvudfrågan till de flygfrälsta består och på den vill vanligt folk ha svar på i stället för ett kivande om allt möjligt annat. Är det vettigt att i grunden rasera kommunens ekonomi och därmed omsorg och skola för att några få ska tjäna in en halv lunchrast för att ta sig till flyg? Jag har i andra sammanhang skrivit spaltmetrar om det galna i att satsa hundratals miljoner för att bygga upp flygplatser i Lycksele och Vilhelmina när Gunnarn finns så det behöver vi inte gräla om.

 15. Erold

  ”Fjällbjörken”
  Svar: Jag kommer att rösta för att byaskolorna finns kvar på överskådlig tid,eftersom både elevstatistiken och mitt sunda förnuft säger så.
  Som det ser ut efter 7 år har Gunnarn ökat med ca 10-15 elever,Stensele ca 5 och Slussfors har ökat också.
  Det du läser i tidningar är inte sanning,pga att vi har reportrar som inte vill skriva objektivt och inte tar med hela sanningen.
  Det som är problemet med många nutida politiker är att de har fastnat i nåt sorts ”spara,sparafenomen”och det jag är ute efter är att se möjligheter och att satsa på längre perioder,så att vi kommunbor inte behöver ”skrämmas upp” varje år.
  Tryggheten och framtidspositiviteten är den viktigaste ingrediensen som driver oss framåt.
  Dessa typer som bara kan stava till ”går inte” finns inte i min atmosfär,även om det ser mörkt ut ibland.
  Gnosjöandan saknas ,och dessa negativa antimänniskor gör det än svårare för vår kommun,alltså en negativ PR för oss.
  Vi har skaffat oss 6 barn,och har inte behövt nån bok eller experthjälp för att tro på att vi skall klara av detta ,men skulle vi ha räknat på allt så hade vi inte tordas,och det är samma sak med denna kommun.
  Törs man inget så blir det inget,tyvärr.
  Medans jag satt som ordförande så uppmuntrade vi varann till att gå emot en besparing på ca 2,5 mille,som vi fick hård kritik från kommunalråden bl.a ,men efter bara några dar hade pengar dykt upp pga felprognoser.
  Detsamma har vi sagt för ett år sedan ,då vi (KL) har förstått att det sjuka med val ,är att det kommer att satsas pengar på kommunerna för att de styrande vill sitta kvar,men jag är inte ute efter några röster ,jag är ute efter att mina närmaste skall stanna kvar och få det bra,men min ork håller på att tryta pga dessa bloggpolitiker och negativa reportrar.
  Är du nöjd ”Fjällbjörken”,och jag har försökt hålla mina löften.
  Jag har kvar IT-frågan,Vårdnadsbidraget och att under min tid ge Kultur och byaskolor en framtid.
  Järnväg över till Norge hinner jag inte ,men har haft kontakter med Eu om detta som de ser intressant i ett östersjöperspektiv.
  Norskarna är mycket intresserade på frihamn ,men banverket är lika tröga som ”antiutvecklingspolitikerna”
  Godnatt ”Fjällbjörken”,och jag gillar inte folk som är så rädda ,så att de inte kan tycka i det frispråkiga landet Sverige.
  De som tycker att bloggandet är så bra,varför i herrans namn måste man vara anonym då?

 16. B-G. Burman

  Erold skriver, jag är ute efter att mina närmaste skall stanna kvar och få det bra.
  Men vi andra då ?

 17. Marianne Johansson

  Vad är det Erold du vill att jag ska svara på som jag inte svarat på?
  Det där med dokumentationen inom vården förklarade jag för dig på vårat senaste möte, men du hörde kanske inte?
  Jag har jobbat inom vården i tio år. Under den tiden har resurserna och vårdpersonalen minskat konstant hela tiden.Nämnden har sparat i stort sett hela tiden ändå har budgeten överskridits! Då behövs det mer pengar, detta tackade nuvarande allians nej till när man lade budgertramarna förra året!
  Självklart går detta ut över vårdtagarna!
  Den statistik över framtida elevantal som jag sett, sa att ungarna minskar i hela kommunen, utom i Tärnaby där det skulle ligga unfgefär på oförändrad nivå. Naturligtvis är inte detta hela sanningen då folk kan flytta till eller ifrån, men det är ändå den statistik man måste gå på. Att ha kvar små byaskolor bara för att ha dem kvar är ingenting annat än dumt mot barnen. Barnen har rätt till kvalite i sin undervisning, än var de bor! Och behåller man små byaskolor, där det kanske bara går 1-2 elever i varje klass, så blir det sådana kostnader för kommunen att man måste spara på kvaliten istället! Och då är dessa barns förutsättningar i framtiden begränsade. Dessutom är det trevligare för barnen att gå i en lite större skola, med större urval av kamrater. Jag anser således inte att man ska behålla byaskolorna på bekostnad av undervisningskvaliten!
  Den gången vi i FKU nämnden ”trotsade” sparbetinget, och det ”dök upp” nya pengar hade vi lite andra förutsättningar. Vi hade ingen lågkonjunktur och ej heller de kostnader vi nu har för Gunnarn! Det är besynnerligt Erold, hur du kan beskylla omsorgsnämnden för att ”ta” pengar ur FKU nämndens budget, när du inte kan se att Gunnarns flygplats ”Tar” från alla nämnders budgetar!
  Att som vuxen människa, dessutom kommunpolitiker med ansvar över medborgarnas skattemedel, resonera på det sättet att vi minsann inte behöver spara! Det kommer nya pengar någonstans ifrån,det blir tillslut med all säkerhet förödande för kommunen! Det hjälper inte att som kommunpolitiker ha ”framtidstro” och ”visioner”. Man måste också stå stadigt på jorden och ha förmågan att ta ansvar som en vuxen människa och politiker!
  Jag vill veta vilket ansvar du tänker ta Erold?

 18. Erold

  Marianne!
  Har inte föräldrarna nåt att säga till om ,vad de tycker om en byaskola?
  När har du slutat lyssna till vanligt byafolk?
  Och appropå budget så har väl det tillkommit pengar till omsorgen efter rambesluten?
  Har du dessutom följt alla regeringsbud och sossebud och vänstergåvor osv på tillägg till kommunerna,det budas hela tiden,så vad tror du om extrapengar och de ev. besparingarna.
  Tycker du att vi skall ”lägga ner” nåt i detta läge,eller kan du inte se utvecklingen nu heller,å tycka att jag leker med förtroendet.
  Jag vet inte vilken elevstatistik du hänvisar till,men den som Barbro och vi i nämnden såg var det jag skrev om,men det är väl som vanligt ,du vill inte se det som stämmer,som det var i din sjukhusstatistik Storuman-Tärna tex!
  Dessutom att hävda att det är skillnad vilken tidpunkt man ”trotsar” mot besluten då det går för långt är väl ingen skillnad ,för du visste väl inte då att det inte skulle drabba nån annan nämnd.
  Jag hävdar att det är vi politiker som bestämmer och tar besluten ,och det är tjänstemännen som håller oss med material,men ni verkar inte förstå det,ni som hävdar bl.a att då farbro Rikstrafiken har sagt en sak så ”måste” det vara rätt,men då det gällde Nationalparken i fjällvärlden då ”kunde ni” ifrågasätta,och var är logiken Marianne?
  En sista fråga förrutom de du har glömt från den 1 oct i denna blogg med stjärnor som markör :
  Då du säger att det har minskat personal på vårdhemmen,har du kollat,och vilken personal menar du?
  De som är aktiv med patienter eller pappersgöra?

 19. Kjell Häll

  Hej, smyger in lite i debatten här.
  Erold en fråga, nu när staten har tagit sin hand från Gunnarn och avskaffat trafikplikten mm. lär då även inte det statliga flygplatsdriftsstödet försvinna?
  Och i så fall, hur skall det finansieras? Det är ju inte en
  blygsam summa precis(ca 10miljoner va?)
  Och det är väl bara en del av driften, sen tillkommer väl investeringar också?
  Vad jag vet måste samtliga landets flygplatser som ej redan gjort det, byta en hel del kostsam teknisk utrustning(vi pratar antal miljoner) innan 2010 års utgång.
  Flygplatsbolaget kanske emellertid har den likviditeten eller krediter?
  I så fall är det ju bra.
  För realistiskt sett kostar nog en inlandsflygplats ca 25 miljoner per år att hålla igång inkl flyg, drift, investeringar och avskrivningar.
  Men ni har säkert en plan,
  skulle vara intressant att höra.
  Måste säga att jag småbeundrar er envishet däruppe i Storuman… 😉

 20. Marianne Johansson

  Lyssna på föräldrarna, javisst, men då det inte finns pengar! Ska vi skita i att ta det ekonomiska ansvaret, för det kan hända att kommunen får mer pengar av regeringen?! Snälla du,oppositionen har inte ens vunnit valet än!
  Och när det inte finns pengar så får man göra det bästa för att försöka rädda situationen! Vilken utveckling är det för våra barn att gå i små byaskolor, om undervisningen blir bristfällig??För mej som förälder känns det väldigt viktigt att mina barn får den bästa undervisningen, tänker inte du så om dina barns skolgång??
  Men visst, det är nog populärare att säga det du säger som politiker i det här fallet till föräldrarna.
  Vad det gäller statistik, så är det möjligt att den gällande skolorna har förändrats, bra i så fall, vad det gäller sjukhusstatistik här i Tärnaby har den defenitivt förändrats, då vi inte har någon jour kvällar, helger och nätter, så alla fall härifrån körs direkt på Storuman! Bilden jag gav till dig gällde tidigare, och den står jag nog för än. Om det inte kommit in extra pengar den gången så har vi nog fått ompröva vårat beslut i alla fall, och vilken nämnd skulle det ha drabbat, då ekonomin var ansträngd hela vägen? Och visst måste du också ha hört talas om ekonomikrisen som dragit runt jorden som ett farsot, även om den kanske inte drabbat dig personligen?
  Det är alldelens riktigt att det är politiker som tar besluten, därför är det också viktigt att förstå vilket ansvar det faktiskt är!
  * Vi ska inte betala med skattemedel för driften på våra flygplatser! Det är bara till Gunnarn vi gör det.
  *Bara de kommunalabolag som behövs ska vara kvar, typ Umluspen
  * Vi behöver inte sälja alla delar i flygplatsbolagen kanske, bra med lite insikt. Men vi ska inte äga hela!
  *Vi ska lägga skattepengar på kommunala verksamheter, verksamheter som kommunen är skyldig att hålla sina medborgare, och sådant som bevisligen utvecklar kommunen.
  * Jag vill se en HEL kommun med rättvis fördelningpolitik. Det ska vara bra att leva här och finnas jobb. Vi ska ha en bra vård på alla plan, och våra barn ska vara välutbildade. Det finns jobb att göra både inom skola och omsorg. Vi har gruvnäringen och turismen, och om det skapas arbetstillfällen på dessa områden så ger det ringar på vattnet, och skapar nya jobb inom affärer, restaurang mm.
  Erold, jag jobbar inom vården, därför kan jag säga att personalstyrkor minskats, för det kan väl inte bara vara inom den här delen av kommunen? det handlar inte om uppsägningar än, utan naturliga avgångar som inte ersatts.
  Men nu har jag svarat på dina frågor, utan att tala med mitt parti, så nu vore jag glad om du kunde svara på en enda fråga från mej
  *Hur ska du/ni finansiera flyget på Gunnarn?

 21. Fjällbjörken

  Nu, Erold, har du ännu mer att förklara. Vad menar du med att det som står i tidningen inte är sant? Det står att detta är ett förslag och att kommunen nästa år kommer att vara tvungen att göra än fler besparingar, p g a ökade kostnader för elever som läser gymnasiet utanför kommunen. Ljuger Peter Åberg? Vad är inte sant och hur är det egentligen, i så fall? Vilken är verkligheten?

  Sedan har du fortfarande inte förklarat vilka vinster flygplatsen hittills gett och hur den ska betala sig? Själv tror jag inte på det här alls. Precis som Håkan säger finns det gott om flygplatser, fler än i Stockholm. Vågar ni inte gå emot näringslivet, eller vad är det frågan om? Det är inte er uppgift att serva dem. Ert huvuduppdrag, enligt kommunallagen, är att fördela skattemedel över skola, omsorg, fritid bl a, inte att finansiera flygplatser.

  Du måste börja titta över din egen tröskel. Det handlar inte om var du och din familj vill bo, även om ni gjort ert för befolkningsstatistiken. Hur ska folk vilja bosätta sig här, om ridklubben blir tvungen att lägga ner, om det inte finns fritidsgård, om skolorna inte klarar att uppfylla de nationella målen, om det inte finns fullgod vård och omsorg, när kulturen inte får något stöd, mm mm. Hur ska folk våga flytta till Storuman och betala skatt i kommunen, när de inte vet vad som ska monteras ned härnäst? Man flyttar inte sin familj till den typen av ort! Hur ska den här idiotiska satsningen på flygplatsen ge orten ett sådant förtroende att folk flyttar hit, istället för att veckopendla in, tills annat jobb erbjuds? Vilka ska företagarna anställa, om nu flygplatsen leder till nya jobb, när folk inte vill till Storuman, för att orten förvandlats till en död fläck på kartan? När ni ruinerar kommunen genom att hela tiden pumpa in pengar i flyget blir det ju inget kvar av det som folk värderar väldigt högt i sin vardag. Utan kvalificerad arbetskraft flyttar företagen, oavsett om flyget finns eller inte, för den kvalificerade arbetskraften stannar inte i Storuman och flyttar inte in. Välfärden måste finnas och det kommer den inte att göra om ni ska spara sönder skola och omsorg för att fortsätta driva det här projektet. Det är fruktansvärt grymt mot skattebetalarna, att försnilla deras pengar på det här viset. Det är ren gambling och inger inte det förtroende som är nödvändigt för att människor ska bestämma sig för att Storuman är ett bra ställe att leva och bo på. När ni sparat klart på ungdomarna, hur många tror du kommer att sätta bo i Storuman? Inga, skulle jag gissa.

 22. Erold

  Kjäll H:
  Trafikplikten skall vi få tillbaks efter nyår.
  Driftstödet är vi lovade i fortsättningen.
  Skyways är tillbaks i Gunnarn.
  Den nya styrelsen har fått fart på resandet,dvs.att det har ökat resande med ca 65% efter Kramforsmellanlandningen,och samma tid i fjol.
  Fortsätter det så här så kanske vi ”måste” upp i en Fokker 50,för att rymmas,och det bra då att Skyways tror på Gunnarns flygfält.
  Det man frågar sig är ,Har Vilhelmina och Hemavan ”råd” med att Gunnarn lägges ner,om nu de får ersättning från staten(500kr?) för varje människa som åker från Gunnarn?
  Så varför denna ”Antikampanj” från vår egen kommun ,är det fakta ?…Tveksamt!

 23. Erold

  Fjällbjörken:
  Gunnarn går back i detta uppbyggnadsår ca 10 milj hittils
  Lycksele och Vilhelmina går back betydligt mer,så Fjällbjörken vilka inlandsflyg ”får” vara kvar,och vilket flygfält går plus i Sverige?
  Och ditt resterande resonemang kommenterar jag inte ens då du inte ens står för ditt eget resonemang i en anonyms skepnad!

 24. Kjell Häll

  Erold, vad bra att ni får trafikplikt och pengar. Att hyra bokningssystem av Skyways, räknas de som att de är tillbaka?
  I så fall kan ju vissa av flygplatserna runtom åberopa sina joint parners såsom SAS i marknadsföringen tex.
  Men det betyder ju inte att de någonsin fysiskt kommer att vara där..?
  Vilhelmina och Lycksele flygplatser uppbär i storleksordningen samma driftsstöd som Gunnarn men har vad jag vet ej gått med någon övrig förlust.
  Vilhelmina Flygplats vet jag dock de facto gick plus ett antal hundra tusen förevarande budgetår.
  Rätt ska va rätt.
  Att öka 65% jämfört med motsvarande period förra året är ju iofs. positivt men det skall ställas i relation till den katastrofalt dåliga kabinfaktor den perioden innebar,då får man lite mer rätvisa perspektiv på siffrorna.
  Vilhelmina och Hemavan har alltid en framtid pga. en just nu dynamisk turistbranch i regionen.
  Framtidens hållbaraste näring?
  Gruvor kommer, gruvor går osv…
  Mvh Kjell

 25. Marianne Johansson

  Erold, att trafikplikten kommer tillbaka på Gunnarn vet jag, men varifrån kommer det utlovade driftsstödet? Är det Luftfartsverket som ska täcka lönekostnaderna till de anställda? Resten då? Skyways var inte intresserade av Gunnarn vi upphandlingen, så hur har de nu ”kommit tillbaka” dit? Genom bokningen?
  Att Gunnarn måste finnas kvar för Hemavan och Vilhelminas skull, var faktiskt kul!
  Att det förs någon kommunal antikampanj mot Gunnarn är inte sant! Vi debatterar bara huruvida vi har råd med Gunnarns flygplats eller inte, jag tillhör de som inte tycker att vi har råd, och jag argumenterar för det. Däremot kan man väl kalla det antikampanj när man vill påskina att det rullar hur mycket pengar som helst ur kommunens kassa till Hemavans flygplats!

 26. B-G. Burman

  Fjällbjörken har på ett tydligt sätt förklarat för Erold vad folk prioriterar för att flytta till Storuman. Sin vana trogen vägrar han att inse verkligheten bara för att Fjällbjörken vill vara anonym. Jag är övertygad om att även en anonym kan vara klarsynt. Anonyma som kastar skit är något helt annat men Fjällbjörken har ju inte kastat skit på någon utan platsar bara inte bland ”Erolds närmaste” som han främst värnar om.

 27. Fjällbjörken

  B-G, du är en mycket generösare människa än vad jag är. Erold påstår att han inte svarar på grund av min anonymitet och jag tror att han inte svarar för att han inte har något svar. Han har t ex undvikit frågan om Peter Åberg ljugit för VK. Förslaget finns förmodligen, även om Erold säger att han inte tänkt rösta på skolnedläggningar.

  Jag får heller inte något svar på hur många arbetstillfällen som man räknar med att få behålla eller hur många som beräknas skapas genom flyget. Finns det något prognos om hur många unga familjer som kommer att lämna kommunen, när de förlorar sina arbeten inom skolan och omsorgen, och vägs detta upp av ev tillkommande jobb genom flyget? Lärare, fritidsledare, undersköterskor, sjuksköterskor m fl lär inte bli kvar och jobba på verkstadsgolven eller med att tillverka pellets. De lär flytta dit jobben som de är kvalificerade för finns.

  Nej, så länge Erold inte tar bladet från munnen, så tror jag helt enkelt inte att han kan svara. Den som tiger samtycker.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.