Könskvotering bort. Bra!

Regeringen avskaffar könskvoteringen vid intagning till högre utbildning enligt högskoleministern Tobias Krantz (fp). Det var på tiden. Det blir sällan bra när staten försöker lösa ett problem genom att pressa  in människorna i fyrkantiga rutor med hjälp av diskriminerande regler. Kvotering av utbildningsplatser utifrån kön, etnicitet etc har aldrig fungerat utan att skapa problem som är större än dem som skulle åtgärdas. Det har utvärderingar i bl a USA kommit fram till.

I vårt rättvisa land måste tjejer vara duktigare än killar för att få samma möjligheter att komma in på attraktiva utbildningar som t ex veterinärutbildning som leder till intressanta arbeten med bra löner.  Nu blir det slut med den orättvisan tack vare alliansregeringen.

Hur löser vi då problemet med enkönsdominerade arbetsplatser? Jag tycker personligen inte att det spelar så stor roll om min gråhundstik bara möter kvinnliga veterinärer under sitt hundliv eller att min bil möter endast män på bilverkstäderna. Ett större problem är enligt min mening att eleverna många gånger kan gå genom  alla årskurserna 1 – 9 i grundskolan utan att ha en enda man som lärare. Inom sjukvård och äldrevård är den kvinnliga dominansen bedövande stor. Det är dock aldrig bra med stora enkönade arbetsplatser som skolor, äldreboenden, sjukhus och fabriker.

En viktig orsak till att väldigt få män söker till skola och vård/omsorg är lönen (undantagandes då läkare och veterinärer). Den låga lönen i vård/omsorg beror dels på tradition men kanske framför allt  på att arbetsplatserna är kvinnodominerade. Och att offentliga sektorn dominerar kraftigt som arbetsgivare. Läraryrket var en gång i tiden mansdominerat i grundskolans senare årskurser och i synnerhet på gymnasiet. Lönen var på den tiden också konkurrenskraftig. Efter 1960-talet har lärarlönerna åkt hissen rakt nedåt i en takt som torde vara unik på arbetsmarknaden. Efter kommunaliseringen av lärarna blev det snarare fritt fall. Nu skördar vi frukterna av den politiken och den har inte alliansregeringen särskilt stor skuld till. Socialdemokraterna som vill ha kvar kvoteringar till högre utbildning kanske kan lösa kvinnodominansen inom skolan genom att införa kvotering i stället för att göra läraryrket mer attraktivt lönemässigt och karriärmässigt. Eller?

Se  till att vi får konkurrenskraftiga löner och bättre karriärvägar inom skola och vård/omsorg så får ambitiösa tjejer (och killar) mer att välja på än veterinär- och läkarlinjen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.