Katastrofer i juletid

Det är nu 5 år sedan Tsunamin. De flesta svenskar torde minnas de dagarna, var vi var, vad vi gjorde, hurdant vädret var osv. Precis som dagen för Estoniakatastrofen. En del olyckor är omöjliga att förutse och gardera sig emot, andra olyckor är följderna av mänskliga tillkkortakommanden. Tsunamins följder hade kunnat minimeras med de varningssystem som senare etablerades. Estoniakatastrofen berodde på brister i säkerhetsarbetet till sjöss, både från de statliga kontrollorganens och rederiernas sida.

Vi kunde igår ha fått uppleva ett terrordåd mot ett amerikanskt passagerarflygplan med hundratals döda. En vaken och handlingskraftig passagerare räddade troligen alla i planet från en säker död genom att överfalla terroristen. Händelsen visar att nästan ingen går säker för de religiösa extremisterna i allmänhet och de islamistiska extremisterna i synnerhet. De troende kommunistiska extremisterna från 1960-1980-talen har avlösts av andra typer av troende. Vad som gör den islamska extremismen extra farlig är utlovandet av enkel resa till paradiset för dem som spränger sig själva i luften om de därvid kan ta med sig så många "otrogna" som möjligt i döden. Islamska imamer och koranskolor predikar detta i Pakistan och på andra håll. Det var väldigt få vänsterextremister under de "röda åren" som hade lust att dö för sin tro eftersom inget kommunistiskt paradis efter döden utlovades eller existerar, ja inte ens ett sådant paradis FÖRE döden. Det har ju alla vid sunda vätskor kunnat konstatera.

Det är att hoppas att FRA:s signalspaning och annan underrättelsetjänst kan avslöja terrorplaner så att vi inte i Sverige skall behöva uppleva uppleva terrorattacker mot tåg, folksamlingar,  flygplan eller andra mål. Vår integritet är terroristens största tillgång vid planering av terrordåd.

3 kommentarer

 1. Isak

  Bäste Herr Rombe, vet inte var du har fått din utbildning,
  eller bildning, men det saknas en del. Om du tar alla
  offer i människoliv under kommunismen, islamismen och lägg
  därtill nazismen. Så kommer du ändå inte i närheten av
  alla offer för dom andra ismerna. Sen har vi alla offer i
  demokratins namn, antalet är beroende på vem vi bedömmer
  som demokratier eller inte. Sen har vi alla underlåtelse-
  offer där både du och jag kan göra mer. Alla vid sunda vä-
  tskor kan ju konstatera det. Var det inte så du sa?

 2. Håkan Rombe

  Nu hänger jag inte med Isak. I runda tal anses nazismen ha orsakat ca 55 miljoner människors död. Kommunismen kanske 200 miljoner. Islamismen traskar på i en skala som inte är industriell. Ännu. Säkrast att säga runt 2 miljoner beroende på definitionerna. Var Irak-Iran-kriget ett religionskrig t ex? Totalt 257 miljoner, plus/minus ett stort antal miljoner. Men i alla fall ofattbara siffror. Vilka andra ismer som slår de nämnda ismerna har jag svårt att begripa. Biltrafiken tar kål på miljontals människor per år men bilismen brukar väl inte kallas för ideologi även om man kan tro det ibland.

 3. Isak

  Bäste Herr Rombe, nog är bilismen en av våra värsta ismer
  när det gäller offer. Sen vore det ju bra om du förklarade
  vilket paradis dom tiotusentals döda amerikanska soldaterna
  lovats för sina liv i Vietnam,Irak och Afganistan för att
  nämna några länder där USA har bedrivit ärofulla krig. Har
  Herr Rombe skrivit något om någon förmildrande omständig-
  het varför hundratusentals civila fick sätta livet till
  för dessa amerikaners liv. Om vi räknar om det i katastro-
  fer så är det många Tsunamins och Estonior som vi inte kan
  göra så mycket åt. Men krig är det däremot någon som be-stämt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.