Vinst i vården är fult

Angående en aktuell politisk diskussion. Jag har sedan länge anlitat en bilverkstad för service och reparationer och varit mycket nöjd med vad jag fått för pengarna. Uppenbarligen har andra samma erfarenheter eftersom kunderna strömmar till. Nu har det uppdagats att verkstadens ägare gör stora vinster vilket ju är totalt oacceptabelt. Eftersom det inte går att förbjuda vinster för bra bilverkstäder, ännu så länge, ser jag mig nödsakad att vända mig till en annan verkstad som har renlärigt låg vinst. Den verkstaden har dåligt rykte men vad gör man inte för att vara politiskt korrekt. Jag ska nu undersöka vinsterna hos min dagligvaruhandel, hos min tandläkare och hos min bank. Skulle några vinster då upptäckas måste jag handla snabbt för att inte vidare bidra till någons vinst bara för att vederbörande ger bättre service än andra.

7 kommentarer

  1. Gunnar Andersson

    Bilden blir en annan om vinsten kommer från skattemedel. mig veterligen är det ingen som ifrågasatt vinsten hos privata bilverkstäder, däremot om någon tar emot skattemedel för att undervisa våra barn eller ta hand om våra gamla och sjuka och istället för att investera i verksamheten väljer att ge sig själv mångmiljonlöner så ser jag det som självklart att den som ansvarar för skattemedlen sätter upp fingret och ifrågasätter behovet av bidraget.

  2. fjällräven

    En fin dam från överklassen besökte ett närbeläget fjällhotell, lade fram en tusenlapp på disken men ville se hur rummet såg ut innan hon bestämde sig, hotellägaren skyndade sig till slaktaren med tusenlappen och slaktaren i sin tur skyndade sig till macken där han tankat på kredit, mackägaren gick i sin tur till byhoran med tusenlappen som i sin tur skyndade sig till hotellet för att betala det rum hon var skyldig för. Strax efteråt så återvände den rika damen och var missnöjd med rummet tog sin tusenlapp och reste vidare men lämnade en hel by efter sig som såg framtiden an med tillförsikt.

  3. Håkan Rombe

    Ha, ha, ha Fjällräven. Pengar kan vara till nytta på många sätt! Vad jag menar med min lilla historia om bilverkstaden är att det viktiga måste väl vara vad jag som kund, brukare eller patient får för slanten oavsett om det är en slant jag själv betalar direkt eller indirekt via skattsedeln. Kommun och stat som betalar service på sina tjänstefordon och fastigheter gör förhoppningsvis det hos de företag som har bästa kvalitets-pris-erbjudandet och inte hos de företag som redovisar lägst vinst.

  4. Gunnar Andersson

    Nu tar du återigen upp bilservice som exempel jag trodde utifrån rubriken att det handlade om privat sjukvård?Inte tycker väl du, som har så sunda åsikter i andra sammanhang.Att det är rätt att ta av våra skattemedel och ge dom till vårdföretag som maximerar vinsten genom att bara anställer outbildad personal (till lägre löner)eller till privatskolor som inte tar emot elever med särskilda behov bara för att deras behov kostar för mycket och ger därmed mindre vinst för ägarna!Jag tror nästan att du skrev detta inlägg bara för att undvika att bli medlem i vänsterpartiet som B-g burman vill.

  5. Håkan Rombe

    Gunnar har en poäng i att det kan gå snett OM man inte applicerar marknadens utslagningsmekanismer på vårdföretag med offentlig finansiering. Fungerar dessa mekanismer skulle ett vårdföretag som anställer outbildad personal och i övrigt missköter sig vara utan kunder på nolltid och få lägga ner eller gå i konkurs. HUR man ska applicera marknadens mekanismer är en svår fråga men förhoppningsvis inte omöjlig att lösa. Upphandlaren av tjänsten får inte sätta sig med armarna i kors sedan upphandlingen är gjord vilket skett i många fall.

  6. Gunnar Andersson

    Klokt svarat! kan jag tolka det som att du inte tillhör dem som anser att allt privatägt per automatik är överlägset det allmänna ägandet?En annan fråga,vad anser en erfaren politiker som du om att kommunen anställt en ”koncern”chef Behövs det en sådan eller är det något annat som föranleder denna anställning? Vad tror du om de Laholmska ”tänkarhattarna” kan det vara något för flygplatsanhängarna så att dom kommer till insikt eller är det vi som är emot som skall sätta på oss gula hattar som tydligen skall ge positiva tankar?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.