Heja Obama och USA!

Nu är Obama historisk igen! USA behöver denna sjukvårdssreform och vi i Sverige behöver också en sjukvårdsreform. USA har en betydligt större andel av BNP som går till sjukvård än Sverige men med en snedfördelning som nu kommer att förbättras. Förhoppningsvis blir det framöver mindre vanligt att säga, "men du menar väl inte att vi ska ha det som i USA?" när någon framhåller mera privatisering av sjukvård som någonting önskvärt.  Vi i Sverige behöver luckra upp regelsystemet för sjukvård så att vi får mer av kundstyrning. Jag tror inte att vi får bort de oacceptabla köerna till specialistvård med nuvarande regler och strukturer. Ger man sig på bristerna inom ett område kommer andra områden att poppa upp som bristområden eftersom vi hela tiden rör oss med central styrning och en fast summa pengar. Köerna flyttar runt allt eftersom politikerna i landstingen "griper in" och slår kraftfulla slag i luften. Vi kunde börja reformeringen med att ta bort remisstvånget till specialistvård och använda de frigjorda resurserna till  just specialistvård.

Etiketter: , , ,

En kommentar

  1. lars valler

    Dax att slopa landstingstillhörighet ? Kan det vara så att slopa inte bara ett led utan sammarbete över landstingsgränserna skulle kapa köer då vi ser en ojämn fördelning på köer beroende på var man bor.

    Skulle vara ekonomiskt försvarsbart då korta tider ger höga effekter även om resa och övernattning ska räknas med.

    Håller med att den reform som sker i USA är historiskt och kommer verkligen att förbättra på lång sikt usa:s hälsotal. Vi behöver en ny syn på långsiktig hållbarhet inom alla vårdområden här med.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.