Norden ny stormakt med kungahus?

Den oftast mycket kloke samhällsvetaren mm Gunnar Wetterberg föreslår ett återupprättande av Kalmarunionen. Sverige, Finland, Norge och Danmark borde bilda en förbundsstat med Danmarks drottning som statsöverhuvud anser han. Den nya förbundsstaten skulle bli världens tionde största ekonomi och därmed en viktig aktör på världsscenen. Det ena kan jag köpa men det andra, monarki, låter ju hedenhös. Men det är ju klart, monarkin tillhör forntiden och ska vi gå tillbaka till Kalmarunionen så är det väl också läge att återupprätta odemokratin. Jag trodde inte att Wetterberg hyllar den odemokratiska fossila kvarlevan monarkin som statsskick. Usch!

En annan fundering i sammanhanget är den förmåga till samarbete som de nordiska länderna demonstrerat i det gamla gemensamma forumet Nordiska Rådet. Den förmågan är nästan i samma klass som förmågan hos de små kommunerna i södra Lappland att samarbeta. D v s nästan ingenting, var och en ser sig som världens medelpunkt. Sanningen att säga har EG och sedermera EU åstadkommit tusenfalt mer samverkan mellan de nordiska länderna än vad Nordiska Rådet någonsin gjort. Det måste alltså vara "någon annan" som uträttar saker och ting. Kanske denna "någon annan" i lappmarkskommunerna är staten eller EU. Samverkansprojektet mellan Dorotea, Vilhelmina och Åsele är ju ett EU-projekt för annars hade nog ingenting hänt.

Min uppfattning är nog att de nordiska länderna bör utveckla samarbetet för att bli en större maktfaktor inom EU. Vi får då försöka få de nationalistiska och flaggviftande norrmännen med i EU så att klubben blir fullständig. Gunnar Wetterberg skulle göra underverk i Norge om man bortser från det där med monarkin. Att även solen måste ha fläckar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.