Välfärdens kärna i Storuman

Välfärdens kärna brukar definieras som skola, vård och omsorg. I Storuman däremot ligger välfärdens kärna ute i skogen i änden av en grusväg en halv mil från Gunnarn. Där ligger en gammal militär flygplats som var hemlig en gång i tiden men inte nu längre. Nu är den många vuxnas snuttefilt.

I går kväll hade Storumans Demensförening en hearing med oss politiker på Församlingshemmet. Mötet bevistades av ordföranden för Sveriges demensförbund och naturligtvis många från Storuman, anhöriga och  representanter från Vårdcentralen och den kommunala omsorgen. Det var i stort sett fullsatt. Här konstaterades att antalet äldre ökar, medelåldern ökar och därmed förekomsten av demens. Enligt chefsläkaren på vårdcentralen är det teoretiskt förväntade antalet dementa i Storuman nu 120 personer. Antalet diagnostiserade var för en tid sedan 57. Antalet demensplatser i demensboende är 18 st. Förekomsten av dementa ökar betydligt mer än ökningen av medelålder vilket alla inom vård och omsorg ser i den praktiska verkligheten men som politiker i t ex kommunstyrelsen har svårt att ta till sig, d v s den kommunstyrelse som har ansvaret att prioritera mellan olika behov och ge förslag till fullmäktige. Vad prioriterar denna kommunstyrelse? Det framgår av röstsiffrorna i näst sista stycket.

En av frågorna till oss politiker var hur kommunen tänker hantera det extra statsbidraget på 4,7 milj som enligt regeringen ska gå till att minska antalet uppsägningar inom välfärdens kärna, d v s skola, vård och omsorg.

Följande partirepresentanter tyckte att hela summan 4,7 miljoner ska gå direkt in i kommunkassan och 0 kr till välfärdens kärna, Patrik Persson (c), Gun-Brith Stenvall (m), Olle Wärnick (m), Håkan Fjell (partilös), Erik-Abel Ejderud (kd).

Följande partirepresentanter tyckte att de 4,7 miljonerna ska fördelas ut till välfärdens kärna, skola, vård och omsorg, Håkan Rombe (fp), Helena Israelsson (v), Karin Malmfjord (s). 

Nu råkar det slumpa sig att de främsta förespråkarna för att kommunen satsat 11 miljoner kr på flyg i Gunnarn i år och som vill fortsätta att satsa 8 + 8 miljoner åren 2010 och 2011 är just de representanter ovan som vill att pengarna ska gå direkt till kommunakassan. Det är fråga om 27 miljoner på 3 år i en kommun som DESSUTOM får kraftigt minskade inkomster under de här 3 åren tack vare lågkonjunkturen. Den finansiering som Storumans  "flygparti" talade om i fullmäktige var att ta pengarna direkt ur kommunkassan vilket måste innebära att pengarna inte redovisas i budgeten. Bluffkonster för att lura allmänheten? En annan fråga i sammanhanget är om det inte bryter mot regelverket att inte budgetera en i förväg känd kostnad. Revisorerna får mycket att göra framöver och de har redan allvarligt manat kommunstyrelsen att prioritera noga. Klart är att det verkliga skälet till denna iver att stoppa bidraget till välfärdens kärna i kommunkassan är att fortsatt flyg i Gunnarn ska tas just ur denna kommunkassa. "Flygpartiets" uppfattning är alltså att välfärdens kärna ligger ute i skogen i änden av en grusväg en halv mil från Gunnarn.

I kommunstyrelsen 2009-09-29 röstade följande för fortsatt miljonrullning, 8 + 8 milj, till flyg i Gunnarn vilket solklart kommer att slå hårt mot välfärdens kärna de kommande åren: Gunilla Lundgren (s), Erland Johansson (s), Erik-Abel Ejderud (kd), Ronny Nyström (partilös), Per-Erik Sahlman (fp), Olle Wärnick (m), Veronika Håkansson (m), Jan-Olof Pennling (s), Barbro Mörtzell (kd), Tomas Mörtsell (c). Röstade nej gjorde Allan Forsberg (kd), Stig-Harry Johansson (c), Sven-Erik Lyngdell (v).

Jag kommer att fortsätta redovisa hur enskilda ledamöter sköter sig när det gäller kommunens ekonomi och välfärd.

7 kommentarer

 1. Trött på idioti

  Bra Håkan!!! Fortsätt redovisa vad våra (miss)förtroendevalda håller på med! Det behövs någon som talar i klartext och berättar vad som händer! Det har hymlats tillräckligt kring flygplatsen! Vi vill ha klara besked!

 2. Erold

  *Hur röstade du Håkan,då det gällde Stefansgårdens Demensboende,
  *eller Prästkragens åldringsvårdhem i stensele,
  *och sen att bygga ett nytt för 10 mille vid blåsippan,och när röstar du bort detta sen?
  Vad menar du med att hushålla med pengar,och framtidsplaner för din del?
  Att du dessutom varit med om att försälja Värmeverket till Skelleftekraft för en struntsumma,så att denna kommun måste sitta i klorna på en annan kommuns prissättningsbeslut,å hur mycket har vi Tjänat/förlorat på detta?
  *och varför reserverade du eller andra sig inte då återremitteringsförslaget om flyget på senaste fullmäktige?
  Till sist :
  Hur mycket tycker du ramarna (som vi skall hålla)skall vara till olika nämnder .för att du skall anse dig nöjd.
  Vi har väl ändå haft demokratiska beslut om Rambudgetarna,både tidigare och nu,eller?
  Och då Omsorgen har nästan alltid dragit över de ramarna i tidigare års budgetar,vart ligger då felet?
  Skall vi ha en flytande budget för din Omsorgsnämnd Håkan?,så att andra nämnder skall ta det i beaktan,och inte kunna lägga upp nåt budgetförslag?

 3. Jimmy Lindberg

  Hej Håkan, tror du kommunpolitikerna hade betalat för flygplatsen om det hade varit deras egna pengar och inte skattemedel? Om man tänker sig det som en investering måste det ju vara den dummaste investering som gjorts i storuman i mannaminne.

  Om hela kommunalskatten avskaffades och var och en var tvungen att fördela lika mycket pengar som innan fast på egna valfria välfärdsområden tror jag inte flygplasen skulle få många kronor. Hur argumenterar man för detta omotiverade resursslöseri? Hur kommer det sig då att kommunen år efter år envisas att gräva djupare efter guldet som definitivt inte finns på gunnarn flygfält?

  Detta ligger inte i den kommunala kompetensen utan är ett frivilligt åtagande, om inte pengarna räcker till ordinarie versamhet varför inte upphöra med denna miljonrullning? Vilka är dina och folkpartiets/moderaternas argument för att lägga ner flygplasen? Har det genomförts någon CBA analys? Annars kan du ju kräva att kommunen gör en sådan (lägg förslag). Då skulle projektets orimlighet verkligen komma fram i ljuset.

  Folkvalda ska representera kommunmedborgarna, och framföra folkviljan. Något är fel.

 4. Håkan Rombe

  Har svarat på flera av Erolds frågor tidigare. Vore bra om vi höll oss till ämnet. Vad är din vision för bra verksamhet för ungdomar på glid och äldreomsorgen? Beträffande födda barn så var det en boom förra året med uppåt 70 nyfödda. Jag tror att vi nu är nere på trenden 50-60 nyfödda barn per år. Det enda som ökar är håret i näsa och öron på mig och antalet äldre 80+. Här har vi tyvärr haft många avlidna under en kort period men trenden är obeveklig. En del äldre har också flyttat, förhoppningsvis inte p g a storsatsningen på onödigt flyg och därav följande svältbudgetar för skola och omsorg.

 5. Erold

  Då du nu fortsätter att bomba med Artiklar av samma utformning om ”de dumma Politikerna” som inte förstår ,kan du väl repetera även svar på de frågor jag ställt,för jag har inget minne av svar på dessa frågor.
  Och ”ämnet” var väl demensvård,kraftigt minskade inkomster och flygfrågan,plus din efterfrågan av att ”hålla budget”utan att tarva på andras budgetar,eller har jag inte uppfattat vad du är ute efter,då du repeterar dessa artiklar med samma innehåll hela tiden!
  Om du skulle bemöda dig att hitta lösningar ,istället för att ”domedagsprofitera” ,så vore det beundransvärt.
  Eller är du orolig att det kommer att bli för positiva nyheter för denna kommun !,då vi andra tror på att vi kan lyckas med att skaffa inkomster till denna kommun genom att få igång ett flygfält som genererar skatteintäkter (arbetstillfällen pga flyget)till denna kommun,som bara kan ses med bredare perspektiv än de ögon du har!

 6. Håkan Rombe

  Hej Jimmy. Frågan om flygplatsen skär genom alla partier. Det är väl endast de ”partilösa” som prioriterar flyg framför välfärdens kärna, skola och omsorg till 100 %. Men det rör sig. Bland de flygfrälsta som var i stor majoritet i fjol i oktober har vissa genomgått en omvändelse så att det under fullmäktige 13/10 verkade vara ungefär fifty-fifty. En uppropslista har cirkulerat där frågan var ungefär ”vill du ha flygplatsen kvar?” Klart att många svarar ja på en sådan fråga. Frågar man i stället, ”Är det värt 27 miljoner under 3 år att ha flyget kvar samtidigt som många sägs upp inom äldreomsorgen?” får man nog inte många ja. Det finns en obetvinglig lust hos många politiker att leka företagare med skattebetalarnas pengar, så har det varit i alla tider. Argumenteringen lyder väl ungefär som följer. Gunnarn ska vara flygnav i inlandet. (Tyvärr så skriver man liknande plattityder i Lycksele och Vilhelmina). Utan flyg i Gunnarn flyttar företag. (Begriper inte hur den mest hängivne kan tro på sådant). Tack vare flyg i Gunnarn har gruvor, Bio-Stor, vindkraft mm etablerat sig i Storuman. (Återigen hur kan folk vid sunda vätskor tro på sådana sagor?) Mina egna högskolestudier är något ålderstigna nu. CBA-analys gissar jag kan betyda cost-benefit-analysis. Inga vetenskapliga studier om nyttan med 4 st flygplatser inom 1½ timmme i st f 3 st flygplatser inom 1½ timme har gjorts. Det mesta är tro och tyckanden som väcker både munterhet och allvarliga funderingar i omvärlden. Vreden hos vanligt folk stiger och det lär inte bli lätt att försvara 27-miljoners gamblingen längre. En del har redan fått känna på att det blåser kallt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.