Bilister som kör ihjäl barn som springer ut bakom bussar

Återigen har detta hänt och återigen kommer detta att hända. Igen och igen och igen…. Bilister blåser förbi bussar som stannat som om de vore födda med halv hjärna. I många länder har man stopplikt för bilar när bussar står för att släppa av passagerare. I Sverige slog man ett kraftfullt slag i luften och startade ett försök med 30 km/tim förbi stannade bussar i någon enstaka kommun. Sådant irriterar förstås Collin i Aftonbladet och andra som vill ha en värld med fri fart för bilar överallt.  Vad blev det av dessa 30 km förbi stannade bussar?

Skulle vi kunna tänka oss att höja värdet av barnens liv till åtminstone i jämnhöjd med bilistens behov av att slippa anpassa farten? Inför snarast stopplikt för bilar vid bussar som stannat för att släppa av passagerare. Det behöver inte utredas. Kopiera andra länders regler på området. Man behöver inte uppfinna hjulet 2 gånger.

En kommentar

  1. D F

    Det är nog knappast bilistens fel att barn springer ut i trafiken. Huvudansvaret för detta ligger hos föräldrar, vägverk, kommun och skolan.
    I Storuman har vi massor med tänkta övergångsställ som varken har vita linjer eller skyltar och sedan finns det skyltar utan vita ränder men att designa centrum för miljoner går visst bra.
    Den falska trygghet som barnen vaggas in i är ett bevis för den rådande misären som varje år leder till förlorade liv i trafiken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.