Luspengymnasiet på 4:e plats

I SKL:s ranking av landets gymnasier hamnar Luspengymnasiet Storuman på en glädjande 4:e plats totalt. Om jag läst tabellen rätt som publiceras på www.skl.se. Det är en glädjande placering jämfört med den 284:e plats av 290 som kommunen erhålit i Svenskt Näringslivs ranking av näringslivsklimatet. Den positionen ändras inte enbart genom hurtfriska utrop och utspel. Tror inte ens att en 3:e kommunal flygplats mellan Hemavan och Gunnarn skulle förändra den positionen.  Om skola, omsorg och annan kommunal service ska svälta ihop till de 11+8+8 = 27 miljoner i förlust som flyget i Gunnarn kostar åren 2009 – 2011 är jag rädd för att kommunen håller på att avveckla sig som en attraktiv kommun att bo och verka i. En stor fång rosor till all personal inom skola, omsorg och övrig kommunal kärnverksamhet som varje dag sliter för att med knappa medel producera service i toppklass trots att sparkraven hopar sig.

12 kommentarer

  1. Erold

    Håkan: Vad har du som politiker tillfört näringslivet genom dina artiklar.
    It-monopolet röstade du för att ha kvar ,så att vi skulle tappa ett lokalt företag.
    Du ansåg bl.a inte att hotet om 44 miljoner i tillbakabetalningar var en bluff,eller hur?
    Där vände du ryggen till näringslivet.
    Och flyget ”bombar” du ideligen med negativ propaganda,blogg efter blogg,och du kan inte bara njuta av denna fjärdeplats,utan du måste lägga in detta folkoppositionsfjask och förstöra hela nöjet.
    Så det kanske beror på såna som dig som vi ligger i botten,eller vem skyller du på?

  2. Håkan Rombe

    Erold, dina ofta felaktiga personangrepp börjar bli tröttande eftersom du för det mesta slingrar iväg från ämnet. Jag svarar nu bara på det mest flagranta. Jag och folkpartiet har hela tiden jobbat för att IT4U affärsidé ska tillåtas i kommunen, ofta i hård motvind. Fråga vår ordförande! Vi har också en man i IT-gruppen som nu arbetat fram ”Storumanmodellen”. Den stödjer jag och vi till 100 %. Din konstruerade motsättning finns alltså inte. Företagarna tänker helt själva när de betygsätter kommunen. Du borde starta en egen blogg för att torgföra dina visioner för kommunen.

  3. Less

    Lägg av Erold, det handlar om att kommunen INTE HAR RÅD MED FLYGET. Det är INTE hetsjakt på företagare eller själva flyget. Kommunen har inte pengar och måste prioritera enligt KOMMUNALLAGEN!!!

  4. Erold

    Håkan:Att en överskrift som börjar med ”Luspengymnasiet på 4 de plats” blir till ännu ett flyginlägg,kallar du det att hålla sig till ämnet?
    Och roligt att du också tröttnar på nåt ,då du nu är specialist på att upprepa dig.
    Fp har alltid med Per-Erik,Janne i spetsen stått för sin åsikt i IT hänseende,men det är bara du som ändrat dig ,Röstade mot i Slussfors om denna fråga,det står väl i minnesanteckningarna ,då du var sekreterare?
    Angående flyget är det väl på samma sätt,du är den som agerar mot,men du passar bättre i ett annat parti,för det finns platser i andra partier ,(V)isst?

  5. Håkan Rombe

    Erold kan inte respektera att jag sedan hösten 2007 har exakt samma uppfattning i bredbandsfrågan som övriga folkpartiet, d v s en lösning på problemet som överensstämmer med den nu av företagarna framtagna ”Storumanmodellen”. Slussforsmötet Erold pratar om var ett internt alliansmöte våren 2007, alltså inget kommunfullmäktige, och då hade jag och de flesta andra i den alliansen inte fullständig information om problemet. Efter att ha inhämtat information från sakkunniga ändrade jag mig tvärt hösten 2007, skrev bl a i Alltomstoruman, och det må väl vara tillåtet. Eller??

  6. erold

    Kanske det är på samma sätt med flyget i Gunnarn,att du kanske inte ser denna framtidslösning för flyget i Storumans kommun?
    Tänk om du är för snabb även här,du kanske ha kunnat komma på flyg å IT-mötet på hotellet i Onsdags,och hört med de inom flygplatsstyrelsen och företagarna!
    Kommunens budget verkar vara under kontroll,utan stora besparingar,pg.a att det var budgeterat för mycket löneökningar,IT-budgeten går ihop och att dessa pengar från staten gör resten.
    Skolan klarar budgeten utan stora nerdragningar i allafall,och då vi ligger på 4de plats ,så borde det flytta in folk..eller ?

  7. Håkan Rombe

    Jag förutsåg i oktoberfullmäktige 2008 att den kommunala satsningen på eget företagande i flygbranschen (Gunnarn)var totalt fel eftersom inget väsentligt problem löstes och eftersom den ekonomiska krisen redan var över oss. Jag förstår inte hur någon kan gå på idén att 11+8+8 miljoner till obehövligt flyg inte kommer att påverka andra verksamheter. Beslutet i KF om utbyggnad av demensvården finns inte i kommunens budget. Personalminskning sker trots omvittnade ökade behov. 11+8+8 miljoner till Gunnarnflyget lägger en död hand över all annan utveckling. Och år 2011 blir mycket värre. Positivt?

  8. Inga

    erold, hur kan du säga att kommunens budget är under kontroll? Den är under all kritik och det enda som det pratas om är besparingar och nedläggningar av verksamheter! Du är bara rädd för företagarna som driver en stenhård kampanj och har mage att ställa flyget mot lagstadgad verksamhet. Patetiskt!!! Flyget är inte kommunens uppgift. Kommunens uppgift är att förvalta skattemedel och fördela dessa över kärnverksamheterna. Inte flygplatser! Har inte du och dina allierade skämt ut den här kommunen tillräckligt? Upphandlingen? Revisorernas kritik? Vem flyttar till Storuman efter det här?

  9. Erold

    Inga o Håkan:
    ”pratas om” är just vad ni gör ,men att ha nån framtidsvision är det ingen verkstad i!
    Kommunens uppgift är väl att försöka få in skattepengar till vård o skola,för att göra det attraktivt för Alla.
    Det ni ,och tidningar gör är att enögt hålla er till en sorts mediamobbing.
    Att skämmas för det jag gör skulle vara patetiskt.
    Däremot att ändra sig ständigt som bl.a Håkan,då skulle jag skämmas.
    Ex.Att rösta för att bygga upp Stefansgården,Prästkragen,köpa flygfältet för miljoner,och sedan lägga ner det efter nåt år,då skulle jag skämmas.
    Håkan är lika delaktig i det andra.!

  10. Inga

    Kan du, Erold, förklara varför den enda framtidsvision som vissa politiker och företagare tillåter i den här kommunen är flygplatsen? Det är ju som att allt annat är inga visioner och inga satsningar! Det finns massor av visioner och planer för framtiden som inte på något sätt behöver en flygplats! Tänk om bara två miljoner lagts på turismutveckling för själva Storuman, t ex! Varför ska någon flyga till Storuman överhuvudtaget? Lägg nu ner flygplatsen och börja tänka i lite vidare svängar och fundera över hur vi kan få bättre valuta för pengarna. Då KANSKE det finns hopp för Storuman.

  11. Less

    Vaddå mediamobbing? Har tidningarna skrivit nåt som inte är sant? Tidningrna ska ju granska o det verkar ju finnas mycket skumt under stenarna i den där kommunen. Jag hoppas att dom fortsätter kolla upp er.

  12. Håkan Rombe

    Jag kommer i fortsättningen inte att bemöta Erolds kommentarer. Det blir bara en buskisdiskussion om helt andra saker än vad jag skrivit i den aktuella bloggen. Erold får vara ensam i buskisbranschen där han passar bra, jag ställer inte upp. Erold har inte presenterat vad han vill med skattebetalarnas pengar annat än att satsa och vara positiv till allt möjligt annat än välfärdens kärna, skola, omsorg och kommunal service. Budgetberedningen lär ha stoppat i stort sett alla investeringsplaner för 2010 i kommunens kärnverksamheter. Det är den framtidsvision som nu råder. Diskussion överflödig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.