11 milj rakt upp i luften i Storuman

Vid fullmäktige i Hemavan 2008-10-14 fanns ett förslag att Storumans kommun på eget bevåg skulle upphandla linjeflyg på Gunnarns flygplats trots att staten via Rikstrafiken dragit in statsbidraget till trafik från och med januari 2009. Fullmäktige ägde rum i skuggan av den finanskris som redan var på full gång och som oroade åtminstone oss alla som följer med i tidningsmedia och etermedia. Ekonomiska prognoser indikerade en stark nedgång i de kommunala inkomsterna de närmaste åren och framkallade naturlig oro i de kommunala verksamheterna t ex skola och omsorg. Nu förpackades förslaget om det kommunala flyget i en lockande förpackning. Det var endast fråga om en kapitaltäckningsgaranti på max 4 150 000 kr till flygplatsbolaget, en garanti som enligt ordföranden Erik-Abel Ejderud knappast skulle behöva infrias. En optimism om inlandsflygets ekonomi som borde ha gjort Rikstrafikens mångmiljonstöd till de olika flygplatserna obehövlig.

En debatt följde där jag kraftigt varnade för följderna på den kommunala ekonomin och välfärdens kärna av att satsa nya kommunala pengar på ett flyg som inte löste några väsentliga problem (en halv lunchrast till närmaste flyg) och som var synnerligen dåligt timad med den globala ekonomiska kris som var på full gång. Mitt budskap var att det var oansvarigt att gambla med skattebetalarnas pengar på detta sätt när ekonomiska vargatider stundade. Budskapet från ja-sidan var att det var fråga om småpengar och den där garantin på 4,15 milj skulle ju knappast behöva infrias. Vad jag förstod på många ja-sägare låg en smärtgräns vid just 4,15 miljoner.

Nu vet vi resultatet. Förlusten för 2009 lär bli drygt 11 miljoner.  Egentligen en fyrverkerisatsning på 11 milj kronor upp i det blå av kommunen  utan smällare och raketer. Summan motsvarar för en kommun av Umeås storlek 250 miljoner kronor. Tror någon att Umeås kommunstyrelse skulle få sitta kvar med en sådan jättesmäll för skattebetalarna? I Storuman tycks däremot anden ha sluppit ut ur flaskan och svävar nu i sin himmel. Många av dem som hesiterade för max 4,15 miljoner i oktober i fjol sväljer nu utan vidare summan 11 miljoner och är dessutom beredda att slanta upp 8+8 miljoner kronor ytterligare de närmaste 2 åren. Ska det gå åt fanders med kommunens ekonomi så ska det ske riktigt ordentligt. Alla säkringar och spärrar som kan gå verkar ha gått. Det spelar nog ingen roll alls om förlusten de närmaste åren blir 8, 11 eller 15 milj kr per år. Några miljoner hit eller dit är nog oväsentligheter.

Så här röstade fullmäktige i Hemavan om fortsatt flyg på Storumans skattebetalares bekostnad (Max  -4,15 milj som blev -11 milj):

JA.  

Olle Wärnick, Gun-Brith Stenvall, Veronica Håkansson, Christer Bergfors, Patrik Persson,   Tomas Mörtsell, Lilian Mörtsell, Per-Erik Sahlman, Solveig Holmner, Roland Gustafsson, Britt-Inger Ärlebrandt, Allan Forsberg, Martin Linder, Erold Westman, Håkan Fjell, Ronny Nyström, Gunilla Lundgren, Bengt Dalemalm, Peter Åberg, Hjördis Holmlund, Erland Johansson, Åke Gavelin, Sven-Åke Pennling, Jan-Olof Pennling, Isabella Ardlin, Kurt hamre, Sven-Ola Lönnback, Stig Anderback, Tage Lundin, Göran Norman, Sören Israelsson, Kurt Stenvall.

NEJ.

Ulf Vidman, Erland Dahlberg, Håkan Rombe, Bengt-Göran Burman, Helena Israelsson, Henry Cruz, Dan Frohm.

AVSTOD.

Lena Drangel, Kurt Forsberg.

Jag vet i dag att åtskilliga ja-sägare ångrar beslutet  i oktober 2008 och skulle ha röstat nej till fortsatt flyg åren 2010 och 2011 vid fullmäktige 2009-10-13 om det kommit till omröstning. Nu bordlades ju frågan till fullmäktige i november. De ja-sägare som har lust och råkar läsa denna blogg får gärna ge sin förändrade syn på frågan som kommentar till min blogg.

 

4 kommentarer

 1. Erold

  Det är bra att du skriver ut vilka som röstat för eller emot flyget,för det är kanske ni som får stå där med skammen istället,vem vet?
  Mvh Erold
  (hoppas du kan svara på frågorna jag ställt i din blogg tidigare,nu då du repeterar allt annat en massa gånger!)

 2. Som eljest

  Erold. Vad har Håkans ställningstaganden i andra politiska beslut i kommunen att göra med flygplatsidiotin att göra, mer än att det förmodligen känns bättre för dig att det finns andra än du som bidragit till nedläggningar i kommunen? Tala istället om vad som KONKRET kommit av flyget, d v s hur många arbetstillfällen har det skapat och hur har turismen ökat i orten Storuman, på grund av flyget? HUr har skatteintäkterna ökat? Inte alls tror jag, folk flyttar inte till Storuman. Det finns heller inget för turister att lägga pengar på, men du får gärna presentera lite siffror. Om du kan.

 3. Gunnar Andersson

  Jag läste en insändare i VF idag angående flyget i inlandet det var en lyckselebo som förespråkade ett samarbete mellan lycksele,vilhelmina och storuman med flyget i gunnarn som bas.Det tycker jag låter som den bästa lösningen i framtiden .tror du att ett löfte om fortsatt lobbyarbete för en sådan lösning under tiden Gunnarn ligger i malpåse skulle få anhängarna att acceptera fakta (ekonomin i nuläget)utan att känna att dom ”förlorat”?

 4. Erold

  ”Som Eljest”
  Det känns faktiskt fånigt att skriva och svara nån som gömmer sig bakom en anonymitet.Och det är som att gå ut på bron och ropa svaren ut över sjön..till ”nån”,men de fega kan å vet mest har jag förstått!
  Flyget har väl redan 12-13 statsanställda,och kommer det ca 10000 personer resande till o från gunnarn,så är det väl märkvärdigt om de inte har tänkt göra av med nåt i Storumans kommun,eller vad tror du som eljest?
  Skatteintäkterna borde ha ökat pga ovan svar,och servicefolk håller igång företagen.
  Men vem vill komma hit då ni klagar på allt ,ni ”det går aldrigfolk”?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.