Kvinnoförtryck i religioners namn

Inför visningen av kortfilmen "Submission"  producerad av Ayaan Hirsi Ali och Theo van Gogh (den senare bestialiskt ritualmördad) anlitade Nobelmuseet en imam som skulle ange vilka delar av filmen som skulle klippas bort för att inte misshaga muslimer. Nobelmuseets ambitioner med filmen är att slå ett slag för yttrandefriheten och mot islamofobin. Yttrandefriheten, hoppsan, har jag läst rätt? 

I Dagens Nyheter har  kolumnisten Lena Andersson skrivit en intressant artikel om Nobelmuseets kullerbytta. Hon skriver. "att ha universella individrättigheter som oavvislig kompass är enda sättet att inte vackla i sitt stöd till dem som förtrycks av gruppens normer". De orden borde huggas in i sten utanför varje skola. Lena Andersson citerar ur Kenan Maliks bok "Från fatwa till jihad" om en allt vanligare självcensur hos media. Det är inget försvar för dagens förtryck att kvinnor i Sverige lidit under religioners förtryck ända in på 1900-talet. Egentligen finns rätt mycket av kvinnors underordning fortfarande kvar. Se bara på vårdlöner contra industrilöner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.