Bort med kamphundarna!

Danmark gör rätt som gör något åt problemen med stora aggressiva hundar. Att sticka huvet i sanden och inget göra är fel. Danmark förbjuder ett antal aggressiva hundraser, s k kamphundar, och lagstiftar dessutom om koppel och munkorg. Bra!  Vi som inte har hundar för att imponera på andra och inge fruktan hos vår nästa får ta omaket. Det hör inte till de mänskliga rättigheterna att gå omkring med djur som är farliga för människor och andra djur eller skrämmer folk på allmän plats.

Författaren Gustaf Schröder, som levde på 1800-talet, hade en tid en "tam" björn. Han blev snart ovän med traktens föräldrar som inte vågade skicka barnen till skolan eftersom den här björnen snabbt lärde sig att "råna" barnen på deras medhavda matsäckar. När björnen slog ramen i en kokhet köttgryta på spisen och därefter ursinnig och brännskadad ödelade Schröders eget kök, skrämde slag på hushållerskan och hoppade ut genom fönstret slutade också livet för den här lurviga besten.  Hade inte Gustaf själv tagit livet av  husdjuret hade nog någon annan gjort det.

Ofta sägs att det inte är kamphunden det är fel på utan ägaren. Det stämmer säkert i de fall hundarna ägs av kriminella element och knarkare-alkoholister. Men vill vi få bort en del av de problem som s k kamphundar orsakar finns nog ingen annan väg  än att göra som Danmark. Jag kan inte förstå att det ska innebära några umbäranden att vi får 537 hundraser att välja mellan i stället för 550 när vi ska skaffa oss hund. Krav på koppel och munkorg på allmän plats innebär också ett tryggare liv för alla, både tvåbenta och fyrbenta varelser. Jakthundar som används vid jakt i våra skogar bör naturligtvis inte omfattas av krav på koppel och munkorg eftersom mig veterligen inga problem med överfallna människor ägt rum i samband med jakt med jakthundar. Dessa hundar har annat att tänka på när de släpps lösa.

Etiketter: ,

2 kommentarer

  1. Röde Baron

    Golden Retriver står för överlägset mest hundrelaterade personskador i vårt land. Förbjudas?
    Det där har försäkringsbolagen stat på tex.(om du int tror mig o vill kolla)
    Jag själv med flera har vid upprepade tillfällen blivit attackerade av olika spetsraser vid jaktbyte. förbjuda?
    Själv äger jag snälla spetsar och känner även flera ”kamphundar” mkt harmoniska och pålitliga individer!
    Nä, inför ”hundkörkort” och licens ist.
    Problemen är enkom ägarrelaterade!

  2. Kamp ?

    Har vi inte nog med den pågående maktkampen i Storuman, i jämförelse är alla kamphundar snälla.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.