Omvårdnadspersonal städar icke!

På äldreboendet Tranan pågår för närvarande ett försök där Samhall sköter städningen och omvårdnadspersonalen sköter omvårdnaden. Det låter ju ganska klokt att använda sig av specialister på respektive områden. Lokalvård är ett yrkesområde som kräver utbildning, modern utrustning, moderna metoder och organisation. Att omvårdnadspersonal ska ha detta som bisyssla på "lediga stunder" är galet. Behovet av omvårdnad är oändligt så egentligen ska det inte finnas några lediga stunder.

Vinsten är bättre och effektivare städning och bättre omvårdnad. Sedan kommer förstås frågan att uppstå hur vi löser detta ekonomiskt. Om det i slutändan skulle visa sig att vi för att få dessa vinster måste slanta upp lite ur kommunbudgeten blir det förstås kris. Eller kanske inte? Enligt många kommunpolitiker har man nu upptäckt att ju fler miljoner kommunen öser ut på diverse kringverksamheter ur obefintliga pengar desto bättre blir kommunens ekonomi. So what? Vi får ta hit Bagdad-Bob som föreläsare!

 När omsorgens ekonomi behandlades i budgetberedningen häromsistones tycks det ha gått till på följande sätt: Ordföranden för nämnden begärde 7 milj extra för att Omsorgsnämnden ska klara år 2011 inkluderande 8 nya demensplatser. Svaret lär ha blivit att kanske 2 miljoner i stället för 4 milj till demenvårdsutbyggnaden. 2 miljoner av 7 med andra ord!  När kommunstyrelsens favoritverksamhet däremot begär 10 milj får man minst 10 miljoner. Nu tillhör förstås omsorg och skola inte kommunstyrelsens favoritverksamheter. I princip begär man att utbyggnaden av demensplatserna ska finansieras genom personalminskningar i den övriga äldreomsorgsverksamheten.

Vilka jämförande nyckeltal indikerar att det finns onödiga resurser i Omsorgsnämndens verksamhet? Vi kan jämföra oss med liknande glesbygdskommuner och få viss vägledning i bedömningarna. När jag för något år sedan jämförde oss med Vilhelmina kom jag fram till att V-mina satsade uppåt 10 milj mer på sin omsorgsverksamhet.

Etiketter: , , ,

7 kommentarer

 1. Lars Valler

  Bagdad Bob är… en person ur saddams regering som i amerikansk media refereras till som Baghdad Bob och Comical Ali. Efter att ha gått journalistutbildning vid universitet i Bagdad, tog Mohammed Said as-Sahaf ( Bob ) en Master-examen i engelsk litteratur. Han gick med i Baathpartiet 1963, och var Iraks utrikesminister 1992-2001 och informationsminister 2001-2003. Han är diplomat till yrket och har bl.a. varit Iraks ambassadör i Stockholm, Burma och Italien.

  Herr Rombe klurig och lustig väljer sina metoder att skapa leenden.

 2. Håkan Rombe

  Bagdad-Bob fick oss att få skrattkramper när han ståendes i gatuvimlet i Bagdad dagligen intervjuades i TV och talade om hur Irakiska krigsmakten utrotade den internationella koalitionen bestående av främst amerikanska trupper. Han fortsatte beskriva den Irakiska segern även när amerikanska stridsvagnar susade förbi mot centrala Bagdad i bakgrunden. Man kan säga att Bagdad-Bob står för att trosvisst uttala rena orimligheter när de flesta åhörarna inser att det är orimligheter. Som att t ex säga att ekonomin i kommunen blir bättre av att slösa bort pengarna på ovidkommande saker.

 3. Håkan Rombe

  Jag skriver mycket med humor i på min blogg. T ex tycker jag att kungen ska uppgraderas till generalfältmarskalk när Daniel nu blir kunglig höghet och prins. Avståndet måste bibehållas. Jag går inte omkring och surar utam är en humoristisk person men det vore hälsosamt om fler intresserade sig för hur politikerna handskas med våra skattepengar. Men Stenselebo är kanske själv politiker (eller f d)? I storumanpolitiken äger en hel del politiskt pajaseri rum som kan glädja den ene och den andre som är nöjd med lite.

 4. Stenselebo

  Nej, jag är inte politiker, jag arbetar med gamla. Precis som du gillar jag inte flygplatsen och kommunens hantering av pengar. Dig känner jag enbart genom din blogg, protestlistor och jag tror du var på mötet med kommunpolitikerna på församlingsgården för något år sedan. På det mötet fick politikerna frågan om vad deras planer för demensvården var, och det framkom att av alla som var där var det två-tre stycken som hade hum om vad demens var, en var en tjej från Tärna som jobbade inom äldreomsorg. Har aldrig träffat dig privat, men det låter inte på din blogg som om du mår bra.

 5. Håkan Rombe

  Jag redovisar på min blogg fakta från kommunpolitiken och torgför mina åsikter i allehanda frågor. Tidningarna har sedan länge valt bort inlandskommunerna i sin politiska bevakning. Det enda som kommenteras är någon speciell fråga där en massmedial vinkling kan göras. Jag vet väldigt många uppskattar att få reda på hur det går till i de politiska korridorerna. Tyvärr så är vi bara ett fåtal som bloggar och de mothugg vi får handlar inte alltid om sakfrågan utan unkna insinuationer av den typ anonym Stenselebo står för. Den som idkar dylikt anonymt krypskytte mår definitivt inte bra. Sök hjälp!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.