Mobboffer = våldsbrottslingar?

BRÅ – brottsförebyggande rådet –  producerar ibland forskningsrapporter som med medias hjälp nog snarare förvirrar än klargör. Det senaste aktstycket är att man funnit att 6 av 10 unga våldsbrottslingar själva blivit utsatta för mobbing i skolan. Simsalabim är genast slutsatsen, åtminstone den som allmänheten serveras, att man genom att avskaffa mobbingen kan avskaffa våldsbrottsligheten hos unga.

Så har BRÅ satt sig själva i centrum av mobbingdebatten på ett sätt de knappast förtjänar. Förr skickades utagerande och våldsamma barn till uppfostringsanstalt. I dag har de rätt att gå i skolan som andra barn och inget är fel med det. På våra dagis, förskolor och skolor finns ett antal utagerande och våldsamma barn som slår andra barn och därmed också riskerar att bli betraktade som mobbare. En ganska naturlig reaktion på deras beteende blir att andra barn drar sig undan och därmed blir den utagerande eleven övergiven och säkert känner sig mobbad genom uteslutning ur elevgemenskapen. Vi får här det klassiska dilemmat. Vad kom först, hönan eller ägget?  Blir någon våldsbrottsling därför att vederbörande blev mobbad eller på grund av den grundläggande problematiken att vara utåtagerande och ha brist på empati för de barn man slår på käften?

Det har varit klarlagt i ett halvt sekel att mobbare i skolan är överrepresenterade bland våra kriminella. Det skulle förvåna om de som blivit mobboffer pga hudfärg, övervikt, intelligens, flitighet i skolan, musikalitet, frisyr, framgångsrika föräldrar, klädsel mm skulle vara överrepresenterade bland brottslingarna. En rimlig hypotes är att det kanske kan vara tvärtom. Här är det kanske på sin plats att säga att egentligen riskerar precis vem som helst att bli mobboffer om man hamnar i en skola eller på en arbetsplats med den rätta konstellationen mobbartalanger som behöver ett nytt offer. Det finns många exemel på det.

Det har varit populärt  1968 – 1990  att driva tesen att man blir kriminell pga det kapitalistiska systemet. Därefter är det mindre populärt. I Kina, Sovjet och östblocket fanns definitionsmässigt inga andra kriminella än demokratins och frihetens förkämpar så därför beror stöld och rån på samhällssystemet. Bokstavsvänstern i Sverige började till och med ta med sig kriminella till sina hem från fängelserna på de kriminellas permissioner. De flesta slutade snart med det när de förlorat sina klockor, smycken och andra värdesaker och på andra sätt blivit svikna. Vi vanliga människor bibringades också uppfattningen att det var vi skötsamma som var bidragande orsak till kriminaliteten. Offren för brott var orsaken till brott.

BRÅ letar febrilt efter orsaker till att människor blir brottslingar. Ibland kanske de letar på fel ställe.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.