Storuman i fritt fall

Turerna om flygbolaget börjar anta märkliga former. Efter fullmäktiges beslut i nov om nedläggning av flyget från mitten av januari kommer begäran på morgondagens KS om ytterligare 4-5 miljoner för att fortsätta flyga till sista februari. Vi tycks ha en speciell liten kommun på kommunalhuset åtskild från den officiella kommunen och som tycks ha ensamrätt till nycklarna till kassavalvet.

Flygbolagets ekonomi har mörkats under större delen av tiden från det olyckliga beslutet i fullmäktige i okt 2008 fram till fullmäktige i november i år. Det som utlovades av E-A Ejderud 2008 var att det enda som behövdes var en garanti upp till 4,1 milj, en garanti som han trodde inte skulle behöva infrias alls. Det dröjde ett halvår in på 2009 innan det började ryktas om en förlust för 2009 på 11 miljoner. Fullmäktige beslutade då att flygtrafiken skulle läggas ned om inte finansiering kunde visas upp vid oktoberfullmäktige. Beslutet uppskjöts i oktober till novemberfullmäktige då bomben briserade att det skulle kosta 22 miljoner ytterligare att fortsätta flygtrafiken fram till mitten av 2011. Alltså 11+22=33 miljoner för att subventionera flygresenärerna under 2½ år. Det hade räckt till gratis Rolls Royce limousine flygbil för alla resenärer till flygplatserna i Lycksele, Vilhelmina och Hemavan.

Hör ni gott folk, att det skulle gå på det här viset måste flygbolaget och dess ordförande ha insett och vetat redan efter upphandlingen vid årsskiftet 2008/2009. Man måste ha vetat vad man upphandlat och dess konsekvenser. Flygbolaget har vetat att finansiering saknats för de enorma förlusterna under större delen av året 2009 och ändå har man fortsatt som om inget hänt, Ingen personal har varslats och rykten säger att FORTFARANDE har ingen personal varslats trots fullmäktigebeslut om nedläggning. Fullständigt sanslöst om det är så. (Att inte skolan, omsorgen m fl kommunala verksamheter kommit på att agera på samma sätt. T ex låta bli att lägga ned byaskolor trots fullmäktigebeslut). Fritt fall som sagt var.

I vanliga styrelsesammanhang kan styrelsemedlemmarna bli personligen betalningsansvariga för skulder som uppkommer efter det datum man insett att verksamheten går med förlust  om man inte har garanterad finansiering och inte vidtar åtgärder t ex varslar personal om uppsägning. Men nu är ju detta inte ett vanligt fall. Flygbolagets ordförande är ett av kommunalråden och har tydligen full uppbackning från andra bolagsordföranden och ett antal politiker och specialtillgång till kommunens kassavalv. Vilka politikerna är? Läs min blogg om hur senaste fullmäktige röstade!

Vi har nu ett mindre antal politiker som är de dyraste kommunen upplevt sedan Fjällparken såldes med en förlust på 45 miljoner för årtionden sedan. Nu KRÄVER jag att kommunens revisorer ser till att hela den här stinkande affären utreds av professionellt folk. Vi måste få reda på hur det kan komma sig att inga förberedelser har gjorts för att minimera förlusterna vid en nedläggning av flygtrafiken och att jätteförlusterna har sipprat ut med ett halvårs fördröjning hela tiden. Välfärdens kärna i kommunen står på spel.

3 kommentarer

 1. Sven E

  Håkan, bra skrivet som vanligt!
  Vad tror du det krävs att få en kommun granskad externt?
  Och av vilken myndighet?
  Dessa omständigheter och handhavandet från flera inblandade måste ju nästan vara på snudd kriminellt…
  Vadå demokrati, vadå öppenhet?
  Är inte det mesta som finns dokumenterat offentliga handlingar?
  Finns det en inbyggd flathet/dumhet i systemet som tillåter sånt här?
  Många är vi i alla fall som är oroliga över framtiden i kommunen.

 2. Håkan Rombe

  Inte lätt att svara på. För ett företag eller en förening är det fordringsägarna som brukar agera när det går åt pipan om inte företaget själv begär sig i konkurs. I det här fallet tycks flygbolaget ha fritt tillträde till kommunens kassavalv ,d v s skattebetalarnas pengar. Det är vi alla,representerade av fullmäktige, som är fordringsägare.Fullmäktige har förtroendevalda revisorer som nu borde försöka rädda sitt eget skinn. Kommunens egen kontroll och insyn har inte fungerat. Moderbolaget måste ha vetat om jätteförlusterna. Det bästa vore om ett antal politiker börjar lyssna på väckarklockan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.