Landstingets motstånd mot privata initiativ.

Medicinkonsulten i Lycksele hotas av nedläggning p g a besvärliga krav från Landstinget. Det passar bra in i bilden av ett landsting som ska vara ett av de mest privatiseringsfientliga i landet. Jag har inga klara belägg för det men det tycks ofta vara så att privata läkarmottagningar ofta har mycket nöjda kunder, förlåt "patienter". De utvärderingar jag sett pekar för det mesta på det. Jag har bekanta som tidigare anlitade en privat läkarmottagning i Lycksele och deras berättelser om det fina bemötandet och mottagandet var fantastiskt att höra. De kunde ju jämföra med hur förhållandet var tidigare när de var hänvisade till landstinget. Jag brukar ibland ironisera över att det är skillnad mellan att bli behandlad som "kund och att bli behandlad som "kostnadsbärare".

Det är märkligt att när offentliga verksamheter inom äldreomsorg och skola privatiseras så kan de privata ägarna lyfta stora vinster men ändå bedriva en verksamhet som är minst  lika bra som den tidigare kommunalt bedrivna. Om detta kan man läsa i senaste numret av tidningen "Dagens samhälle". Vad detta beror på försöker många hitta svar på.

En kanske intressant infallsvinkel i sammanhanget är de kommunalt drivna hotellrörelser som fanns i snart sagt varje glesbygdskommun för 20-40 år sedan. Jag var själv inblandad i en sådan kommunalägd hotellstiftelse som revisor för många herrans år sedan. Hotellet gick med förlust varteviga år som en naturlag och på samma sätt var det i Storuman, Vilhelmina, ja överallt. När sedan privata ägare tog över alla dessa kommunalpampdrivna hotellrörelser började samtliga visa vinst. Också som en naturlag. Företagare leker med egna pengar och politiker leker med andras pengar. Jag tror att det är en del av förklaringen.

2 kommentarer

  1. Marianne Johansson

    Men det finns andra bilder av privat vård också, och den är minst sagt smickrande!
    Jag ser en risk med att tjäna pengar på andras utsatthet, som jag inte gillar!
    Men visst, det finns säkert privata omsorgsalternativ som fungerar bra, men har ALLA råd med dem?

  2. Håkan Rombe

    Den vård och omsorg som kommuner/landsting lägger ut på entreprenad har brukarna rätt till på samma villkor som den kommunalt bedrivna. Sedan finns privata kliniker och vårdhem för dem som t ex vinner 212 milj på Lotto men sådana inrättningar har alltid funnits. Vad jag funnit är att det inte är den kommunalt anställda personalen det är fel på utan den administrativa tungroddheten och organisationen som gör det svårare att vara effektiv i kommunal verksamhet. Oftast tar exempelvis vårdföretaget över den kommunalt anställda personalen vid privatisering.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.