Mobbning på Facebook

En skolklass i Sverige startade en grupp på Facebook med namnet "Vi som hatar Stina". Stina var deras "klasskamrat". En trettonåring som torde vara märkt för livet. De råd som ges är att omedelbart polisanmäla ett sådant brott. Dessutom anmäla brottet till Facebook som då avstänger mobbarna från Facebook. Alla har ett ansvar att så sker.

Jag har i en tidigare blogg skrivit om den norska sångerska som när hon gick i Granmoen skole i vårt nabofylke var utsatt för mobbning och när hon sjöng på terminsavslutningen gick hennes klass ut från aulan utan att någon vuxen reagerade.

När en hel skolklass mobbar på detta sätt borde klassen genast tas ut från ordinarie undervisning och sättas i värdegrundsträning i minst två veckor. Gärna med föräldrarna närvarande  eftersom problemet  inte sällan har sitt ursprung i hemmet.

5 kommentarer

  1. Lotten Lindström

    Instämmer också till fullo, men det viktigaste som man måste ta i beaktande är HELA vuxenvärldens skyldighet att agera och ta ansvar för att minska kränkningar. Oftast pekas finger mot skolan, och att det är skolans skyldighet att jobba mot mobbing och kränkande behandling, men det är fruktansvärt viktigt att alla andra vuxna också reagerar mot sådant. Det finns alldeles för många vuxna utanför skolan som rycker på axlarna gällande detta, och även anser det legitimt att vissa människor blir hackkycklingar p g a sin person, och då kommer vi aldrig att komma till rätta med problemet i fråga.

  2. Jimmy Lindberg

    Det är alldeles för lätt att mobba och det finns inga repressalier mot sådant beteende, inga som har nämnvärd effekt i alla fall. I glesbygd där det i många fall endast finns en skola kan man heller inte ”flytta” förövaren till en annan skola.

  3. Bo Brydsten, Kraddsele

    Bra att du lyfter denna oerhört viktiga fråga, Håkan! Det är många som kränks av nätmobbning. För övrigt har du väldigt tänkvärda inlägg i din blogg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.