Kommer pengar till flyg från himlen?

Här frågas om hur jag tänker rösta beträffande trotset mot staten med egen Rikstrafik i Gunnarn. Egentligen en omöjlig fråga eftersom fullmäktigeledamöter har som huvuduppgift att se till att skola och omsorg fungerar. Binder man upp sig i förväg att sätta sprätt på obefintliga pengar till obehövligt flyg har man egentligen därmed sagt attt "jag skiter i skola och omsorg". Kommunens ekonomi är ett moras tack vare de 11 miljonerna år 2009 till flygtrotset i den värsta lågkonjunkturen på länge. Förlustprognosen för kommunen 2009  lär vara uppe i totalt 13 miljoner vilket för Umeås del skulle motsvara 250 miljoner. Ska kommunens ekonomi och välfärd totalt skjutas i sank av politiker som totalglömt sitt uppdrag? Och vad är det för företagare som kräver att kommunen ska göra sig konkursmässig samtidigt som kommunen betygsätts som nr 284 av Sveriges 290 kommuner trots att kommunen ser till att resenärerna kan välja på 4 st flygplatser inom bekvämt avstånd. Tillgängliga nyckeltal visar på att det inom omsorg och kanske även till vissa delar skola inte finns några pengar att mjölka ut.

12 kommentarer

 1. Kurt

  Uppenbarligen tror dock Håkan att pengar till vård och skola kommer nedtrillande från himlen, men det kanske är den allmänna uppfattningen bland folkpartisterna i kommunen.
  Fast det kanske är så att håkan har rätt i att vi måste nedrusta kommunen så den avvecklas på ett kontrollerat sätt.
  Varför lägger vi inte ner sjukstugan, Tranan, blåsippan och skickar vårdtagare tilll Vilhelmina?
  Varför lägger vi inte ner luspengymnasiet och skickar eleverna till Lycksele?
  Varför lägger vi inte ner badhuset och bussar elever till Hemavan?
  Varför ger vi inte bort vår kommun till någon grannkommun som åtminstone verkar ha offensiva politiker som vill utveckla den egna kommunen (så kanske vi kan åka lite snålskjuts, i stället för att låta nuvarande styre förstöra varumärket ”Storuman”.

 2. Tjurig

  Lisbet, det är nästa bekymmer som man får ta. Först och främst bör man dock ta sig en funderare om man kan offra både barn och gamla för en flygplats.

 3. Håkan Rombe

  De ”offensiva” politiker vi har har gjort kommunen konkursmässig. Det är fråga om att leka ”näringsliv” med skattebetalarnas pengar och det är illa. Värre blir det när man uppenbart är i avsaknad av kompetens. Det Kurt skriver är snällt uttryckt virrigt. Politikernas ansvar är att se till att skola och omsorg fungerar. Det är 2/3 av kommunens budget och verksamheter som är lagreglerade i stor omfattning. Kurt kan vara fullständigt lugn. Det jag vill utveckla är en kommun som fungerar väl för barn, umgdom, yrkesverksamma (anställda och företagare) och äldre. Flyg är viktigt men vi behöver inte 4 st flygplatser inom en restid som stor-Stockholms invånare kan avundas oss. Men av dem som har världshorisonten vid kommungränsen kan man inte begära särskilt mycket. Den galna satsningen på egen Rikstrafik i Gunnarn har skadat kommunen oerhört. Till förlorarna hör barn, ungdom, föräldrar och äldre som med sämre kommunal service och verksamhet får bidra till flygkalaset. Det om något är verklig kommunavveckling! De 11 förlorade miljonerna ska tas igen inom 3 år enligt lag och det motsvarar stora personalminskningar inom bl a skola och omsorg. Ansvariga är de verkliga kommunavvecklarna som röstade för flyg på trots mot staten och finanskrisen i oktober förra året. Det 11-miljonersbeslutet borde få ett eget monument framför kommunalhuset.

 4. Erold

  Vad menar du Håkan med ”kanske även till vissa delar skola inte finns några pengar att mjölka ut.”
  Vilka ställen vill du ”mjölka” inom skolan,du intelligente?,då du nu värnar om skolan,och själv har ett miljonavtal med Umeå att spendera pengar till,skulle det inte behövas till barn och omsorg?

 5. mammuten

  Stå på dig Håkan, det är viktigt med skola och vård/omsorg. Kommunens grundansvar. Har man en bra skola och vård/omsorg i en kommun. Det är då en mycket attraktiv kommun att bo i. Vi här i STORUMAN kan vinna MYCKET på att ha en bra skola och vård/omsorg, det är viktiga komponenter i en människas liv. ATT MARKNADSFÖRA vår kommun med bra/priorierad skola ,vård/omsorg.GER MYCKET. (Att marknadsföra Storumans kommun som en kommun med bra flygkommunikationer…????????!!!!;,,,,::,,_.,) Jag har bara inga bra argument, dom finns bara inte.)

  Mvh Mammuten

 6. Håkan Rombe

  Den stackars människa vi betalar vården för till Umeå med 1 milj per år lämnar Erold ingen ro. Avtalet kom till 17 år före jag blev ordförande för nämnden så där sover jag lugnt. Om så vore skulle jag inte skämmas eftersom placeringen och avtalet kom till helt enligt lagar och regler på området. Sedan kan man ju diskutera reglerna men då är vi inne på riksdagens område. Jag tycker faktiskt att det är en viss skillnad på att tillgodose vård för svårt sjuka och handikappade människor jämfört med att spendera 11 icke budgeterade miljoner på ett flyg som inte löser ett problem. Marginalnyttan av en fjärde flygplats inom räckhåll måste väl vara ytterst marginell. Vad har Erold för lösning på ”problemet” med svårt sjuka som kostar 1 milj per år? Ska man bli av med kostnaden finns väl bara en lösning Erold? Omsorgsnämndens au har idag helt enligt regler som gäller beslutat om vård för några människor i stort behov av sådan trots att kontot överskrids. Ska vi kalla det för att vi ”sitter där och oansvarigt spenderar pengar som flyget borde ha”? Beträffande skolan tycker jag att de pengar som kan ”mjölkas” ur strukturförändringar ska gå till kvalitetshöjande åtgärder inom skolan t ex mer personalresurser till barn i behov av särskilt stöd. Satsar vi inte på stöd har vi snart jättestora kostnader för institutionsvård. I t ex Umeå!

 7. Kurt

  Både mammuten och Håkan tycks lida av uppfattningen att vård skola och omsorg är en konkurrensfördel för Storumans kommun.
  Det skulle väl vara ganska kul att höra hur Håkan tänker sig att utveckla kommunen?
  Hittintills har du bara fokuserat på hur kommunens position mot grannkommunerna ska försämras och inte ett ord om hur kommunens konkurrenskraft ska förbättras.
  Vilka tror på fullt allvar att en nedmontering av infrastruktur sänder rätt signaler?
  Det är dags att håkan förklarar vad han menar med en kommun som fungerar väl och kanske viktigaste frågan ”vem gör bedömningen”.
  Det är många som hoppas att det är någon annan än Håkan Rombe.

 8. Marianne Johansson

  De bästa skolorna, den bästa vården och omsorgen, det lockar folk att bo kvar och flytta hit. Det skapar jobb också! Vad ska vi med infrastrukturen till om det inte finns någonting i övrigt att finna här?

 9. Erold

  Jag pratar inte om att inte personens vård eller inte vård,utan vem som skall betala.
  Inte undra på att Omsorgens budget inte hålls ,då Storumans kommun kan ta Umeå kommuns kostnader,har vi så gott om pengar?
  Och vilka strukturpengar menar du vi har missat inom skolan?
  Kurts inlägg håller jag helt med om.
  Det verkar som om man måste välja mellan flyg eller skola,vi kan inte ha båda enl.er? ,men är det inte på det viset, att om alla krigar om en flygplats ,så måste det väl finnas nåt av värde för bygden då nu alla vill ha en?

 10. Marianne Johansson

  Ja, antingen skola, vård och omsorg eller flyget i Gunnarn!
  tyvärr är kommunens ekonomi sådan att man måste prioritera, ungefär som mat på bordet eller ny skoter!
  Alla krigar inte för att få behålla Gunnarns flygplats, men vi kan väl folkomrösta om Gunnarn? Då får vi ju veta vad folket prioriterar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.