Massjakt på varg

Undergången är nog nära enligt media. I dagens Expressen stor svart rubrik,"Massjakt på varg". Naturligtvis upprörs alla jaktmotståndare i allmänhet och vargjaktsmotståndare i synnerhet. Begreppet massjakt är ett nytt begrepp som jag ej hört förut. Betydelsen av detta begrepp kan vara endera av två alternativ. Alternativ 1: Miljontals jägare omringar jordens få kvarvarande vargar som skjuts sönder och samman. Alternativ 2: Merparten av alla levande vargar dödas hej vilt av blodtörstiga jägare. Kanske det är fråga om en kombination av de två alternativen. Ska prova söka på Internet. Avsikten är helt klart opinionsbildning mot jägare som grupp.

Jag ska inte ge mig in i någon djupare diskussion i ämnet varg. Två förhållanden  som bör beaktas är enligt min mening följande:

1. Vargen är inte utrotningshotad globalt sett.

2. Sverige har en över 150-årig tradition att bedriva jakt med löshundar, både med drivande hundar och med hundar som skäller fast stånd på älgar, fåglar och vildsvin. De som jagar på detta sätt bor företrädesvis i glesbygd och är därmed numera en liten minoritet i samhället medan den majoritet som bestämmer numera har vuxit upp i och bor i städer där den dominerande djurkontakten för barn sker via Disneyfilmer med sina talande och förmänskligade djur och gosedjur som fyller barnkamrar kubikmetervis. En stark vargstam omöjliggör sekelgamla jaktmetoder med hund och vi har nått över den gränsen i stora delar av mellansverige.

Eftersom våra former för hundjakt är ganska unika torde det inte innebära vargarnas ändalykt från jordens yta om vi tar hänsyn till gamla hävdvunna metoder för jakt med jakthund. Den hänsynen har inte suttit i högsätet i Sverige. De människor som lever i och av naturen är åtminstone i Sverige mer utrotningshotad som art än vargarna.

Etiketter: , , ,

13 kommentarer

  1. Anders Forsberg

    Jag trodde du var en klok och upplyst man och inte fallit offer för skrock och fabler kring varg, tomtar och troll!

  2. rödluvan

    Väldigt bra skrivet, rätt och riktigt.
    Kan säga att jag läser väldigt ofta din blogg,och imponeras av ditt kloka sätt se på alla olika situationer, samhällsproblem etc.

    / pionjär luspen Fp.

  3. JN

    Du har rätt. Förhållandet till vargarna har blivit nästan religiöst. Få människor förstår vad som händer när populationen blir lite för stor i ett område.

  4. Henry Cruz

    Anders Forsberg måste helt säkert komma/härstamma från disneyworld eller Göteborg,Malmö,Stockholm.

  5. Pär Andersson

    ”De människor som lever i och av naturen är åtminstone i Sverige mer utrotningshotad som art än vargarna.”
    Citatet lämnar vid närmare eftertanke en dålig eftersmak i munnen. När de människor som ”lever i och av naturen” har direktlänkar till den absoluta makten kan det ibland gå riktigt snett. Skyddet för rödmärkta arter i skogen ifrågasätts av dem, allemansrätten likaså och nu står ifrågasättandet av rovdjurens existensberättigande i blickfånget. Risken är att ”betongmajoriteten” snart har fått nog och inte längre anser sig ha råd med exotismen ”de som lever i och av naturen”.

  6. Louis Liljedahl

    Håkan, du underskattar (åtminstone en del av) dina läsare när du skriver så tramsigt. Om 12 000 jägare ger sig ut på jakt efter 22 vargar (10% av populationen) så ger det väl en utmanande signal till allmänheten om jägarnas inställning till vargen, eller hur? Säg att du mördar 10 % av den svenska befolkningen. Tycker du då att termen massmord skulle vara missvisande? Själv tror jag att avsikten med rubriken var att läsaren skall inse det sanslösa i att svenska regeringen bryter mot ingått nationellt avtal (stark jaktlobbying?).

  7. Louis Liljedahl

    Vargen är inte utrotningshotad som art, men underarten som finns i Skandinavien är det (i Skandinavien). Vi har skrivit under på att värna om denna hotade underart, d.v.s. stammen här är hotad på lång sikt om den inte får nytt blod utifrån och får växa till en population på MINST 1500 individer. Man har beräknat att den skandinaviska halvön har en bärighet på 2000-3000 vargindivider. Summering – Vargen har ett dåligt rykte (både tack och vare trots Disney) MEN vi har i Sverige bestämt att den skall ingå i vår fauna och hur det skall handhas bör vila på vetenskaplig kunskapsgrund.

  8. Håkan Rombe

    Frånsett diskussionen om hur många vargar vi ska ha i Sverige finns aspekt som ibland kommer bort nämligen människans roll i det ekologiska systemet som den främsta predatorn av alla rovdjur. Att människan därmed påverkar balansen mellan olika predatorer och bytesdjur är självklart och inget att skämmas för. Människans jakt är miljontals år gammal medan djurrättsaktivismen torde vara max 50 år. En musfjärt i universum i sammanhanget. Tonläget i debatten om vargjakt har nått stormstyrka men om problemet med att män plågar och tar livet av sina kvinnor är det ganska tyst. Ett större problem!

  9. Jimmy Lindberg

    Vill vi ha varg eller älg? Vill vi ha varg eller jakthundar? Ett som är säkert är att med 1500 vargar kommer de senare få lida. Det är fel att människor som aldrig sett ett rovdjur ska få diktera villkoren för vi som trots allt lever bland dem. Det handlar heller inte som Pär Andersson säger om oinskränkt makt utan om sunt bondförnuft och att lyssna till en lobbygrupp som är mer insatt än just betongbarnen. Jag föreslår att vi hägnar in 1500 vargar i Stockholm city, så blir alla nöjda när hungern tilltar och livsandarna tryter. =)

  10. Pär Andersson

    Jag har aldrig talat om oinskränkt makt, jag skrev ”direktlänk till den absoluta makten”. Av vargdebatten att döma är det tydligen inte alla som imponeras av insattheten hos de som står för ”bondförnuftet”. Trots att jag är bosatt i glesbygd har jag inga illusioner om att de över 30% av befolkningen som bebor Sveriges tre största betongområden stillatigande kan svälja att landets naturområden i framtiden förvandlas till reservat för jägare, fiskare, skogsbolag och samer.

  11. Isak

    I Sverige så har vi ca 3500 kollisioner mellan bilar och
    älgar. 300 personer blir allvarligt skadade och 5-10 per-
    soner dör varje år. I jämförelse med varg och björn så är
    älgen flera tusen gånger farligare än våra värsta rovdjur.
    Ju fler vargar och björnar som skjuts ju fler älgar blir
    det som förorsakar död på våra vägar.

  12. Håkan Rombe

    Inte lätt det här med varg. En massa arter försvinner varje år pga miljöförstöring och överbefolkning utan några riksdagsbeslut. Om man tycker att t ex tigrar i vilt tillstånd ska bevaras till varje pris så är priset högt. Hundratals uppätna människor varje år i de områden tigern finns. I det fallet bor vi ganska tryggt. Vargen är inte farlig för människor i en jämförelse även om jag inte skulle låta barn leka ensamma i skogen. Min invändning mot en stark vargstam just i Sverige är den gamla jaktkultur med jakthundar som riskerar att gå i graven. I Värmland-Dalarna är det redan på gränsen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.