Pandemin – är vi i trygga händer?

När svininfluensan bröt ut förra året ifrågasatte jag vår beredskap eftersom vi är beroende av företag i utlandet för tillverkning av vaccin. Nu har inte pandemin utvecklats i särskilt farlig riktning ännu i Sverige men ingen kan säga hur utvecklingen blir det närmaste året. Spanska sjukan blev ju avsevärt farligare när den kom in i sin andra fas. Vi ska nog vara mycket tacksamma för att pandemin ännu så länge inte blivit farlig. Jag har tidigare hävdat att om det börjar dö folk som flugor kommer handelsavtal med företag i utlandet inte att vara värt papperet det är skrivet på. I ett sådant läge kommer folket i tillverkarlandet att prioriteras.

Vi kan nu konstatera att vaccineringen som skulle börjat för mer än ett halvt år sedan nyss kommit igång. Vi kan också konstatera att det enligt information från landstingen kommer att dröja till en bra bit in på 2010 innan oprioriterade grupper blir vaccinerade och då kan mycket ha hänt under tiden. Vill jag vara egoistisk skulle jag kunna ta några plutonsförpackningar av arméns frystorkade mat från år 1996 och åka till min fjällstuga och invänta tiden för vaccinering. Jag är ju pensionär. Men hur många oprioriterade har den möjligheten? Jobb ska skötas, mat till barnen ska inhandlas mm mm. Slutsats: Det finns ingen större anledning att lita på staten som en garant för vår trygghet vid katastrofer och pandemier. När denna pandemi blåst över bör en utvärdering göras så att de senfärdigheter och taffligheter vi nu bevittnar kan undvikas nästa gång.

8 kommentarer

 1. Isak

  Du berör inte med ett ord vem vi ska lita på i stället.
  Landstingspolitikern Edward Riedl ansåg länge att det inte var en pandemi, trots att WHO och experterna var överens.
  Han ansåg att kostnaderna var så stora, så man skulle av-
  vakta och se hur allvarlig influensan skulle slå. Han an-
  såg att det var medierna som hade uppförstorat och skapat
  hysteri för att få sälja lösnummer. Därför så kan vi inte
  överlåta till enskilda politiker och landsting att besluta
  i hälsofrågor som har så stor nationell betydelse.

 2. Erold

  jaa du Håkan,du fortsätter att lita på myndigheterna,det är som min mamma,som sa ”inte ljuger en polis i tv förstår du väl”
  Jag tillhör den gruppen som inte tar denna vaccin pga att jag inte litar på dessa som försöker att få oss beroende av ”mirakelmediciner”,utan jag litar till mitt omdöme.

 3. Marianne Johansson

  Att lita på myndigheter, tja, om man bor där jag bor får man verkligen lära sig att INTE lita på myndigheter! Men det finns skillnader! Oftast när det gäller sjukdomar och epedemier av olika slag försöker VHO, myndigheterna lugna befolkningen,och de lurade oss inte när det gällde fågelinfluensan. Varför skulle de börja med det nu?
  Faktiskt så har det bara varit tre influenser tidigare under 1900-talet som stämplats som pandemier, den sista var Hong Kong 1968-70, så vi ska inte påstå att ”Myndigheterna” ”prackar” på oss pandemier precis!
  Vaccin har, och kommer att rädda liv!

 4. Marianne Johansson

  Jag tillhör de som redan har vaccinerats, som vårdpersonal. För mej känns det viktigt att INTE smitta ner andra, som kanske inte skulle klara en influensa så bra. Det finns små mängder kvicksilver i detta vaccin, precis som i andra vacciner, och för mig låter det troligare att man skadas av kvicksilver i maten eller miljön vi lever i. Skulle också vilja veta varifrån informationen om döda i influensa och av vaccin finns? Är det bekräftad information?
  Det finns mycke information på nätet, både för och emot, och jag tycker nog man ska granska ALL information kritiskt!

 5. Håkan Rombe

  När det gäller om jag ska vaccinera mig eller inte så litar jag på vetenskapen som i detta fall är på samma våglängd som myndigheterna. Jag har ingen paketlösning för hur man ska snabba på framtagande och distribution av vaccin. Statligt tillverkad vaccin i statliga fabriker i Sverige skulle säkerställa att vi i Sverige kan bestämma själva hur fort vi vill dö i en pandemi. En annan väg är statliga garantier och pengar till privata vaccintillverkare. Vi har samma typ av problem när det gäller antibiotika. Eftersom det är olönsamt att forska på nya antibiotika har vi ett jätteproblem på gång.

 6. Erold

  Marianne,fågelinfluensan fanns det inget vaccin emot,och ändå dog ingen i Sverige av det!
  Och borde det inte räcka att de som är i riskgrupper tar vaccinet ,om de vill skydda sig,så varför skall andra bli halvt tvingade att ta vaccinet som inte är utprovat bara för att en överförmyndare säger så!
  Kallar du det att lugna folk genom denna masshysteri om dödsfall i media(för tillfället 3 i Sverige) ,då det i Sverige årligen avlider ca 1500 i bröstcancer utan att det kallas pandemi?
  WHO=granska all information KRITISKT??
  Har du inte i din tidigare blogg kritiskt granskat badtiderna,samma här?

 7. Marianne Johansson

  Nej just det, fågelinfluensan har ännu inte blivit vad man först befarade, men om man är så falsk och bara vill tjäna pengar, så hade man väl inte behövt bry sig om det?
  Det finns riskgrupper som inte kan ta vaccinet Erold, och vi riskerar att smitta dem. Den masshysteri som finns i media både för och emot vaccinet har inte skapats av WHO! Och man kan välja att inte läsa om det. Bröstcancer smittar inte!
  Vad nu badhusets öppentider har med detta att göra vet jag inte Erold? Men nej till priset av vad kommunen betalar,tycker jag att det borde varit öppet alla dagar, och kvällar för alla!

 8. Erold

  Vad tycker ni nu om detta ….Att bli dumförklarad utan att läsa på om vad vaccinet kunde göra..tragiskt att så många litade blint på dessa ”specialister” och ”kloka”…
  Det är många som mår dåligt ,för att de litade på kunnigt folk….grupptryck istället för självförtroende????

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.