Sossarna i Storuman börjar fatta!

Mycket glädjande att en socialdemokraterna tänker stoppa marschen mot kommunal konkurs på fullmäktige 13 oktober. Mindre glädjande är att det fortfarande finns (o-)ansvariga politiker som tycker att marschen mot avgrunden för den kommunala ekonomin ska fortsätta. En företagare som kör sitt företag i konkurs skulle knappast skryta med att han/hon i alla fall är positiv i jämförelse med andra företagare som inget begriper. De ansvarsfulla politikerna i Storuman som vill undvika kommunal kollaps påskrivs epitetet negativa politiker medan de politiker som orsakat  en 11 miljoners förlust anser sig vara positiva. Svenska Akademins ordbok måste skrivas om eftersom ordet positiv fått en helt annorlunda innebörd. Jag skulle ha mardrömmar om jag röstat för ett beslut som orsakat skattebetalarna denna jätteförlust.

Effekterna på näringslivet med att behålla denna fjärde flygplats i södra Lappland har ingen kunnat belägga med fakta. Bara tomma ord som att "läggs flyget i Gunnarn ned flyttar det eller det företaget". Eller att Bio Stor, gruvdrift, vindkraft, renskötsel mm mm hamnat just i Storuman pga flyget i Gunnarn. Rent ut sagt kvalificerat obevisat svammel. De hårda data som finns är t ex befolkningsutveckling och Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet i Sveriges kommuner. Trots befintligheten av Gunnarns flygplats har Storuman tappat minst lika många invånare som andra kommuner, med eller utan flygplats. Storuman har plats 284 av Sveriges 290 kommuner när det gäller företagsklimatet. Betygsatt av Storuman kommuns egna företagare! Den usla kommunala ekonomin har inte åratal av flyg från Gunnarn ändrat på.

Ska vi klättra uppåt på rankingen måste kommunen analysera siffrorna och besluta sig för en handlingsplan hur vi ska klättra uppåt. I den planen måste ingå mera upphandling av tjänster i stället för att kommunen ska driva dessa i egen regi. Det föreslog jag redan 2006 inför mandatperioden 2007-2010. Inget tycks ha hänt än och nu är jag utanför den styrande makten. Flyg i Gunnarn lär inte betyda ett skvatt i det sammanhanget eftersom vi är i botten MED flyg. Tappet av invånare bör bekämpas med att göra kommunen attraktiv att leva i med trygg och bra åldrings- och sjukvård, bra skola och ungdomsverksamhet. Kultur och bildningsverksamhet är också viktigt. Bra planering och handläggning av byggärenden. Uppmärksamma turismen i högre grad. En god början vore att flytta någon av alla flygtjänsterna i Gunnarn till turismområdet.

I stället för att satsa på nämnda områden har under lång tid skett nedskärningar i åldringsvården, stödresurser i skolan, fritidsledare mm. I de två senaste fallen är besparingarna kontraproduktiva. Vi har en hel del ungdomar som riskerar att hamna snett i sina liv och då bli en stor kostnadspost på sociala sidan. Den 11-miljonerssmäll som ett antal politiker i de flesta partier orsakat kommunen lägger en död hand över möjligheterna att utveckla bristområdena de närmaste åren. Hade jag medverkat till detta skulle jag ha sömnsvårigheter.

Från min horisont i omsorgsnämnden ser jag ökande behov genast eller i en snar framtid. Från ett äldreboende har vi 43 st avvikelserapporter på 4 månader, mest orsakade av brister i demensvården. En ej acceptabel händelse var tredje dag! Förtvivlade anhöriga börjar reagera och börjar sådana rykten sprida sig blir det svårt att återvinna förtroendet. Vissa åtgärder vidtas men pengar saknas till personalförstärkning. Naturligtvis. Demensplatserna måste  snarast ökas med de 8 st som föreslagits med start senast hösten 2010. Riksdagen kräver i ny lag att kommunerna SKALL ge stöd till anhörigvårdare och det gäller sjuka och handikappade i alla åldrar, ej enbart 65+. Omsorgsnämndens budget för detta har redan spruckit och mera kommer när folk får reda på sina rättigheter. Det tycks finnas politiker som är helt omedvetna om de ökande behoven eller så skiter man bara i behoven bara man kan sätta sig i ett flygplan från Gunnarn. Vilken människosyn ger man uttryck för? Frågan börjar bli befogad.

10 kommentarer

 1. Kent-Roger Hörling

  Har på ”avstånd” följt det som händer i Storuman. Kan nämna att Storuman verkar haft det lite rörigt på sistonde.
  Mycket kan jämföras med det som skett i Lycksele under mandatperioden. Sammantaget kan det sägas att nu är det slut med de ofinansierade sötebrödsdagarna. Att vakna för sent kommer att drabba både kommunal ekonomi och kärnverksamheter hårt under många år framöver. Min förhoppning är att väljarna berättigat skall avkräva ansvar
  för det som bevisligen är orsakat av de som styr och de som inte reserverat sig för de beslut som idag är orsaken till misshushållningen. Kör på Håkan. De som ansvarar börjar garanterat bli lite nervösa. Det sist nämnda är naturligtvis berättigat.

 2. Erold

  Att du inte ger ut en bok hur klok du är,eller har du fått panik att inte pengarna räcker.

  Bara en moralisk fråga Håkan,om vi nu skall göra det rätta
  Skall vi hålla de budgetramar som KF har beslutat?
  eller:
  Kan också andra nämnder överskrida budgeten ?
  Och.. Marianne har svarat på denna fråga men inte du Håkan.
  Skall vi satsa några pengar på flygplatser i vår kommun överhuvudtaget,och skall vi sälja våra andelar i Hemavan och flygplatsen i Gunnarn ,om nu alla pengar skall tillfalla (barn o) omsorg.

 3. A Johansson

  Gunnar Andersson.
  Har du inga bättre inlägg än ”småbarnsfasoner” kan du säkert hålla dem för dig själv.
  Lågt…

 4. Erold

  Gunnar Andersson:
  Att försöka med såna inlägg bevisar väl hur vuxen vissa är,vi hade träff om just detta igår i skolan och barn ,och det kallas för ”likabehandlingsplan”.
  Att dra likhetstecken mellan ”kortbyxor” och vuxenhet är väl lite barnsligt,eller hur!
  Har du inget annat att komma med ,så håll dig till det andra chatforumet ”Apberget”

 5. Håkan Rombe

  Bara i all korthet, jag måste göra annat också. Visst Erold budgetramar är till för att hållas. Det jag skrev om kontot ”anhörigstöd” är bara ett delkonto. Omsorgsnämnden har att fatta beslut i många ärenden som styrs av lagar och regler utom vår kontroll. Om t ex försörjningsstödsbudgeten spricker pga en uppdykande lågkonjunktur, ändrare regler för a-kassa och/eller försäkringskassa och liknande kan vi hux flux gå 1-2 miljoner back på det. Skulle vi klara det inom vår ram innebär det att vi måste springa till våra äldreboenden och avskeda 10-11 anställda på studs, är vi i mitten på året, uppsägningstider mm är det i praktiken fråga om att avskeda ett 20-tal. Vad det skulle innebära för våra gamla vill jag inte ens tänka på. Men du Erold och andra röstade i KF i oktober 2008 och juni 2009 för att satsa på flyg i Gunnarn trots indragen rikstrafik. Kostnad 11 miljoner och det var inte ens budgeterat. Bisats till beslutet: Pengarna tas ur likvida medel. Man kan alltså sätta sprätt på 11 miljoner rakt upp i det blå och säga att man inte har spräckt någon budgetram eftersom det inte finns någon budgetram. Slutsats av det är väl att det vore bäst att inte ge nämnderna någon budgetram alls d v s 0 kr. Då hamnar nämnderna i samma gyllene läge som flyget. Bara att brassa på mot ättestupan.

 6. Erold

  ”kluringen””Gunnar”
  Otroligt vad mycket substans detta tillför diskussionerna ,Vks etikregler vad innebär dom i detta sammanhang.
  Får man mobba,eller förlöjliga en person hur som helst i detta forum?
  Eller tror ni att jag bryter ihop av detta låga påhopp?
  Är det fritt fram med sån rappakalja ,hoppas jag att mina och andras kritiska inlägg inte plockas bort,då sådana bedrövliga kommentarer får förekomma.

 7. Gunnar Andersson

  Efter att ha läst hundratals (och skrivit några själv)kommentarer riktat till er flygplatsanhängare.Kommentarer fyllda med substans och argument och det enda ni svarar är att ”näringslivet behöver en till flygplats”,”var optimist”,”våga satsa”och andra ”substansfyllda argument”.Fick jag oturligt nog för mej att skoja till det en aning.Eftersom det nu står klart för mej att ni utöver övertygande argument även saknar humor, ber jag på mina (tygklädda)knän om en ursäkt

 8. Gunnar Andersson

  För kännedom! den blog som man blir länkad till om man klickar på mitt blå(!) markerade namn är inte min och jag har ingen som helst anknytning till den.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.